Rick and Morty

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Rick and Morty
ΕίδοςΕπιστημονική φαντασία
Κινούμενα σχέδια ενηλίκων
Animated sitcom
ΔημιουργοίΤζάστιν Ρόιλαντ
Νταν Χάρμον
ΠρωταγωνιστέςΤζάστιν Ρόιλαντ
Κρις Πάρνελ
Σπένσερ Γράμμερ
Σάρα Τσοκ
ΧώραΗΠΑ
Αριθμός κύκλων7
Αριθμός επεισοδίων71
Παραγωγή
Διάρκεια22 λεπτά
Προβολή
Αναλογία πλευρών1080i (16:9 HDTV)
Προβολή2 Δεκεμβρίου 2013
σήμερα
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Ιστοσελίδαhttp://www.adultswim.com/videos/rick-and-morty/

Το Rick and Morty είναι αμερικανική σειρά κινουμένων σχεδίων επιστημονικής φαντασίας για ενήλικους που δημιουργήθηκε από τον Τζάστιν Ρόιλαντ και τον Νταν Χάρμον για το βραδινό πρόγραμμα του δικτύου τηλεόρασης, Adult Swim του Cartoon Network.[1] Η σειρά ακολουθεί τις περιπέτειες του υπερευφυή αλλά παρορμητικού και συχνά κυνικού τρελού επιστήμονα Rick Sanchez και του διστακτικού και σπασίκλα εγγονού του Morty Smith, ο οποίος προσπαθεί συνεχώς και αποτυχαίνει να ισορροπήσει τη ζωή του ανάμεσα στο σχολείο και τις άλλες φυσιολογικές υποχρεώσεις ενός εφήβου, και στις σουρεαλιστικές και εξαιρετικά επικίνδυνες και βίαιες περιπέτειες στις οποίες τον παρασύρει ο Ρικ.

Ο Ρόιλαντ δανείζει τη φωνή του στους επώνυμους χαρακτήρες, με τον Κρις Πάρνελ, την Σπένσερ Γκράμμερ και τη Σάρα Τσοκ να δανείζουν τη φωνή τους στην υπόλοιπη οικογένεια. Η σειρά προέκυψε από μια κινούμενη ταινία μικρού μήκους, παρωδία του Επιστροφή στο Μέλλον,[2] με όνομα The Real Animated Adventures of Doc και του Mharti, η οποία δημιουργήθηκε από τον Ρόιλαντ για το Channel 101, ένα φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους που ίδρυσε ο Χάρμον. Όταν το Adult Swim προσέγγισε τον Χάρμον για ιδέες τηλεοπτικών εκπομπών, αυτός και ο Ρόιλαντ αποφάσισαν να αναπτύξουν ένα πρόγραμμα με βάση το να είναι σύντομο.[3] Η σειρά έχει λάβει παγκόσμια αναγνώριση για την πρωτοτυπία, τη δημιουργικότητα και το χιούμορ της και, παράλληλα, για το γεγονός ότι πίσω από ένα σχετικά απλοϊκό σενάριο συχνά κρύβονται βαθιά φιλοσοφικά νοήματα και ιδέες.

Η σειρά έκανε πρεμιέρα στις 2 Δεκεμβρίου 2013 και η πέμπτη σεζόν ολοκληρώθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου του 2021. Μια έκτη σεζόν έχει επιβεβαιωθεί, ως μέρος μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας που έγινε το Μάιο του 2018, η οποία παρήγγειλε 70 νέα επεισόδια, μέσα σε ένα μη-προσδιορισμένο αριθμό κύκλων.[4]

Υπόθεση και κύριοι χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά περιστρέφεται γύρω από τις περιπέτειες της οικογένειας Σμιθ, η οποία αποτελείται από τους γονείς Τζέρι και Μπεθ, τα παιδιά τους Μόρτι και Σάμερ, και το πατέρα της Μπεθ, Ρικ Σάντσεζ, ο οποίος ζει μαζί τους ως φιλοξενούμενος. Σύμφωνα με τον Ρόιλαντ, η οικογένεια ζει έξω από το Σιάτλ, στην Ουάσινγκτον.[5] Οι περιπέτειες του Rick and Morty, όμως, λαμβάνουν χώρα μέσα σε έναν άπειρο αριθμό από πραγματικότητες, με τους χαρακτήρες να ταξιδεύουν σε άλλους πλανήτες και διαστάσεις μέσω πύλες και το ιπτάμενο αυτοκίνητο του Ρικ.

Ο Ρικ είναι ένας εκκεντρικός και αλκοολικός τρελός επιστήμονας, ο οποίος αποφεύγει πολλές φυσιολογικές συμβάσεις όπως το σχολείο, τους γάμους, την αγάπη και την οικογένεια. Πηγαίνει συχνά σε περιπέτειες με τον 14χρονό εγγονό του, το Μόρτι, ένα καλόκαρδο αλλά εύκολα αγχωμένο αγόρι, η αφελής αλλά γειωμένη ηθική πυξίδα του οποίου λειτουργεί ως μια αντίστιξη στο Μακιαβελικό εγώ του Ρικ. Η 17χρονή αδερφή του Μόρτι, η Σάμερ, είναι μια πιο συμβατική έφηβη που θέλει να βελτιώσει τη θέση της ανάμεσα στους συνομήλικούς της, και μερικές φορές ακολουθεί το Ρικ και το Μόρτι στις περιπέτειές τους. Η μητέρα των παιδιών, η Μπεθ είναι ένα γενικά ισορροπημένο άτομο και μια κατηγορηματική δύναμη στο νοικοκυριό, αν και αυτοσυνείδητη για τον επαγγελματικό ρόλο της ως χειρουργός αλόγων. Είναι δυσαρεστημένη με τον γάμο της με το Τζέρι, ένα απλοϊκό και ανασφαλές άτομο, που αποδοκιμάζει την επιρροή που έχει ο Ρικ προς την οικογένειά του.[6]

Διαφορετικές εκδόσεις των χαρακτήρων αυτών ζουν σε άλλες διαστάσεις μέσα στο πολυσύμπαν της σειράς και τα προσωπικά χαρακτηριστικά τους ποικίλλουν από τη μια διάσταση στην άλλη. Ο πρωτότυπος Ρικ της σειράς προσδιορίζει τον εαυτό του ως "Ρικ Σάντσεζ της Γης, Διάσταση C-137", αναφερόμενος στο πρωτότυπό του σύμπαν, αλλά αυτό δεν ισχύει αναγκαία και στα άλλα μέλη της οικογένειας. Για παράδειγμα, στο επεισόδιο της πρώτης σεζόν "Rick Potion #9", αφού μετατρέπουν όλο το πληθυσμό του κόσμου σε τέρατα, ο Ρικ και ο Μόρτι μετακινούνται σε μια άλλη διάσταση, αφήνοντας πίσω τη Μπεθ, τη Σάμερ και το Τζέρι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Andreeva, Nellie (15 Μαΐου 2012). «Adult Swim Puts Animated 'Harold & Kumar' In Development, Greenlights Seven Pilots». Deadline Hollywood. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2019. 
  2. Czajkowski, Elise (12 Νοεμβρίου 2013). «Dan Harmon's Rick and Morty Premieres on Adult Swim on Dec. 2». Splitsider. The Awl. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2013. 
  3. Villarreal, Yvonne (March 5, 2014). «Dan Harmon, Justin Roiland talk bringing absurd to 'Rick and Morty'». Los Angeles Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις October 5, 2014. https://web.archive.org/web/20141005042531/http://articles.latimes.com/2014/mar/05/entertainment/la-et-st-dan-harmon-justin-roiland-on-bringing-the-absurd-to-adult-swims-rick-and-morty-20140304. Ανακτήθηκε στις October 18, 2014. 
  4. «Hibberd, James (July 24, 2020). "'Rick and Morty' posts a scene from upcoming season 5 online". EW. Archived from the original on October 5, 2020. Retrieved November 6, 2020». EW.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2021. 
  5. Roiland, Justin [@JustinRoiland] (4 Σεπτεμβρίου 2016). «Washington state- outside of Seattle» (Tweet). Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2017 – μέσω Twitter. 
  6. «Rick And Morty: 10 Things That Make No Sense About Jerry». ScreenRant (στα Αγγλικά). 26 Νοεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 18 Ιουλίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]