Αντιεξουσιαστική Κίνηση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το μπλοκ της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης, Νέος Μαρμαράς Χαλκιδικής, 2003

Η Αντιεξουσιαστική Κίνηση (Α.Κ.) είναι μία ελληνική πολιτική οργάνωση χωρίς ιεραρχική δομή, με στόχο τη διάχυση του αντιεξουσιαστικού λόγου στην κοινωνία, μέσω της συστηματικής παρουσίας της στον δρόμο και στους κάθε είδους κοινωνικούς χώρους.

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συλλογικότητα δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2002[1] από μια πρωτοβουλία αντιεξουσιαστών ενάντια στη σύνοδο κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Θεσσαλονίκη, ως Αντιεξουσιαστική Κίνηση Salonika 2003. Τον επόμενο χρόνο συγκροτήθηκε σε πανελλαδικό δίκτυο αυτόνομων, όμως μη αυτονομημένων συνελεύσεων, προσκαλώντας κάθε φωνή αντίστασης "σε ένα ζωντανό διάλογο ρήξης με την εξουσία". [2]

Σήμερα πρόκειται για ένα δίκτυο ανοιχτών συνελεύσεων σε πόλεις της Ελλάδας όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, η Κομοτηνή και τα Ιωάννινα.

Θέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αντιεξουσιαστική Κίνηση έχει τρεις βασικές αρχές, τη συμφωνία των συμμετεχόντων για μη κατάληψη της εξουσίας, την άμεση δημοκρατία και τον αντιεξουσιαστικό χαρακτήρα. [3] Kύριο ζητούμενό της αναφέρει ότι είναι ο λόγος και η πρακτική της να βρουν ευρύτερη απήχηση στην κοινωνία, με την αποφυγή των στενών ιδεολογικών ορισμών και των έτοιμων λύσεων.[4]

Διακηρύσσει ότι η συγκρότηση κοινών ενώνει με μια λεπτή γραμμή όλα τα εγχειρήματα των κινημάτων. Προτάσσει την οικειοποίηση του δημόσιου ως κοινού πέρα από μορφές οργάνωσης με βάση το κράτος και το κεφάλαιο. Κεντρική θέση της αποτελεί ότι η συγκρότηση Κοινών από τα κινήματα και τις κοινωνίες ανοίγουν αντικαπιταλιστικές προοπτικές για εναλλακτικά σχέδια κοινωνικής αναπαραγωγής από τα κάτω, με στόχο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και όχι τη συσσώρευση πλούτου. Μια δημοκρατία των Κοινών βασίζεται στη συγκρότηση διαδικασιών από κοινού (ανα)παραγωγής αρχών και αξιών που προάγουν το συλλογικό συμφέρον, την ισονομία, την προστασία των κοινών πόρων (φυσικών, πνευματικών, ψηφιακών κ.ά.), την αλληλεγγύη. Η από κοινού προσπάθεια (ανα)παραγωγής των κοινών δημιουργεί δυναμικές κοινωνικές σχέσεις και συμβάλλει στη βιωσιμότητά τους ώστε να χρησιμοποιηθούν για το κοινωνικό όφελος σε ένα πλαίσιο αντίστασης ενάντια στην καπιταλιστική εξουσία.[ασαφές] [2]

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αντιεξουσιαστική Κίνηση συμμετέχει σε κοινωνικούς αγώνες και κινήματα. Αναφέρονται ενδεικτικά οι αγώνες ενάντια στους τρομονόμους και τα λευκά κελιά την περίοδο 2002-2004, το φεστιβάλ ANTI-Olympics 2004, η διοργάνωση No Border στη Βέννα της Ροδόπης και στην Πάτρα, οι πρωτομαγιές στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, οι μεγάλες διαδηλώσεις των φοιτητικών κινητοποιήσεων την περίοδο 2006-2007, ο Δεκέμβρης του 2008, το κίνημα των πλατειών το 2011, τα B-Fest, τα οικολογικά κινήματα για την εκτροπή του Αχελώου και τις εξορύξεις στη Χαλκιδική, και το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα των τελευταίων χρόνων.[5] Τον Δεκέμβριο του 2003 αποφασίστηκε η έκδοση του πολιτικού περιοδικού Βαβυλωνία με πανελλαδική εμβέλεια και στόχο τη δημιουργία ενός εντύπου σε συνεχή γόνιμο διάλογο με την κοινωνία από τη σκοπιά της ρήξης και της αντιπληροφόρησης.[3] Η Αντιεξουσιαστική Κίνηση συμμετείχε, επίσης, σε διεθνείς καμπάνιες ενάντια στη Σύνοδο του G8 στο Ροστόκ τον Ιούνιο 2007 και στο κίνημα του Blockoccupy με αφορμή τα εγκαίνια του νέου κτιρίου της Ε.Κ.Τ. στη Φραγκφούρτη τον Μάρτιο 2015. Συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Αντιεξουσιαστική πλατφόρμα Βeyond Europe.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Πολιτικό πλαίσιο συγκρότησης της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Salonika 2003». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Δεκεμβρίου 2003. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2003. 
  2. 2,0 2,1 «Μπροσούρα Θέσεων Αντιεξουσιαστικής Κίνησης - Αντιεξουσιαστική Κίνηση». Αντιεξουσιαστική Κίνηση. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2018-05-08. https://web.archive.org/web/20180508085131/http://www.antiauthoritarian.gr/1917-2/%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B1-%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD/. Ανακτήθηκε στις 2018-12-03. 
  3. 3,0 3,1 Κείμενο συμπερασμάτων πανελλαδικού διήμερου της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης. Το κείμενο που συμπυκνώνει τη συζήτηση και τα συμπεράσματα του πανελλαδικού διημέρου της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης που έγινε στην Αθήνα στις 1-2 Νοεμβρίου 2003
  4. Γενική Περιγραφή του πλαισίου της Α.Κ. Αρχειοθετήθηκε 2018-11-20 στο Wayback Machine. (στα δεξιά του ιστότοπου)
  5. «Για Νέους και Παλιούς Μύθους». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Σεπτεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]