Ρικάρδο Φλόρες Μαγόν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ρικάρδο Φλόρες Μαγκόν
Magon.png
Γέννηση
Eloxochitlán de Flores Magón
Θάνατος
United States Penitentiary, Leavenworth
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Μεξικό
Ιδιότητα δημοσιογράφος, συγγραφέας, συνδικαλιστής και αναρχικός

Ο Ρικάρδο Φλόρες Μαγόν (Ricardo Flores Magón) ισπανική προφορά ΔΦΑ: [riˈkarðo ˈfloɾes maˈɣon] (16/9/1847-21/11/1922), μια σπουδαία προσωπικότητα για το Μεξικό, αναρχικός και κοινωνικός μεταρρυθμιστής, γεννήθηκε την Μέρα Ανεξαρτησίας του Μεξικού στο San Antonio, Oaxaca και πέθανε στο Leavenworth Penitentiary του Κάνσας στις ΗΠΑ.

Ο Φλόρες Μαγόν ερεύνησε τις γραφές και τις ιδέες πολλών αναρχικών, εξέτασε τις εργασίες των πρώτων αναρχικών Mikhail Bakunin και Pierre-Joseph Proudhon αλλά επηρεάστηκε επίσης και από τους συγχρόνούς του αναρχικούς: Élisée Reclus, Charles Malato, Errico Malatesta, Anselmo Lorenzo, Emma Goldman, Fernando Tarrida del Mármol και Max Stirner. Ωστόσο, ήταν περισσότερο επηρεασμένος από τον Peter Kropotkin. Ο Φλόρες Μαγόν είχε μελετήσει επίσης τις εργασίες του Karl Marx και του Henrik Ibsen.

Ήταν ένας από τους κύριους εμπνευστές της μεξικάνικης επανάστασης, και ιδρυτής του κόμματος PLM (“Partido Liberal Mexicano”), κίνηση που αποσκοπούσε την συσπείρωση του μεξικάνικου λαού απέναντι στην δικτατορία του Porfirio Diaz.(1877-1911) Ο Μαγόν ήταν οργανωμένος στην “IWW” (Industrial Workers of the World – ιδρύθηκε το 1905), μια διεθνή οργάνωση, η οποία ως στόχο είχε την ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων, στα πλαίσια της επαναστατικής προσπάθειας να ανατραπούν οι τότε συσχετισμοί που τοποθετούσαν την εργατική τάξη σε χείριστη θέση αλλά και, όσον αφορά το Μεξικό, την ανατροπή του (πρώτης μορφής)-καπιταλιστικού, φεουδαρχικού συστήματος. Ο Μαγόν ιδρύοντας την εφημερίδα “Regeneraciόn”, κατάφερε να δώσει νέα πνοή στην εργατική τάξη και να ξεσηκώσει τον λαό ενάντια στην δικτατορία του Porfirio Diaz.

Το βιβλίο του Kropotkin “The conquest of Bread”, το οποίο θεωρείτο ένα είδος “Βίβλου των αναρχικών” χρησίμευσε ως βάση για τις βραχύβιες επαναστατικές κοινότητες που δημιούργησε το PLM στην Baja, Καλιφόρνια, Μεξικό κατά την διάρκεια της επανάστασης “Magonista” του 1911 με ηγετική μορφή τον Emiliano Zapata. Μάλιστα το σύνθημα του Φλόρες Μαγόν “Γη και Ελευθερία” υιοθετήθηκε από τον Εμιλιάνο Ζαπάτα και αποτέλεσε το “σήμα κατατεθέν” της επανάστασης. Αποτέλεσμα της επανάστασης αυτής ήταν και η οριστική απομάκρυνση του δικτάτορα Porfirio Diaz από την εξουσία και το Mexico. Ωστόσο, ο Φλόρες Μαγόν που βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ήδη από 1904, περνώντας μισή εκ της περιόδου αυτής σε φυλακές, μετακινούμενος από πόλη σε πόλη, δεν επιδίωξε να διεκδικήσει κάποιο αξίωμα στο Μεξικό. Στην τελευταία του σύλληψη, το 1918 κατηγορήθηκε για “παρεμπόδιση πολεμικής προσπάθειας”, μια παραβίαση του νόμου κατασκοπείας του 1917, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση. Αυτή η καταδίκη συνδέονταν άμεσα με την άνοδο του μπολσεβικισμού στην Ρωσία, η οποία δημιούργησε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έναν “πυρετό” φόβου για τους αναρχικούς και τους μπολσεβίκους με αποτέλεσμα την μανιώδη καταστολή στους αποστάτες πολέμου και τους αριστερούς(οι γνωστές “επιδρομές” Palmer Raids του κυβερνήτη Thomas Woodrow Wilson).

Η αιτία θανάτου του Φλόρες Μαγόν είναι αμφιλεγόμενη και έχει αποτελέσει το αντικείμενο διαμάχης. Κάποιοι υποπτεύονται ότι δολοφονήθηκε σκόπιμα από φρουρούς των φυλακών. Άλλοι υποστηρίζουν πως πέθανε εξαιτίας της εξασθένισης της υγείας του από την μακροπρόθεσμη παραμονή του στις φυλακές, πιθανότατα επιδεινωμένος από ιατρική παραμέληση των υπαλλήλων και των αρχών του σωφρονιστηρίου Leavenworth.(γεγονός που αναφέρεται σε αρκετά γράμματα του σε φίλους). Άλλοι πάλι ισχυρίζονται πως ο θάνατος του οφείλονταν σε φυσικά αίτια. Η σορός του επαναπατρίστηκε το 1945 και τώρα βρίσκεται στην Rotonda de los Hombres Illustres στην Πόλη του Μεξικού.

Η δράση του Ρικάρδο Φλόρες Μαγόν αποτέλεσε πηγή έμπνευσης τόσο των Μεξικάνων όσο και Αμερικάνων αναρχικών. Στο Μεξικό τα αδέρφια Φλόρες Μαγόν θεωρούνται πολιτικά είδωλα εφάμιλλα με αυτό του Emiliano Zapata και πολυάριθμοι δρόμοι, πόλεις και γειτονιές φέρουν το όνομά τους. Μάλιστα στην δεκαετία του 1980, διαμορφώθηκε στην Οαχάκα (τόπο γέννησης του Μαγόν) η οργάνωση “δημοφιλές γηγενές συμβούλιο της Οαχάκα-Ρικάρδο Φλόρες Μαγόν” (Consejo Indvega Popular de Oaxaca-Ricardo Flores Magon, ή CIPO-RFM) η οποία δηλώνει ότι ως στόχους(μεταξύ άλλων) έχει την “προαγωγή και υπεράσπιση των ανθρωπίνων, εδαφικών, οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων ως κοινότητες και ως άτομα” και οι οποίοι στόχοι πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσω της μη βίαιης, σε κοινοτικό επίπεδο δράσης.