Ρίγκλια Μεσσηνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 36°49′25″N 22°17′58″E / 36.82361°N 22.29944°E / 36.82361; 22.29944

Ρίγκλια
Ρίγκλια is located in Greece
Ρίγκλια
Ρίγκλια
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΛεύκτρου
Γεωγραφία
ΝομόςΜεσσηνία
Τα Ρίγκλια

Τα Ρίγκλια είναι ένα χωρίο του νομού Μεσσηνίας. Ανήκει στο δήμο Δυτικής Μάνης και αποτελεί τη έδρα του δημοτικού διαμέρίσματος Ριγκλίων

Δημοτικό διαμέρισμα Ριγκλίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το δημοτικό διαμέρισμα Ριγκλίων, αποτελείται από τρεις οικισμούς, τα Κάτω Ρίγκλια, τα Άνω Ρίγκλια και το Ελαιοχώριο (Ίζινα). Η περιοχή κατοικήθηκε περί το 1800.

Πληθυσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με βάση την απογραφή του 2001 το δημοτικό διαμέρισμα έχει 189 κατοίκους. Αυτοί κατανέμνται στους τρεις οικισμούς ως εξής: 122 στα Ρίγκλια, 39 στα Κάτω Ρίγκλια και 28 στο Ελαιοχώριο.

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι τρεις οικισμοί είναι κτισμένοι ανάμεσα σε δύο χειμμάρους που ξεκινούν από τα βουνά πάνω από το χωριό Μηλέα και καταλήγουν στην παραλία Πανταζί. Αξιόλογες μεταβυζαντινές εκκλησίες απαντώνται στους οικισμούς όπως ο ναός της Παναγίας στα Άνω Ρίγκλια και οι ναοί Μεταμόρφωση του Σωτήρος (1854) και Αγίου Πέτρου καιΑγιου Παύλου στα Κάτω Ρίγκλια. Στα Κάτω Ρίγκλια υπάρχει και αξιόλογο λιθόκτιστο καμαροσκέπαστό πηγάδι, δείγμα της καθημερινής ζωής των κατοίκων σε παλαιότερους χρόνους. Κοντά στο χωριό υπάρχει και ο ναός της Αγίας Παρασκευής, χτισμένος σε απόκρημνη πλαγιά,.

Πολιτιστικός σύλλογος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα Κάτω Ρίγκλια δραστηριοποιείται ήδη από την δεκαετία του 80 ο Πολιτιστικός σύλλογος Ριγκλίων «Η Μεταμόρφωση» οργανώνοντας πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων όπως συναυλίες με γνωστούς και καταξιωμένους καλλιτέχνες καθως και το ετήσιο πανηγυρι στις 6 Αυγούστου προς τιμήν του ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Φωτοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]