Αντιεξουσιαστική Κίνηση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το μπλοκ της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης, Νέος Μαρμαράς Χαλκιδικής, 2003


Η Αντιεξουσιαστική Κίνηση (Α.Κ.) είναι μία ελληνική πολιτική οργάνωση η οποία δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2002.

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αντιεξουσιαστική Κίνηση (Α.Κ.) είναι μία ελληνική πολιτική οργάνωση η οποία δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2002[1] από μια πρωτοβουλία αντιεξουσιαστών ενάντια στη σύνοδο κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Θεσσαλονίκη, ως Αντιεξουσιαστική Κίνηση Salonika 2003. Τον επόμενο χρόνο συγκροτήθηκε σε πανελλαδικό δίκτυο αυτόνομων, μη αυτονομημένων συνελεύσεων με παρουσία σε πολλές[εκκρεμεί παραπομπή] πόλεις ανά την επικράτεια.

Σήμερα πρόκειται για ένα δίκτυο τέτοιων αντιεξουσιαστικών συνελεύσεων σε έξι πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Ιωάννινα, Πειραιάς και Λάρισα), με στόχο τη διάχυση του αντιεξουσιαστικού λόγου στην κοινωνία μέσω της συστηματικής παρουσίας της στον δρόμο και στους κάθε είδους κοινωνικούς χώρους.

Θέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αντιεξουσιαστική Κίνηση έχει ως πλαίσιο τρεις βασικές αρχές, τη συμφωνία μη κατάληψης εξουσίας, την αντι-ιεραρχική δομή και την Άμεση Δημοκρατία. [2] Kύριο ζητούμενό της αναφέρει ότι είναι ο λόγος και η πρακτική της να βρουν πολύ ευρύτερη απήχηση στην κοινωνία, με την αποφυγή των κλειστών ιδεολογικών λύσεων.[3]

Διακηρύσσει ότι η συγκρότηση κοινών ενώνει με μια λεπτή γραμμή όλα τα εγχειρήματα των κινημάτων. Προτάσσει την οικειοποίηση του δημόσιου ως κοινού πέρα από μορφές οργάνωσης με βάση το κράτος και το κεφάλαιο. Κεντρική θέση της αποτελεί ότι η συγκρότηση Κοινών από τα κινήματα και τις κοινωνίες ανοίγουν αντικαπιταλιστικές προοπτικές για εναλλακτικά σχέδια κοινωνικής αναπαραγωγής από τα κάτω, με στόχο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και όχι τη συσσώρευση πλούτου. Μια δημοκρατία των Κοινών βασίζεται στη συγκρότηση διαδικασιών από κοινού (ανα)παραγωγής αρχών και αξιών που προάγουν το συλλογικό συμφέρον, την ισονομία, την προστασία των κοινών πόρων (φυσικών, πνευματικών, ψηφιακών κ.ά.), την αλληλεγγύη. Η από κοινού προσπάθεια (ανα)παραγωγής των κοινών δημιουργεί δυναμικές κοινωνικές σχέσεις και συμβάλλει στη βιωσιμότητά τους ώστε να χρησιμοποιηθούν για το κοινωνικό όφελος σε ένα πλαίσιο αντίστασης ενάντια στην καπιταλιστική εξουσία.[ασαφές] [4]

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αντιεξουσιαστική Κίνηση συμμετέχει σε κοινωνικούς αγώνες και κινήματα. Αναφέρονται ενδεικτικά οι αγώνες ενάντια στους τρομονόμους και τα λευκά κελιά την περίοδο 2002-2004, το φεστιβάλ ANTI-Olympics 2004, η διοργάνωση No Border στη Βέννα της Ροδόπης και στην Πάτρα, οι πρωτομαγιές στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, οι μεγάλες διαδηλώσεις των φοιτητικών κινητοποιήσεων την περίοδο 2006-2007, ο Δεκέμβρης του 2008, το κίνημα των πλατειών το 2011, τα B-Fest, τα οικολογικά κινήματα για την εκτροπή του Αχελώου και τις εξορύξεις στη Χαλκιδική και το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα των τελευταίων χρόνων.[5] Τον Δεκέμβριο του 2003 αποφασίστηκε η έκδοση του πολιτικού περιοδικού Βαβυλωνία με πανελλαδική εμβέλεια και στόχο τη δημιουργία ενός εντύπου σε συνεχή γόνιμο διάλογο με την κοινωνία από τη σκοπιά της ρήξης και της αντιπληροφόρησης.[2] Η Αντιεξουσιαστική Κίνηση συμμετείχε, επίσης, σε διεθνείς καμπάνιες ενάντια στη Σύνοδο του G8 στο Ροστόκ τον Ιούνιο 2007 και στο κίνημα του Blockoccupy με αφορμή τα εγκαίνια του νέου κτιρίου της Ε.Κ.Τ. στη Φραγκφούρτη τον Μάρτιο 2015. Συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Αντιεξουσιαστική πλατφόρμα Βeyond Europe.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Πολιτικό πλαίσιο συγκρότησης της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Salonika 2003». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Δεκεμβρίου 2003. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2003. 
  2. 2,0 2,1 Κείμενο συμπερασμάτων πανελλαδικού διήμερου της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης. Το κείμενο που συμπυκνώνει τη συζήτηση και τα συμπεράσματα του πανελλαδικού διημέρου της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης που έγινε στην Αθήνα στις 1-2 Νοεμβρίου 2003
  3. Γενική Περιγραφή του πλαισίου της Α.Κ. (στα δεξιά του ιστότοπου)
  4. «Μπροσούρα Θέσεων Αντιεξουσιαστικής Κίνησης - Αντιεξουσιαστική Κίνηση». Αντιεξουσιαστική Κίνηση. https://www.antiauthoritarian.gr/1917-2/%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B1-%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD/. Ανακτήθηκε στις 2018-12-03. 
  5. Για Νέους και Παλιούς Μύθους

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]