Ρισκ (παιχνίδι)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρισκ
Παίζοντας μία παρτίδα Ρισκ
ΕκδότηςHasbro
Winning Moves Games USA
Ενεργά έτη1957–σήμερα
ΕίδοςΠαιχνίδι στρατηγικής
Επιτραπέζιο παιχνίδι
Πολεμικό παιχνίδι
Παίκτες2–6
Ηλικίες10+
Προετοιμασία5–15 λεπτά
Διάρκεια1–8 ώρες
ΤύχηΜέτρια (5–6 σειρές, κάρτες)
ΔεξιότητεςΣτρατιγική, Τακτική,

Το Ρισκ είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής, σύγκρουσης και κατάκτησης [1] για δύο έως έξι παίκτες. Η πιο συνηθισμένη έκδοση παίζεται σε έναν πίνακα που απεικονίζει έναν πολιτικό χάρτη του κόσμου, χωρισμένο σε σαράντα δύο εδάφη, τα οποία ομαδοποιούνται σε έξι ηπείρους . Οι σειρές εναλλάσσονται μεταξύ των παικτών που ελέγχουν στρατιές παιχνιδιών με τις οποίες προσπαθούν να κατακτήσουν περιοχές από άλλους παίκτες, με αποτελέσματα που καθορίζονται από ρίξεις ζαριών . Οι παίκτες μπορούν να σχηματίσουν και να διαλύσουν συμμαχίες κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Ο στόχος του παιχνιδιού είναι να καταληφθεί κάθε περιοχή στο ταμπλό και, με αυτόν τον τρόπο, να εξαλείψει τους άλλους παίκτες. [2] Το παιχνίδι μπορεί να είναι μακρύ, απαιτώντας αρκετές ώρες έως πολλές ημέρες για να ολοκληρωθεί. Οι ευρωπαϊκές εκδόσεις είναι δομημένες έτσι ώστε κάθε παίκτης να έχει έναν περιορισμένο στόχο «μυστικής αποστολής» που συντομεύει το παιχνίδι.

Το Ρισκ επινοήθηκε το 1957 από τον Άλμπερτ Λαμοράιζ, έναν Γάλλο σκηνοθέτη, και έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή επιτραπέζια παιχνίδια στην ιστορία, εμπνέοντας στην συνέχεια κι άλλα δημοφιλή παιχνίδια όπως το Axis & Allies και Κατάν . Οι απλοί κανόνες αλλά και οι πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις το καθιστούν ελκυστικό τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά και οικογένειες. Είναι ακόμα σε παραγωγή από τη Hasbro με πολλές εκδόσεις και παραλλαγές με δημοφιλή θέματα και διαφορετικούς κανόνες, συμπεριλαμβανομένων εκδόσεων λογισμικού υπολογιστή, βιντεοπαιχνιδιών και εφαρμογών για κινητά.

Εξοπλισμός και σχεδιασμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει έναν μεγάλο επιτραπέζιο πίνακα που απεικονίζει έναν πολιτικό χάρτη του κόσμου, χωρισμένο σε σαράντα δύο περιοχές, οι οποίες ομαδοποιούνται σε έξι ηπείρους ανά χρώμα. Εκτός από τα κοινά όρια μεταξύ των εδαφών που ορίζουν διαδρομές επίθεσης/άμυνας, επισημαίνονται επίσης πολυάριθμες ειδικές υπερωκεάνιες ή διαθαλάσσιες διαδρομές. Για παράδειγμα, μπορείς να διασχίσεις μέσω θάλασσας την διαδρομή Βόρειας Αφρική - Βραζιλίας. Οι ωκεανοί και οι θάλασσες δεν αποτελούν μέρος του αγωνιστικού χώρου.

Κάθε παιχνίδι Ρισκ συνοδεύεται από έναν αριθμό σετ (είτε 5 είτε 6) διαφορετικών χρωμάτων μάρκες που υποδηλώνουν στρατεύματα. Μερικά διαφορετικά ή μεγαλύτερα διακριτικά αντιπροσωπεύουν πολλαπλούς (συνήθως 5 ή 10) στρατιώτες. Αυτοί οι τύποι διακριτικών είναι καθαρά μια σύμβαση για την ευκολία αντιπροσώπευσης ενός συγκεκριμένου μεγέθους στρατού. Εάν ένας παίκτης ξεμείνει από κομμάτια στρατού κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, μπορεί να τα αντικαταστήσει από κάποια άλλου χρώματος ή άλλα συμβολικά κουπόνια (νομίσματα, κομμάτια από άλλα παιχνίδια κ.λπ.) για να συνεχίσει να είναι σε επαφή με τους άλλους στρατούς.

Περιλαμβάνεται επίσης μια τράπουλα με κάρτες κινδύνου, που περιλαμβάνει σαράντα δύο κάρτες επικράτειας, δύο μπαλαντέρ και δώδεκα ή είκοσι οκτώ κάρτες αποστολής. Οι κάρτες επικράτειας αντιστοιχούν στις 42 περιοχές στο ταμπλό. Κάθε μία από τις κάρτες επικράτειας απεικονίζει επίσης ένα σύμβολο ενός πεζικού, ιππικού ή πυροβολικού. Ένα από αυτά τα φύλλα απονέμεται σε έναν παίκτη στο τέλος κάθε γύρου, εάν ο παίκτης έχει κατακτήσει τουλάχιστον μία περιοχή κατά τη διάρκεια αυτού του γύρου. Δεν επιτρέπεται να δίνονται περισσότερες από μία κάρτες ανά γύρο. Εάν ένας παίκτης συλλέξει είτε τρείς κάρτες με το ίδιο σύμβολο, είτε ένα από το καθένα, είτε δύο διαφορετικά και ένα μπαλαντέρ, μπορεί να τα αλλάξει με ενισχύσεις στην αρχή του γύρου. Αυτές οι κάρτες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη ρύθμιση του παιχνιδιού. Οι δύο μπαλαντέρ απεικονίζουν επίσης κομμάτια πεζικού, ιππικού και πυροβολικού. Επειδή αυτές οι κάρτες έχουν και τα τρία σύμβολα, μπορούν να ταιριάξουν με οποιαδήποτε άλλες δύο κάρτες για να ολοκληρώσουν ένα σετ. Οι κάρτες αποστολής που καθεμία καθορίζουν κάποια μυστική αποστολή (ένα βήμα κάτω από την κάρτα «κατακτήστε τον κόσμο») χρησιμοποιούνται στην παραλλαγή του κανόνα "μυστικής αποστολής ρισκ" .

Ο βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει επίσης πέντε ή έξι ζάρια σε δύο χρώματα: τρία κόκκινα ζάρια για τον επιθετικό και δύο ή τρία λευκά ή μπλε ζάρια για τον αμυντικό. Υπάρχει επίσης ένα κομμάτι Golden Cavalry που χρησιμοποιείται για να σηματοδοτήσει την αυξανόμενη αξία των ταιριασμένων σετ καρτών επικράτειας.

Περιοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακολουθεί μια τυπική διάταξη του πίνακα παιχνιδιού Ρισκ, με έναν πίνακα με τα αντίστοιχα ονόματα ηπείρων και εδαφών. [3] Κάθε περιοχή στον κλασσικό πίνακα παιχνιδιού Risk αντιπροσωπεύει μια πραγματική γεωγραφική ή πολιτική περιοχή. Ως εκ τούτου, τα εδαφικά σύνορα σχεδιάζονται έτσι ώστε να μοιάζουν με τη γεωγραφία αυτών των περιοχών. Αυτό παρέχει έναν εσωτερικό χώρο στον οποίο θα τοποθετηθούν οι μονάδες του στρατού, προσθέτει ένα στοιχείο ρεαλισμού στο παιχνίδι και προσθέτει επίσης πολυπλοκότητα. Τα περισσότερα από τα εδάφη αντιπροσωπεύουν έναν συνδυασμό χωρών ή κρατών. Ορισμένα που έχουν ονόματα μεμονωμένων χωρών ή κρατών, όπως η Αργεντινή, δεν αντιπροσωπεύουν τα όρια της πραγματικής οντότητας. Η Ανταρκτική, η Καραϊβική, η Νέα Ζηλανδία και οι Φιλιππίνες δεν εκπροσωπούνται.

Μια αναπαράσταση του πίνακα παιχνιδιού Ρισκ, που δείχνει τις διαφορετικές περιοχές, μια προσέγγιση των ορίων τους και μια προσέγγιση του συνηθισμένου χρωματισμού τους, ο αστερίσκος υποδηλώνει τον κρίκο που λείπει στη Συλλεκτική Έκδοση της 40ης επετείου.

Οι αριθμοί στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύουν τον αριθμό των πρόσθετων στρατών που χορηγήθηκαν κατά τη διάρκεια του σταδίου ενίσχυσης της σειράς ενός παίκτη που ελέγχει όλες τις περιοχές σε αυτήν την ήπειρο. Ορισμένες εκδόσεις του πίνακα χρησιμοποιούν εναλλακτικά ονόματα για ορισμένες περιοχές. Αυτά τα ονόματα είναι σε παρένθεση. Δεν συμβαίνουν όλες οι παραλλαγές ταυτόχρονα.

Παιχνίδι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σετ αποτελείται από τον καθορισμό της σειράς παιχνιδιού, την έκδοση στρατών στους παίκτες και την κατανομή των περιοχών στο ταμπλό μεταξύ των παικτών, οι οποίοι τοποθετούν έναν ή περισσότερους στρατούς σε κάθε έναν που κατέχουν.

Παράδειγμα αντιστοίχισης επιθετικών (κόκκινων) και άμυνας (λευκών) ζαριών. σε αυτή τη ρίψη ζαριών, ο αμυνόμενος χάνει δύο στρατούς.

Στην αρχή της σειράς ενός παίκτη, λαμβάνουν στρατούς ενίσχυσης ανάλογα με τον αριθμό των περιοχών που κατέχονται, στρατούς μπόνους για ολόκληρες ηπείρους και πρόσθετους στρατούς για ολοκλήρωση συλλογής ταιριαστών σετ καρτών εδαφών που λαμβάνονται με την κατάκτηση νέων εδαφών. Ο παίκτης μπορεί στη συνέχεια να επιτεθεί, να μετακινήσει τους στρατούς του ή να περάσει από το σημείο.

Στη σειρά ενός παίκτη, αφού τοποθετήσει τις ενισχύσεις του, μπορεί να επιλέξει σε ποιά εδάφη να επιτεθεί, που συνορεύουν με τα δικά του, τα οποία καταλαμβάνονται από αντίπαλους στρατούς. Μια περιοχή είναι γειτονική εάν συνδέεται από ξηρά ή μέσω θαλάσσιων δρόμων. Οι επιθέσεις γίνονται με ζάρια, με τον επιτιθέμενο ή τον αμυνόμενο (ανάλογα το αποτέλεσμα της ζαριάς) να χάνει έναν καθορισμένο αριθμό στρατών κάθε φορά. Κατά την επίθεση, μια μάχη μπορεί να συνεχιστεί έως ότου ο επιτιθέμενος αποφασίσει να σταματήσει την επίθεση, δηλαδή ο επιτιθέμενος να μην έχει άλλους στρατούς με τους οποίους να μπορεί να επιτεθεί ή ο αμυνόμενος να έχει χάσει τον τελευταίο του στρατό στην αμυνόμενη περιοχή, οπότε ο επιτιθέμενος καταλαμβάνει την περιοχή μετακινώντας στρατεύματα σε αυτό και τραβάει μια κάρτα επικράτειας για αυτή την περιοχή.

Στο τέλος της σειράς ενός παίκτη, μπορεί να μετακινήσει στρατούς από μια από τις περιοχές τους σε μια άλλη «συνδεδεμένη» περιοχή.

Ένας παίκτης αποβάλλεται από το παιχνίδι όταν έχει χάσει και την τελευταία του περιοχή. Ο παίκτης που τους νίκησε λαμβάνει τις κάρτες επικράτειας του ηττημένου παίκτη (εάν υπάρχουν). Ο νικητής είναι ο τελευταίος παίκτης που απομένει όταν όλοι οι άλλοι παίκτες έχουν αποκλειστεί.

Υπάρχουν ειδικοί κανόνες για τα παιχνίδια δύο παικτών: οι περιοχές χωρίζονται μεταξύ των δύο παικτών και ενός ουδέτερου στρατού κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης. Στο παιχνίδι, ο ουδέτερος στρατός παίζει άμυνα μόνο όταν δέχεται επίθεση, ποτέ δεν επιτίθεται ή κινεί στρατούς και δεν έχει μια σειρά όπως ένας ενεργός παίκτης. Εάν ο ουδέτερος στρατός εξαλειφθεί, το παιχνίδι συνεχίζεται υπό τους κανονικούς κανόνες.

Ορισμένες εκδόσεις έχουν παραλλαγές κανόνων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο κατανέμονται οι στρατοί ή οι περιοχές κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης ή πώς μπορούν να μετακινηθούν οι στρατοί στο τέλος μίας γύρας. Υπάρχουν επίσης παραλλαγές στα διακριτικά που αντιπροσωπεύουν στρατούς που δεν επηρεάζουν το παιχνίδι. Οι ευρωπαϊκές εκδόσεις αναθέτουν σε κάθε παίκτη μια μυστική αποστολή και το παιχνίδι συνεχίζεται έως ότου ένας παίκτης ολοκληρώσει την αποστολή του αντί να κατακτήσει τον κόσμο. Κάθε έκδοση έχει διαφορετικό αριθμό τέτοιων αποστολών. Η ιταλική έκδοση χρησιμοποιεί διαφορετικό αριθμό ζαριών στη μάχη. Οι θεματικές παραλλαγές έχουν διαφορετικές διαμορφώσεις χαρτών και ουσιαστικά διαφορετικούς κανόνες.

Ο πίνακας παιχνιδιού Ρισκ ως γράφημα με τις διηπειρωτικές διαδρομές με γκρι χρώμα και τον αστερίσκο που υποδηλώνει τη διαδρομή που λείπει στην έκδοση 40ης επετείου συλλεκτών.

Οι κανόνες ορισμένων εκδόσεων περιγράφουν μια παραλλαγή που ονομάζεται Κίνδυνος Κεφαλαίου, όπου κάθε παίκτης έχει ένα κεφάλαιο σε μία από τις αρχικά κατεχόμενες περιοχές. Ο παίκτης που θα κατακτήσει όλα τα κεφαλαία κερδίζει. Τυχόν στρατοί και εδάφη που ανήκουν στο χαμένο έθνος παραδίδονται στον νικητή. Ο Κίνδυνος Κεφαλαίου συχνά οδηγεί σε πολύ μικρότερα παιχνίδια. Παρατίθενται επίσης άλλες παραλλαγές κανόνων για τους "Εμπειρογνώμονες κινδύνου ".

Οι λέσχες τυχερών παιχνιδιών μπορεί επίσης να έχουν "οικιακούς κανόνες" ή κανόνες προσαρμοσμένους στον αγώνα. [4]

Εκδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Castle Risk (1986) – Η μία έκδοση που αφορά την Ευρώπη και έχει ως στόχο την προστασία ενός κάστρου.[5]
 • Risk: 40th Anniversary Collector's Edition (Έκδοση 40ης επετείου) (1999)
 • Risk: Édition Napoléon (έκδοση Ναπολέων) (1999) – Προσθήκη νέων ενοτήτων.
  • Risk: Édition Napoléon: Extension Empire Ottoman (2000) – Adds a sixth player to Risk: Édition Napoléon.
 • Risk: 2210 A.D. (2001) – An award-winning[6] futuristic version, produced by Avalon Hill, another division of Hasbro. The game features moon territories, ocean territories and commander units and offers a number of official and unofficial expansions.
 • Risk: the Lord of the Rings (2002) – 2–4 παικτών έκδοση βασισμένη στην βόρεια Μέση-Γη.
  • Risk: the Lord of the Rings: Gondor & Mordor Expansion Set (2003) – Extension to Risk: the Lord of the Rings, also includes a 2-player Siege of Minas Tirith mini-game.
 • Risk: the Lord of the Rings: Trilogy Edition (2003) – Combines the first two Lord of the Rings versions, but does not include the Siege of Minas Tirith mini-game.
 • Risk Godstorm (2004) – A version based on the mythological pantheons of various ancient civilizations; produced by Avalon Hill.
 • Risk: Star Wars: Clone Wars Edition (έκδοση star wars) (2005) – Set in the Star Wars universe during the Clone Wars. The player can fight on the side of the Separatists or the Republic, using either the classic Risk rules or the Clone Wars variations where altruism pays off.
 • Risk Express (2006) – Designed by Reiner Knizia as part of Hasbro's Express line of games (although not as part of the US-released series). Roll different combinations of infantry, cavalry, artillery & generals to capture the territory cards.[7]
 • Risk: Star Wars Original Trilogy Edition (2006) – Set during the Galactic Civil War, players play as the Galactic Empire, the Rebel Alliance, or the Hutts. This version is unique in that each of the factions has a different set of goals and victory conditions.
 • Risk Junior: Narnia (2006) – Based on The Lion, the Witch and the Wardrobe, players can play as either the forces of Aslan or as the forces of the White Witch.
 • Risk: The Transformers Edition (2007) – Based on the Transformers film, players can either play on the side of the Autobots or the Decepticons on a Cybertron stylised map.
 • Risk: Black OPS (2008) – Limited edition released in early 2008. Print run was limited to a 1000 copies. Most of the copies were given to people in the board game industry to test out new rules for up coming editions.[8]
 • Risk: Balance of Power (2008) – Based on a European map.[9]
 • Risk 1959 (2008) – Winning Moves Games USA released a reproduction of the original game of Risk from 1959. It includes all the original graphics, wood pieces, and individual plastic storage boxes.[10][11]
 • Risk: Reinvention (2009) – Also called Risk Factor or Risk Revised Edition. This is the commercial released version of Black Ops. It features capitals, cities, missions, and very thin pieces shaped like arrows. It is also available with different components (wooden map, wooden cube pieces, etc.) as Risk Onyx Edition.[12]
 • Risk: Halo Wars Collector's Edition (2009) – Includes UNSC, Covenant, and The Flood. It has 42 territories and 6 sectors.
 • Risk: Factions (2010) – a licensed video game version of the game developed by Electronic Arts, and distributed on Xbox Live Arcade and PlayStation Network. Includes a "classic" mode which allows games played using standard original rules, and a "Factions" variation on the rules.
 • Risk: Metal Gear Solid (2011)
 • Risk: Legacy (2011/12) – The game that introduced the legacy game mechanic, in which permanent changes to the game board and cards occur with each finished game.[13]
 • Risk: Halo Legendary (2012)
 • Risk: Starcraft (2012) – Four play modes with three different races. Each race has two unique hero units.
 • Risk: Star Wars Saga Edition (2013) UK Exclusive
 • Risk: Mass Effect Galaxy at War Edition (2013)
 • Risk: The Walking Dead Survival Edition (2013)
 • Risk: Battlefield Rogue (2013)
 • Risk: Plants Vs Zombies (2013)
 • Risk: Doctor Who (2013)
 • Risk: Game of Thrones (2015)
 • Risk: Star Wars Edition Game Standard (2015) – Recreates the Battle of Endor from Star Wars Episode VI: Return of the Jedi. Battles take place across three environments: inside the Emperor's Throne Room; the space outside the Death Star; and the forest moon of Endor,
 • Risk: Star Wars Edition Game Black Series (2015) – Same as Risk: Star Wars Edition Game Standard but includes different packaging, embossed playing cards, translucent dice, and miniatures for the Death Star, Super Star Destroyer, Millennium Falcon, and Imperial stormtroopers.[14]
 • Risk: Marvel Cinematic Universe (2015)
 • Risk: Transformers Decepticon Invasion of Earth (2015) UK Exclusive
 • Risk: Captain America Civil War (2016)
 • Risk: Star Trek 50th Anniversary Edition (2016)
 • Risk (2016)
 • Risk: Rustic Edition (2016)
 • Risk: Europe (2016)
 • Risk: Rick and Morty (2018)
 • Risk: Vikings Edition (2018)
 • Risk: Call Of Duty: Black Ops Zombies Edition (2019) GameStop Exclusive
 • Risk: Assassin's Creed (2019)
 • Risk: The Elder Scrolls (2019)
 • Risk: Office Politics (2019)
 • Risk: Junior (2019)
 • Risk: The Battle for Medieval England (2019)
 • Risk: Warhammer 40,000 (2020)
 • Risk: Risk Game with Dragon; for Use with Amazon Alexa; with Special Dragon Token; Amazon Exclusive (2020)
 • Risk: Asterix – Collector's Edition (2020)
 • Risk Shadow Forces; sequel to Risk: Legacy (2022) [15]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. 1,0 1,1 Σφάλμα αναφοράς: Σφάλμα παραπομπής: Λανθασμένο <ref>. Δεν υπάρχει κείμενο για τις παραπομπές με όνομα Μέση Ανατολή.
 2. Σφάλμα αναφοράς: Σφάλμα παραπομπής: Λανθασμένο <ref>. Δεν υπάρχει κείμενο για τις παραπομπές με όνομα Αφγανιστάν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Gordon, David. «Risk vs Diplomacy». TotalDiplomacy. 
 2. «Risk! Rules of Play» (PDF). Parker Brothers. 1963. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2015. 
 3. «Risk territories». The Gaming Corner. Ανακτήθηκε στις 12 Μαΐου 2006. 
 4. «rules of Risk - Hasbro Toy» (PDF). Hasbro.com. Hasbro. 
 5. Dave Shapiro (Δεκεμβρίου 2002). «Risk: The Evolution of a Game». The Games Journal. Ανακτήθηκε στις 12 Μαΐου 2007. 
 6. «GAMA | The 2001 Origins Awards». GAMA | The Game Manufacturers Association. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2019. 
 7. «Risk Express (2006)». BoardGameGeek. 
 8. Siegel, Scott Jon. «Off the Grid: Risk Black Ops and Hasbro's wrong direction». Engadget. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2016. 
 9. «Risk: Balance of Power». BoardGameGeek.com. Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2011. 
 10. «Risk 1959 by Winning Moves». barnesandnoble.com. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουνίου 2015. 
 11. «Winning Moves Games: Risk 1959». winning-moves.com. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουνίου 2015. 
 12. «Risk (Revised Edition)». BoardGameGeek.com. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουλίου 2010. 
 13. Wilding, Mark (22 Οκτωβρίου 2016). «SeaFall: is the legacy format heralding a new era of board games». The Guardian. Ανακτήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2016. 
 14. «Risk: Star Wars Edition (Black Series vs. Standard) - Drive Thru Review». The Dice Tower. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Μαρτίου 2023. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουνίου 2022. 
 15. «Risk Shadow Forces». Hasbro Pulse (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]