Σημαία της Αγγλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αγγλία
Χρήση Αστική και Κρατική σημαία
Αναλογία 3:5[1]
Σχεδιασμός Κόκκινος σταυρός σε λευκό φόντο

Η σημαία της Αγγλίας είναι ο Σταυρός του Αγίου Γεωργίου, δηλαδή ο ερυθρός σταυρός σε λευκό φόντο. Υιοθετήθηκε την περίοδο των Σταυροφοριών και αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα γνωστά εμβλήματα που εκπροσωπούν την Αγγλία. Ως εθνική σημαία της Αγγλίας χρησιμοποιείται από τον 16ο αιώνα.

Ο Άγιος Γεώργιος έγινε προστάτης άγιος της Αγγλίας το 13ο αιώνα και ο θρύλος με τον Άγιο Γεώργιο να σκοτώνει δράκοντα χρονολογείται από το 12ο αιώνα.

Προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ακριβής προέλευση της σημαίας είναι ασαφής και για το από πού προήλθε υπάρχουν διάφορες θεωρίες. Είναι γνωστό ότι εμφανίστηκε στα μεσαιωνικά χρόνια. Ως πρώτη γνωστή καταγραφή του Σταυρού του Αγίου Γεωργίου ως έμβλημα, και όχι ως σημαία, αναφέρεται (σε γραπτές πηγές) ότι ήταν ένα έγγραφο που είχε μια διήγηση από τον Πόλεμο της Ουαλίας του 1275.

Η χρήση του κόκκινου σταυρού σε λευκό φόντο ήταν σύμβολο του Αγίου Γεωργίου στους μεσαιωνικούς χρόνους. Αυτό φαίνεται, επί παραδείγματι, στη σημαία της Γεωργίας, ακόμα μιας χώρας με πολιούχο άγιο τον Άγιο Γεώργιο.

Κατά την έναρξη των Σταυροφοριών, ο ερυθρός σταυρός του Αγίου Γεωργίου σε λευκό φόντο ήταν ήδη συνδεδεμένος με την Αγγλία. Παρ’ ότι ο Πάπας αποφάσισε ότι οι Άγγλοι σταυροφόροι θα είχαν ως διακριτικά το λευκό σταυρό σε κόκκινο φόντο και ότι οι Γάλλοι σταυροφόροι θα φορούσαν ερυθρό σταυρό σε λευκό φόντο, οι Άγγλοι αποφάσισαν να διεκδικήσουν «δικό τους» σταυρό με κόκκινο χρώμα σε λευκό φόντο, όπως είχαν οι Γάλλοι. Έτσι, ο κόκκινος σταυρός σε άσπρο φόντο έγινε γενικά το σύμβολο των σταυροφόρων, ανεξαρτήτως εθνικότητας.

Η αρχαιότερη καταγραφή της χρήσης της σημαίας του Αγίου Γεωργίου στη θάλασσα είναι το 1545, χωρίς άλλες σημαίες αγίων. Τις τελευταίες δεκαετίες η σημαία του Αγίου Γεωργίου άρχισε να χρησιμοποιείται από τους Άγγλους ιδιαίτερα σε αθλητικές διοργανώσεις. Για παράδειγμα, όταν η Αγγλία κατέκτησε το Παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου το 1966, οι περισσότερες από τις σημαίες που υπήρχαν στους πανηγυρισμούς ήταν οι σημαίες της Ένωσης. Σήμερα η αγγλική σημαία τις έχει αντικαταστήσει κατά πολύ.

Αναλογίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σημαία αποτελείται από έναν κόκκινο σταυρό σε φόντο λευκό με το σταυρό να έχει πλάτος ίσο με το 1/5 του ύψους της σημαίας.Οι διαστάσεις της σημαίας είναι 16:9.

Ένωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σημαία της Αγγλίας ενσωματώθηκε στη σημερινή σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όταν πραγματοποιήθηκε η ένωση των βασιλείων της Σκωτίας και της Αγγλίας, επί βασιλείας Ιακώβου Α΄ της Αγγλίας (και ΣΤ΄ της Σκωτίας), ο Σταυρός του Αγίου Γεωργίου συνδυάστηκε με το σταυρό της Σκωτίας και προήλθε η σημερινή σημαία της Ένωσης (ή "Union Jack"), όταν συνδυάστηκε και με τη σημαία της Ιρλανδίας το 1801.

Χρήσεις της σημαίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1996 η αγγλική σημαία συνδέθηκε περισσότερο με τους φιλάθλους της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Αγγλίας. Το 27% των Άγγλων ενηλίκων είχαν αγοράσει μία σημαία στη διάρκεια του Παγκοσμίου κυπέλλου του 2006.[2]

Η σημαία επίσης χρησιμοποιείται και στην Αγγλική Ένωση Ράγκμπι [3]. Μερικές φορές χρησιμοποιείται στον ιστότοπο της ένωσης, υποδηλώνοντας τμήμα της που είναι σε αγγλική γλώσσα.

Παρά τη συμπάθεια των Άγγλων προς τη σημαία, οι αφρικανικής καταγωγής Άγγλοι δεν έχουν την ίδια λατρεία προς τη σημαία, καθώς τη συνδέουν περισσότερο με το ακροδεξιό Βρετανικό Εθνικό Κόμμα (BNP), σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας «New Nation». Αυτό δε σημαίνει ότι μη λευκοί άνθρωποι δεν κρατούν αγγλικές σημαίες στη διάρκεια αθλητικών διοργανώσεων. [4]

Άλλες χρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σημαία της Αγγλίας ενσωματώθηκε στη σημαία της καναδικής επαρχίας Αλμπέρτα.

Η αγγλική σημαία ενσωματώθηκε στη σημερινή επαρχία Αλμπέρτα στον Καναδά. Αυτό έγινε με το εθνόσημο της εταιρείας του Κόλπου του Χάντσον και το εθνόσημο της επαρχίας.

Τα εθνόσημα των επαρχιών Μανιτόμπα και Οντάριο επίσης χρησιμοποιούν το Σταυρό του Αγίου Γεωργίου. Σε κάθε περίπτωση το εθνόσημο χρησιμοποιείται στη σημαία της επαρχίας. Επίσης, η σημαίας της πόλης του Μόντρεαλ επίσης προέρχεται από το σταυρό.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. England (United Kingdom) Αρχειοθετήθηκε 2008-04-28 στο Wayback Machine.; Flags of the World; (c.1996 - Present)
  2. Conn, David; Sour English stereotypes linger amid the flag-waving; The Guardian; 12 Ιουλίου 2006
  3. «England Rugby Football Union». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Σεπτεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2008. 
  4. Crampton, Robert; Dad, how come rich people don't fly flags and show they're patriotic?; The Times; 21 Ιουνίου 2006

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]