Transformers (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά την ταινία ζωντανής δράσης του 2007. Για την ταινία κινουμένων σχεδίων του 1986, δείτε: The Transformers: The Movie.
Transformers
ΣκηνοθεσίαΜάικλ Μπέι
ΠαραγωγήDreamWorks Pictures
Paramount Pictures
ΣενάριοΡομπέρτο Όρσι
Άλεξ Κέρτζμαν
Βασισμένο σεTransformers
ΠρωταγωνιστέςΣάια ΛαΜπεφ
Τζος Ντουχαμέλ
Ταϊρίζ Γκίμπσον
Μέγκαν Φοξ
Ρέιτσελ Τέιλορ
Άντονι Άντερσον
Τζον Τουρτούρο
ΜουσικήΣτιβ Τζαμπλόνσκι
ΦωτογραφίαΜίτσελ Αμούντσεν
ΜοντάζPaul Rubell
Εταιρεία παραγωγήςDreamworks S.K.G.[1], Hasbro και di Bonaventura Pictures
ΔιανομήParamount Pictures, UIP-Dunafilm και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 4 Ιουλίου 2007
Country flag 12 Ιουλίου 2007
Διάρκεια144 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$150-200 εκατομμύρια
Ακαθάριστα έσοδα$709.7 εκατομμύρια

Το Transformers είναι αμερικανική ταινία δράσης επιστημονικής φαντασίας παραγωγής 2007, βασισμένη στα παιχνίδια Transformers. Η ταινία, η οποία συνδυάζει γραφικά υπολογιστών με ζωντανή δράση, σκηνοθετήθηκε από τον Μάικλ Μπέι, με τον Στίβεν Σπίλμπεργκ ως εκτελεστικό παραγωγό. Πρωταγωνιστεί ο Σάια ΛαΜπεφ ως Σαμ Γουιτγουίκι, ένας έφηβος που εμπλέκεται στον πόλεμο μεταξύ των ηρωικών Ότομποτς και των σατανικών Ντισέπτικονς, δύο φυλών εξωγήινων ρομπότ που μπορούν να μεταμορφώνονται σε οποιαδήποτε μηχανική συσκευή. Οι Ντισέπτικονς επιθυμούν να ελέγξουν το AllSpark, το αντικείμενο που τους δημιούργησε, με την πρόθεση να το χρησιμοποιήσουν ώστε να φτιάξουν ένα στρατό δίνοντας ζωή σε όλες τις μηχανές της Γης. Πρωταγωνιστούν επίσης οι Μέγκαν Φοξ, Τζος Ντουχαμέλ, Ταϊρίζ Γκίμπσον, Τζον Βόιτ, Άντονι Άντερσον και Τζον Τουρτούρο ενώ οι Πίτερ Κάλεν και Χιούγκο Γουίβινγκ δανείζουν τις φωνές τους στον Όπτιμους Πράιμ και στον Μέγκατρον αντίστοιχα.

Σε παραγωγή των Ντον Μέρφι και Τομ ΝτεΣάντο, ανέπτυξαν το πρότζεκτ το 2003 και ο ΝτεΣάντο έγραψε ένα δοκίμιο. Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ συμμετείχε την επόμενη χρονιά, προσλαμβάνοντας τους Ρομπέρτο Όρσι και Άλεξ Κέρτζμαν να γράψουν το σενάριο. Παρά τη μικτή κριτική αντίδραση για τον ανασχεδιασμό των χαρακτήρων και τις κριτικές που στηλίτευαν την επικέντρωση στους ανθρώπινους χαρακτήρες εις βάρος των ρομπότ, το Transformers ήταν εμπορική επιτυχία, με εισπράξεις 709 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως.[2] Έλαβε τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ στις κατηγορίες Καλύτερος Ήχος, Καλύτερα Οπτικά Εφέ και Καλύτερο Ηχητικό Μοντάζ.[3] Μια συνέχεια, με τίτλο Transformers: Η Εκδίκηση των Ηττημένων (Transformers: Revenge of the Fallen) κυκλοφόρησε στις 24 Ιουνίου 2009 και παρά το γεγονός ότι έλαβε κάκιστες κριτικές ήταν εμπορική επιτυχία και εισέπραξε περισσότερα από την αρχική. Μια τρίτη ταινία, Transformers 3 (Transformers: Dark of the Moon) κυκλοφόρησε στις 29 Ιουνίου 2011, σε 3-D και εισέπραξε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια παγκοσμίως[4] παρά τις μικτές και αρνητικές κριτικές. Στις 13 Φεβρουαρίου 2012, η Paramount Pictures ανακοίνωσε ότι μια τέταρτη ταινία Transformers θα ξεκινήσει παραγωγή με τον Μάικλ Μπέι ως σκηνοθέτη, ονόματι Transformers 4: Εποχή Αφανισμού και η οποία κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2014.[5] Η τελευταία ταινία Transformers σκηνοθετημένη από τον Μάικλ Μπέι με τίτλο Transformers: Ο Τελευταίος Ιππότης κυκλοφόρησε το 2017. Λόγω της κριτικής και εισπρακτικής αποτυχίας της πέμπτης ταινίας, το Bumblebee (2018) που αρχικά ήταν προορισμένο να είναι πρίκουελ της πρώτης ταινίας λειτούργησε και ως επανεκκίνηση, ενώ μια συνέχεια με τίτλο Transformers: Η Εξέγερση των Θηρίων κυκλοφόρησε το 2023.

Περίληψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε ένα μακρινό πλανήτη, τον Σάιμπερτρον (Cybertron), πριν από πολλά χρόνια είχε διεξαχθεί ένας πόλεμος μεταξύ των κατοίκων αυτού του πλανήτη. Οι κάτοικοι ονομάζονται Τρανσφόρμερς. Οι Τρανσφόρμερς στον πόλεμο αυτό, χωρίστηκαν σε φυλές των Ότομποτς και των Ντισέπτικονς. Όλοι τους μπορούν να μεταμορφώνονται σε οποιαδήποτε μηχανική συσκευή. Οι Ντισέπτικονς επιθυμούν να ελέγξουν τον Κύβο το αντικείμενο που δημιούργησε τους Τρανσφόρμερς, με την πρόθεση να το χρησιμοποιήσουν ώστε να φτιάξουν έναν στρατό κατακτώντας όλο το σύμπαν και οι Ότομπορτς προσπαθούν να αποτρέψουν τα σχέδια τους. Όταν τα Ότομπορτς ανακαλύψουν ότι ο Κύβος βρίσκεται στη Γη θα πάνε εκεί με στόχο να τον χρησιμοποιήσουν με στόχο να ανασυγκροτήσουν τον Σάιμπερτρον. Οι Ντισέπτικονς θα το ανακαλύψουν επίσης αυτό και αυτοί θα πάνε στη Γη. Οι συντεταγμένες της τοποθεσίας του Κυβού αναφέρονται στα γυαλιά του Σαμ Γουιτγουίκι. Όταν το ανακαλύψουν αυτό τα Τρανσφορμερς θα προσπαθήσουν να τον βρουν. Όταν ο Σαμ μάθει την αλήθεια σχετικά με τα γυαλιά αυτά θα συμμαχήσει με τους Ότομπορτς. Οι Ντισέπτικονς θα το ανακαλύψουν αυτό και θα καταδιώξουν τον Σαμ για να του πάρουν τα γυαλιά.

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άνθρωποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φωνές Ηθοποιών για τους Τρανσφόρμερς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. του Άιρονχαιντ, του ειδικού στα όπλα των ΄Ότομποτς
  2. του Μπάρικεϊντ, του ανιχνευτή των Ντισέπτικον
  • Χιούγκο Γουίβινγκ ως η φωνή του Μέγκατρον, του ηγέτη των Ντισέπτικον
  • Τσάρλι Άντλερ ως η φωνή του Στάρσκριμ, του υπαρχηγού των Ντισέπτικον
  • Jim Wood ως η φωνή του Μπονέκρουσερ, ενός Ντισέπτικον
  • Reno Wilson ως η φωνή του Φρένζι, του χάκερ των Ντισέπτικον

Hugo Weaving ως η φωνή του Μέγκατρον, του αρχηγού των Ντισέπτικον

Βουβοί Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο Μπρόουλ (ή Ντεβάστατορ), ένας Ντισέπτικον
  • Ο Μπλάκαουτ, ένας Ντισέπτικον
  • Ο Σκόρπονοκ, ένας Ντισέπτικον σχήματος σκορπιού

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βραβεία και Υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οργάνωση Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα
Όσκαρ[3] Καλύτερη Μίξη Ήχου Κέβιν Ο' Κόνελ, Κρεγκ Π. Ράσελ, Πήτερ Τζ. Ντέβλιν υποψηφιότητα
Καλύτερα Ειδικά Εφέ Σκοτ Φάρραρ, Σκοτ Μπένζα, Ράσελ Ερλ, Τζον Φρέιζερ υποψηφιότητα
Καλύτερο Μοντάζ Ήχου Ήθαν Βαν Ντε Ριμ & Μάικ Χόπκινς υποψηφιότητα
Χρυσά Βατόμουρα Χειρότερο Ηθοποιό Υποστηρικτικού Ρόλου Τζον Βόιτ επίσης και για τις ταινίες Bratz,National Treasure: Book of Secrets και September Dawn υποψηφιότητα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. stopklatka.pl/film/transformers. Ανακτήθηκε στις 21  Μαΐου 2016.
  2. «Transformers στο Box Office Mojo». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2012. 
  3. 3,0 3,1 «The 80th Academy Awards (2008) Nominees and Winners». oscars.org. 24 Φεβρουαρίου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2012. 
  4. «Transformers 3 στο Box Office Mojo». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2012. 
  5. «'Transformers 4' arriving in June 2014». cnn.com. 14 Φεβρουαρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]