Βερόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αφοί Βερόπουλοι Α.Ε.Β.Ε.
ΚλάδοςΤρόφιμα
Ίδρυση1973
ΙδρυτήςΝίκος Βερόπουλος
Αιτία διάλυσηςΑπορρόφηση από τη METRO ΑΕΒΕ
ΈδραΣωρού 1, Μεταμόρφωση Αττικής
ΠροϊόνταΛιανική
Κύκλος εργασιών803.37
Υπάλληλοι5.000
ΜητρικήMETRO ΑΕΒΕ
ΣλόγκανΕίναι κεφάτη, γυρίζει απ' του Βερόπουλου

Η εταιρεία Αφοί Βερόπουλοι ΑΕΒΕ είναι μια μεγάλη ομάδα καταστημάτων λιανικής πώλησης τροφίμων και ποτών με έδρα την Ελλάδα. Η αλυσίδα λειτουργούσε στην Ελλάδα, με το όνομα Βερόπουλος Spar έως το 2016, μέχρι και την πλήρη εξαγορά της, και απορρόφηση της από τη METRO ΑΕΒΕ, της Οικογένειας Παντελιάδη. Σήμερα, η εταιρεία δραστηριοποιείται μόνο εκτός Ελλάδας, στη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ μέχρι και σήμερα έχουν διατηρηθεί τα καταστήματα στις δυο Βαλκανικές χώρες.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1973, όταν το πρώτο σούπερ μάρκετ Βερόπουλος άνοιξε στην Αθήνα και μέχρι το τέλος του 2015, η αλυσίδα διέθετε 180 καταστήματα και 4.500 εργαζόμενους ανά την ελληνική επικράτεια. Παράλληλα ήταν ο αποκλειστικός συνεργάτης της Ολλανδικής εταιρείας σούπερ μάρκετ SPAR για την Ελλάδα, γεγονός που της έδινε τη δυνατότητα χρήσης του σήματος και διάθεσης των προϊόντων SPAR.

Εκτός ελληνικών συνόρων ο Βερόπουλος λειτουργεί σούπερ μάρκετ στη Βόρεια Μακεδονία, όπως τα Vero, και στη Σερβία ως SuperVero.

Εξαγορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη μεγάλη εξαγορά της εταιρίας ήταν αυτή των σούπερ μάρκετ Αθηνά (24 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα) το 1993. Οχτώ χρόνια αργότερα θα εξαγοράσει την Πανεμπορική (43 καταστήματα σε 11 πόλεις της Ελλάδας) ενώ το 2007 τις αλυσίδες Τροφίνο και Αστέρας στην Αθήνα.[1]

Στις αρχές Μαΐου του 2015 υπήρξε ενδιαφέρον εξαγοράς των δραστηριοτήτων της εταιρίας στην Ελλάδα από τον όμιλο Σκλαβενίτη.[2] Όμως, η εξαγορά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ[3] και ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από τον όμιλο ΜΕΤRO της οικογένειας Παντελιάδη. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε την εξαγορά της αλυσίδας από τον όμιλο τον Ιανουάριο του 2016.[4]

Τον Φεβρουάριο του 2016, οι δραστηριότητες της Βερόπουλος στην Ελλάδα, αποσχίστηκαν από αυτές του εξωτερικού και εξαγοράστηκαν από τον όμιλο Μετρό της οικογένειας Παντελιάδη, μετά από έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς,[5] και τελικώς όλα τα καταστήματα της αλυσίδας μπήκαν υπό το σήμα της My Market.

Αντίστοιχα το σήμα της Spar αποχώρησε από την Ελλάδα τον Φλεβάρη του 2016 λόγω της εξαγοράς της Βερόπουλος από τη Μετρό Α.Ε.Β.Ε. (METRO Cash and Carry και My Market). Ωστόσο η Spar επέστρεψε ξανά στην ελληνική αγορά το 2017 με τη δημιουργία της Spar Hellas σε συνεργασία με τους ομίλους αγορών «Αστέρας» και «Mesis».

Εξαγορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά από συσσωρευμένες ζημιές ο όμιλος Βερόπουλου εξαγοράστηκε από την οικογένεια Παντελιάδη και από τότε δραστηριοποιείται στις Βαλκανικές χώρες με το σήμα Vero με κύκλους εργασιών περίπου στα 123 εκ. ευρώ. Η εξαγορά της «Βερόπουλος» ήταν η τρίτη μεγαλύτερη εξαγορά αλυσίδας σούπερ-μάρκετ στην Ελλάδα μετά την εξαγορά της «Μαρινόπουλος» από τη «Σκλαβενίτης» το 2015.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]