Σημαία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Π.Γ.Δ.Μ.
Flag of Macedonia.svg
Χρήση Εθνική σημαία και σύμβολο Κανονική ή de jure έκδοση της σημαίας, ή πλευρά παρατήρησης.
Αναλογία 1:2
Υιοθετήθηκε 5 Οκτωβρίου 1995
Σχεδιασμός Χρυσός ήλιος με οκτώ ακτίνες επί ερυθρού φόντου.
Σχεδιάστηκε από τον Μίροσλαβ Γκρτσεφ

Η σημαία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας αποτελείται από έναν κίτρινο ήλιο που ανατέλλει με 8 ακτίνες, οι άκρες των οποίων εκτείνονται σε κόκκινο φόντο. Το σύμβολο αυτό, που υιοθετήθηκε επίσημα στις 5 Οκτωβρίου του 1995, εκπροσωπεί το «νέο ήλιο της ελευθερίας» όπως αναφέρεται στον εθνικό ύμνο της χώρας.

Προηγούμενες σημαίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη σημαία που χρησιμοποιήθηκε στη χώρα ήταν κόκκινη με ένα κόκκινο πεντάκτινο αστέρι στο κέντρο με κίτρινο περίγραμμα. Η σημαία αυτή χρησιμοποιήθηκε, μετά την ανακήρυξη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στα πλαίσια της Λαϊκής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, από τον Αύγουστο του 1944 έως τον Δεκέμβριο του 1946.

Η δεύτερη και μακροβιότερη σημαία ήταν κόκκινη με ένα κόκκινο αστέρι με κίτρινο περίγραμμα στην πάνω γωνία δίπλα στο μέρος όπου κυματίζει η σημαία, παρόμοια με αυτή της Ε.Σ.Σ.Δ. και της Λ.Δ. Κίνας. Βρίσκονταν σε χρήση από το 1946 έως τον Αύγουστο του 1992. Ξεκίνησε την πορεία της ως σημαία της Λαϊκής Δημοκρατίας , συνέχισε ως σημαία της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (όπως μετονομάστηκε η Λ.Δ. το 1963) και τελείωσε την ιστορία της ως σημαία της ΠΓΔΜ το 1992, 11 μήνες μετά την απόσχιση της χώρας (Σεπτέμβριος 1991) από την Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.

Σχεδόν 1 χρόνο μετά την απόσχιση της χώρας από τη Γιουγκοσλαβία από τον Αύγουστο του 1992 και μέχρι τον Οκτώβριο του 1995, στη σημαία της ΠΓΔΜ ήταν ο Ήλιος της Βεργίνας σε κόκκινο φόντο, γεγονός που πυροδότησε κύμα διαμαρτυριών από την Ελλάδα, εξαιτίας της προέλευσης του συμβόλου, το οποίο ήταν σύμβολο της Μακεδονικής Δυναστείας του Φιλίππου Β΄ [1]. Η Ελλάδα έχει το σύμβολο του Ηλίου της Βεργίνας στη σημαία της Μακεδονίας, που υιοθετείται στην ίδια περίοδο.

Ο προτεινόμενος σχεδιασμός για τη σημαία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν από την υπάρχουσα κρατική σημαία που υιοθετήθηκε επίσημα το 1995, είχαν προταθεί οι παρακάτω σημαίες[2]:


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Bell, Imogen (ed). Central and South-Eastern Europe 2004: 4th Edition, p. 418. Routledge, 2003. ISBN 1-85743-186-3
  2. Ιστοσ. http://www.heraldika.org.mk/wp-content/uploads/2011/08/MkHerald5-web-s.pdf