Η Κατάκτηση του Ψωμιού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης (1892), της Κατάκτησης του ψωμιού, από τον Πιοτρ Κροπότκιν (αναγράφεται Pierre Kropotkine)

Η κατάκτηση του ψωμιού (γαλλικά: La Conquête du Pain‎‎) είναι βιβλίο του αναρχοκομμουνιστή Πιοτρ Κροπότκιν του 1892. Αρχικά γράφτηκε στα γαλλικά, καθώς ήταν και σειρά άρθρων στο αναρχικό περιοδικό Le Révolté. Πρωτοκυκλοφόρησε στο Παρίσι με πρόλογο από τον Élisée Reclus, ο οποίος εισηγήθηκε και τον τίτλο. Μεταξύ 1892 και 1894, δημοσιεύτηκε ως σειρά από το Λονδρέζικο περιοδικό Freedom, του οποίου ο Κροπότκιν ηταν συνιδρυτής.

Στο έργο του, ο Κροπότκιν υποδεικνύει αυτές που θεωρεί αδυναμίες των οικονομικών συστημάτων του φεουδαλισμού και του καπιταλισμού και γιατί πιστεύει οτι τα δύο μοντέλα μπορούν να αναπτύσσονται ενώ ταυτόχρονα διατηρούν την πείνα. Συνεχίζει προτείνοντας ένα αποκεντρωμένο οικονομικό μοντέλο βασισμένο στον μουτουαλισμό και την εθελοντική συμμετοχή, ισχυριζόμενος πως οι τάσεις αυτές για συνεργασία, προέκυψαν από την εξελικτική διαδικασία στην ανθρώπινη κοινωνία.

Η κατάκτηση του ψωμιού έγινε κλασικό εργο στην πολιτική αναρχική βιβλιογραφία. Επηρέασε αρκετα τόσο τον Ισπανικό εμφύλιο, όσο και το Occupy movement.