Σάντσο της Μαγιόρκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Σάντσος της Μαγιόρκα)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Σάντσο
Sancho1mallorca.jpg
βασιλιάς της Μαγιόρκας
Περίοδος 1311 - 1324
Προκάτοχος Ιάκωβος Β'
Διάδοχος Ιάκωβος Γ'
Σύζυγος Μαρία Καπέτων-Ανζού
Οίκος Βαρκελώνης-Μαγιόρκας
Πατέρας Ιάκωβος Β'
Μητέρα Εσκλαραμούνδα του Φουά
Γέννηση π.1274
Περπινιάν, Ρουσιγιόν
Θάνατος 4 Σεπτεμβρίου 1324 (ετών 50)
Φορμιγκέρ, Ρουσιγιόν
Τόπος ταφής Καθεδρικός του Περπινιάν
Θρησκεία Καθολικός Χριστιανός
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα
δεδομέναπ  σ  ε )


Ο Σάντσο της Μαγιόρκα (1274 - 4 Σεπτεμβρίου 1324), ήταν βασιλιάς της Μαγιόρκα και των Βαλλεαρίδων νήσων, κόμης του Ρουσσιγιόν και της Σερδάνια, άρχοντας του Μονπελλιέ, βαρώνος του Ωμελά και υποκόμης του Καρλαντέ, από το 1311 μέχρι το θάνατό του.[1]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νόμισμα του Σάντσο: SANCIUS DEI GRATIA REX MAIORCIARUM / COMES RUSCELLONUM ET CERITANIE, DOMINUS MONTISPESSULANI

Η βασιλεία του ήταν η μόνη ειρηνική περίοδος μεταξύ των βασιλειών του πατέρα του και του ανιψιού του, που ήταν ταραχώδεις. Γεννήθηκε στο Περπινιάν. Ο πατέρας του ήταν υπό την επικυριαρχία του αδελφού του Πέτρου Γ' της Αραγονίας. Προσπάθησε να απαλλαγεί από αυτήν, αλλά το αποτέλεσμα ήταν ο υιός του Πέτρου Γ', ο Αλφόνσος Γ΄ της Αραγονίας να καταλάβει τις νήσους Μαγιόρκα και Ίμπιζα και να αιχμαλωτίσει τη σύζυγό του και τα δύο πρώτα τέκνα του, τον Ιάκωβο και τον Σάντσο. Η έγκυος Εσκλαραμούνδα ελευθερώθηκε, αλλά οι δύο υιοί της κρατήθηκαν σε στενό περιορισμό και ελευθερώθηκαν με τη Συνθήκη του Ανάγκνι το 1295 από τον αδελφό του Αλφόνσου Γ', τον Ιάκωβο Β' της Αραγονίας. Με τη Συνθήκη επεστράφησαν και οι νήσοι των Βαλεαρίδων. Ο Σάντσο και ο μεγαλύτερος αδελφός του Ιάκωβος πήγαν στην Αυλή του Παρισιού για εκπαίδευση. Η οικογένειά του ήταν πολύ ευλαβής· το 1299 ο αδελφός του Ιάκωβος έγινε Φραγκισκανός μοναχός και έτσι ο Σάντσο κατέστη διάδοχος. Η υγεία του ήταν αδύνατη και θα γινόταν διάδοχος ο νεότερος αδελφός του Φερδινάνδος, αν ο πατέρας τους δεν ήταν δυσαρεστημένος με αυτόν.

Διαδέχτηκε τον πατέρα του Ιάκωβο Β' όταν ο μεγαλύτερος αδελφός του παραιτήθηκε των δικαιωμάτων του για να γίνει Φραγκισκανός μοναχός. Κατά τη βασιλεία του επιδίωξε να ενισχύσει τη βασιλική εξουσία, αν και χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Κατάφερε να αποσπάσει σημαντικά χρηματικά ποσά από τους Εβραίους του βασιλείου του για να χρηματοδοτήσει την ναυπήγηση στόλου. Δεν κατάφερε να αποκτήσει απογόνους και γι' αυτό όρισε ως διάδοχό του τον ανιψιό του Ιάκωβο, προκειμένου να διαφυλάξει την ανεξαρτησία του βασιλείου του από τις βλέψεις του Αραγoνικού στέμματος.[1]

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1304 νυμφεύτηκε τη Μαρία Καπέτων-Ανζού, κόρη του Καρόλου Β' βασιλιά της Νάπολης, αλλά δεν είχαν τέκνα.

Ο θυρεός του βασιλείου της Μαγιόρκας

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Shelley, Henry Charles (1926). Majorca. Methuen & Company. pp. 42–45, 187.
  • Cateura Bennàsser, Pau. "Sancho de Mallorca (1311-1324)". www.cervantesvritual.com. Catedrático de Historia Medieval de la UIB.
  • Sarfaty, David E. (2010). Columbus Re-Discovered. Dorrance Publishing. p. 86. ISBN 1434997502.
  • Colas, Jean Louis (1967). The Balearics, Islands of Enchantment. Rand McNally. p. 45.
  • Abulafia, David (2002). A Mediterranean Emporium: The Catalan Kingdom of Majorca. Cambridge University Press. pp. 12, 28, 88. ISBN 0521894050.
  • Daileader, Philip (2000). True Citizens: Violence, Memory, and Identity in the Medieval Community of Perpignan, 1162-1397. BRILL. p. 105. ISBN 9004115714.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Sancho of Majorca της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).