Ποταμούλα Παρακαμπυλίων Αιτωλοακαρνανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°45′49″N 21°26′15″E / 38.76361°N 21.43750°E / 38.76361; 21.43750 Για συνώνυμο οικισμό δείτε το λήμμα: Ποταμούλα Μακρυνείας

Ποταμούλα
Ποταμούλα is located in Greece
Ποταμούλα
Ποταμούλα
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΔυτικής Ελλάδας
Περιφερειακή ΕνότηταΑιτωλοακαρνανίας
ΔήμοςΑγρινίου, Δημοτική Κοινότητα Ποταμούλας Τριχωνίδος Αιτωλοακαρνανίας
Δημοτική ΕνότηταΠαρακαμπυλίων
Δημοτική ΚοινότηταΠοταμούλας
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΣτερεάς Ελλάδας
ΝομόςΑιτωλοακαρνανίας
Υψόμετρο280 μέτρα
Πληθυσμός
Μόνιμος163
Έτος απογραφής2021
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας301 00
Τηλ. κωδικός2641

Η Ποταμούλα είναι οικισμός της Στερεάς Ελλάδας στην Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας και τον πρώην δήμο Παρακαμπυλίων.[1]

Γενικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ποταμούλα βρίσκεται πάνω στην εθνική οδό Αγρινίου-Καρπενησίου και είναι το τελευταίο πεδινό χωριό αυτής της διαδρομής. Είναι αραιοκατοικημένο χωριό και αυτό οφείλεται στο ότι ο κάθε κάτοικος, έχτιζε το σπίτι του εκεί που ήταν και το κτήμα του. Περιλαμβάνει μεγάλη έκταση, το μάκρος του είναι γύρω στα πέντε χιλιόμετρα. Το χωριό διασχίζουν στην αρχή δύο ποτάμια, το ένα έρχεται από το χωριό Αμπέλια (Αύλακες) και το άλλο από το χωριό Κυπάρισσος. Στο μέσον του χωριού τα δύο αυτά ποτάμια ενώνονται σε ένα, όπου τα νερά του χύνονται λίγο πιο κάτω, στον ποταμό Ζέρβα.

Το χωριό Ποταμούλα έχει τακτική αστική συγκοινωνία από την πόλη του Αγρινίου. Έχει αστυνομικό τμήμα, διθέσιο δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο. Οι οικογένειες που κατοικούν στο χωριό είναι περίπου εκατό. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία (ελιές κ.ά.) και με την κτηνοτροφία (αιγοπρόβατα).

Από το 1950 έως το 1997 το χωριό Ποταμούλα ήταν κοινότητα.[2] Κατόπιν με το νόμο «Καποδίστρια» εντάχθηκε στο Δήμο Παρακαμπυλίων με έδρα τον Άγιο Βλάσιο.[3] Γειτονικά χωριά που συνορεύει είναι, δυτικά με το χωριό Σαργιάδα, βόρεια με το χωριό Αμπέλια (Αύλακες), ανατολικά με το χωριό Κυπάρισσος και νότια με το χωριό Μαλεβρός, που βρίσκεται απέναντι από τον ποταμό Ζέρβα. Αποτελείται από δύο οικισμούς, τα Τσουναίικα, που είναι και ο μεγαλύτερος και τον Κελανίτη.[4] Η ονομασία του πρώτου οφείλεται στην πληθώρα των κατοίκων που φέρουν το επώνυμο Τσούνης. Στα Τσουνέϊκα υπάρχει και ο παλιός οικισμός με την ίδια ονομασία και βρίσκεται σε μικρή απόσταση βορειοανατολικά του νέου οικισμού. Η μετεγκατάσταση στον νέο έγινε στις αρχές του 1970. Η αιτία της ήταν οι αγρότες να είναι πιο κοντά στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις τους καθώς και πιο κοντά στο κεντρικό οδικό δίκτυο που οδηγεί στο Αγρίνιο. Σήμερα εκσυγχρονισμένος πλέον ο νέος οικισμός στερείται νέου κόσμου διότι νόσησε στο φαινόμενο τις αστυφιλίας. Τα Τσουνέικα είναι σχετικά πιο εύφορα από το υπόλοιπο χωριό γιατί βρίσκονται πολύ κοντά στον ποταμό Ζέρβα. Σε μικρή απόσταση έχουν βρεθεί (στους πρόποδες του βουνού Παλιόκαστρο) και τα απομεινάρια ενός αρχαίου ναού ο οποίος πιθανολογείται ότι ήταν αφιερωμένος στη θεά Άρτεμη.

Από την Ποταμούλα κατάγεται η ηθοποιός και παρουσιάστρια Ζέτα Μακρυπούλια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εγκυκλοπαίδεια Νέα Δομή. Αθήνα: Τεγόπουλος - Μανιατέας. 1996. σελ. 13, τομ.29. 
  2. «Διοικητικές Μεταβολές Δήμων και Κοινοτήτωνwebsite=ΕΕΤΑΑ». Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2019. 
  3. «Διοικητικές Μεταβολές Οικισμών». ΕΕΤΑΑ. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2019. 
  4. «ΦΕΚ αποτελεσμάτων ΜΟΝΙΜΟΥ πληθυσμού απογραφής 2011», σελ. 10712 (σελ. 238 του pdf)