Χερσόνησος Καμτσάτκα
Συντεταγμένες: 57°N 160°E / 57°N 160°E
Η χερσόνησος Καμτσάτκα (ρωσικά: полуо́стров Камча́тка, πολουόστραβ Καμτσάτκα) είναι χερσόνησος μήκους 1.250 χιλιομέτρων στην ανατολική Ρωσία και καταλαμβάνει μια έκταση 270.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.[1] Βρίσκεται μεταξύ του Ειρηνικού Ωκεανού (ανατολικά της χερσονήσου) και της Οχοτσκικής Θάλασσας (δυτικά της χερσονήσου).[2] Πολύ κοντά στην ακτή προς τον Ειρηνικό Ωκεανό, βρίσκεται η βάθους 10.500 μέτρων Τάφρος Κουριλών-Καμτσάτκας.
Η χερσόνησος Καμτσάτκα, οι Νήσοι Κομαντόρσκι και η Νήσος Καραγκίνσκι απαρτίζουν το υποκείμενο της Ρώσικης Ομοσπονδίας, Κράι Καμτσάτκα. Η συντριπτική πλειοψηφία των 322.079 κατοίκων είναι Ρώσοι, αλλά υπάρχουν και 13.000 αυτόχθονες Κοριάκες.[3] Ο μισός και πλέον πληθυσμός είναι συγκεντρωμένος στην πόλη Πετροπάβλοφσκ Καμτσάτσκι (179.526 το 2010) και στη γειτονική Ελίζοβο (38.980).
Στη χερσόνησο Καμτσάτκα βρίσκονται τα ηφαίστεια της Καμτσάτκα, τα οποία έχουν ανακηρυχθεί ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το υψηλότερο ηφαίστειο είναι το Κλουτσέφσκαγια. Το ύψος του ηφαιστείου δεν είναι επακριβώς γνωστό, με την ύπαρξη διαφόρων τιμών, από τα 4.750 μέτρα μέχρι τα 4.835 μέτρα, όμως είναι το υψηλότερο βουνό στη χερσόνησο Καμτσάτκα και το ψηλότερο ηφαίστειο σε ολόκληρη την Ευρασία.
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χερσονήσου (βαρύ ψύχος, ενεργά ηφαίστεια, δυνατοί σεισμοί) την κάνουν ιδιαίτερα εχθρική προς κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Εκτός των επαγγελμάτων που συνδέονται με τον στρατό, κύρια ασχολία των λιγοστών κατοίκων είναι η εκμετάλλευση των άφθονων φυσικών πόρων (αλιεία, ξυλεία), ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ανάπτυξη του λεγόμενου τουρισμού ακραίων συνθηκών. Πόλεις υπάρχουν μόνο στο νότιο κομμάτι της χερσονήσου, όπου το κλίμα είναι κάπως ευνοϊκότερο.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Быкасов В. Е. Ошибка в географии // Известия Всесоюзного Географического Общества. — 1991. — № 6. (στα Ρώσικα)
- ↑ «Kamchatka Peninsula». Encyclopædia Britannica. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2014.
- ↑ «Kamchatka Peninsula». Government of Kamchatskiy Kray. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Οκτωβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2014.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Kamchatka στο Wikimedia Commons
Αυτό το λήμμα σχετικά με τη γεωγραφία της Ρωσίας χρειάζεται επέκταση. Μπορείτε να βοηθήσετε την Βικιπαίδεια επεκτείνοντάς το. |