Κοφίνου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 34°49′33″N 33°23′30″E / 34.82583°N 33.39167°E / 34.82583; 33.39167

Κοφίνου Κύπρου
Χωριό
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Κοφίνου Κύπρου
Χώρα Κύπρος
Διοικητική υπαγωγή Επαρχία Λάρνακας
Υψόμετρο 169 m
Γεωγραφικός κωδικός 4309[1]
Ζώνη ώρας UTC+02:00

Η Κοφίνου είναι χωριό της Κύπρου, στην επαρχία Λάρνακας. Παλαιότερα χωριζόταν στην Άνω και Κάτω Κοφίνου. Βρίσκεται 24 χλμ. ΝΔ. της Λάρνακας και σε υψόμετρο 150 μ., παρά την εθνική οδό Λευκωσίας - Λεμεσού. Από την πρωτεύουσα Λευκωσία απέχει περίπου 40 χλμ. Το 1960 αριθμούσε περίπου τους 400 κατοίκους σχεδόν όλοι μουσουλμάνοι Τουρκοκύπριοι.

Το χωριό αυτό έγινε διεθνώς γνωστό από το ομώνυμο ζήτημα που δημιουργήθηκε μετά την ανταρσία των Τουρκοκυπρίων κατά της κυπριακής κυβέρνησης του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, το Φθινόπωρο του 1967, όπου καθιστώντας το σημαντικό προπύργιό τους, δημιουργούσαν συνεχή προβλήματα στη γύρω περιοχή, αποκόπτοντας συχνά ακόμα και την εθνική οδό, τοποθετώντας εμπόδια.
Προ αυτών των εκτροπών ο τότε διοικητής της Εθνικής Φρουράς στρατηγός Γεώργιος Γρίβας επιτέθηκε με μεγάλη στρατιωτική δύναμη για την εκκαθάριση του εν λόγω τουρκοκυπριακού στρατιωτικού θύλακα η οποία και ολοκληρώθηκε σε ελάχιστες ημέρες. Στην επιχείρηση αυτή, που επεκτάθηκε και στο διπλανό χωριό, Άγιος Θεόδωρος, φονεύτηκαν 22 Τουρκοκύπριοι και ένας Ελληνοκύπριος, ενώ οι τραυματίες αμφοτέρων των πλευρών ξεπέρασαν τους 50.

Εξέλιξη αυτών των "επιχειρήσεων της Κοφίνου" ήταν η Τουρκία να μεταφέρει μεγάλες δυνάμεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου και στα έναντι της Κύπρου παράλιά της κάνοντας λόγο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Ισμέτ Ινονού για "γενοκτονία", απειλώντας πολεμική σύρραξη με την Ελλάδα και στρατιωτική επέμβαση στην Κύπρο. Τελικά μετά την παρέμβαση Αμερικανών, με την αποστολή του διαμεσολαβητή Σάιρους Βανς, στο τρίγωνο Αθήνα - Άγκυρα - Λευκωσία, ο πόλεμος αποτράπηκε με υποχώρηση του στρατιωτικού καθεστώτος της Αθήνας (κυβέρνησης Κ. Κόλλια) στους όρους της Τουρκίας με την οδυνηρή απόσυρση της ελληνικής μεραρχίας από την Κύπρο και την ανάκληση του στρατηγού Γ. Γρίβα, γεγονός που σηματοδότησε άλλες εξελίξεις τόσο εντός της Ελλάδας όσο και επί του κυπριακού ζητήματος γενικότερα.

Μετά δε τα γεγονότα του Αυγούστου του 1974 και τον Αττίλα ΙΙ με την κατάληψη της Β. Κύπρου από τουρκικά στρατεύματα των οποίων και ακολούθησε τον επόμενο χρόνο (1975) εκτεταμένη ανταλλαγή πληθυσμών οι 1000 περίπου Τουρκοκύπριοι κάτοικοι του χωριού αναγκάσθηκαν να το εγκαταλείψουν και να μετακινηθούν στα κατεχόμενα υπό των Τούρκων εδάφη.
Σήμερα στο χωριό αυτό διαμένουν περίπου 1300 Ελληνοκύπριοι που και αυτοί τυγχάνουν πρόσφυγες από τα κατεχόμενα εδάφη.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica τομ.36ος, σελ.27.