Περιφέρεια Ταλάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιφέρεια Ταλάς

Σημαία

Έμβλημα
ΧώραΚιργιζία
Διοικητική υπαγωγήΚιργιζία
ΠρωτεύουσαΤαλάς
Έκταση11.400 km²
Πληθυσμός216.100 (2005)
Γεωγραφικές συντεταγμένες42°30′0″N 72°30′0″E

Η Περιφέρεια Ταλάς (κιργιζικά: Талас облусу‎‎; ρωσικά: Таласская область‎‎) είναι μια Περιφέρεια (oblast) του Κιργιστάν. Είναι η μικρότερη περιφέρεια της χώρας και από άποψη έκτασης αλλά και πληθυσμού, και βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της χώρας. Διοικητικό και πολιτιστικό κέντρο αλλά και πρωτεύουσα της περιοχής είναι η ομώνυμη πόλη η οποία ιδρύθηκε ως χωριό το 1877 και μέχρι το 1913 ονομαζόταν ΑΚ-Τσιί ενώ με την εγκαθίδρυση της ρωσικής κυριαρχίας, μετονομάστηκε σε Ντμιτρίεβκα και ορίστηκε ως το διοικητικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Η Περιφέρεια Ταλάς οριοθετείται στα νοτιοδυτικά από το Ουζμπεκιστάν, νότια από την Περιφέρεια Τζαλάλ-Αμπάντ, ανατολικά από την Περιφέρεια Τσούι και στα βόρεια από την Περιφέρεια Τζαμπίλ του Καζακστάν.

Η Περιφέρεια Ταλάς πρωτοδημιουργήθηκε στις 22 Ιουνίου 1944 («Відомості Верховної Ради СРСР» 1944 № 36). Μετά από 12 χρόνια, στις 18 Φεβρουαρίου 1956, καταργήθηκε και τα εδάφη της μεταφέρθηκε στην –τότε- Περιφέρεια Φρούνζε [1]. Αποκαταστάθηκε το 1980 σύμφωνα με το Διάταγμα του Προεδρείου του Ανώτατου Σοβιέτ της Σοσιαλιστικής Σοβιετικής Δημοκρατίας της Κιργιζίας της 3ης Σεπτεμβρίου 1980 [2]. Ωστόσο με διάταγμα της 5ης Οκτωβρίου 1988 του ιδίου οργάνου, η περιφέρεια Ταλάς καταργήθηκε και πάλι. Τελικά, μετά από 2 χρόνια, με νέο Διάταγμα του Ανώτατου Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Σοβιετικής Δημοκρατίας της Κιργιζίας «Περί βελτίωσης της περιφερειακής διαίρεσης της Σοσιαλιστικής Σοβιετικής Δημοκρατίας της Κιργιζίας ΣΣΔ και σχηματισμού νέων περιοχών» της 14ης Δεκεμβρίου 1990 με αριθμό 623, αποκαταστάθηκε οριστικά η Περιφέρεια Ταλάς στα σημερινά της όρια [3][4].

Η συνολική της έκταση είναι 13.406 τμ (5.176 τετραγωνικά μίλια). Ο πληθυσμός της Περιφέρειας Ταλάς εκτιμάται ότι ήταν 273.000 κάτοικοι, τον Ιανουάριο του 2023. [5]

Τον Ιούλιο του 751 μ.Χ διεξήχθη εδώ η ιστορική Μάχη του Ταλάς μεταξύ του Χαλιφάτου των Αββασιδών και της δυναστείας των Τανγκ, η οποία έληξε με νίκη των Αββασιδών και οδήγησε στον εξισλαμισμό της Κεντρικής Ασίας.

Πληθυσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ορεινές περιοχές της Περιφέρειας Ταλάς είναι ο παραδοσιακός βιότοπος των Κιργιζίων νομάδων και κτηνοτρόφων, οι οποίοι αποτελούν την απόλυτη πλειοψηφία του πληθυσμού της περιοχής. Εμφανίστηκαν εδώ, κατά τον Μεσαίωνα (13ο -15ο αιώνα). Επί του παρόντος, η περιφέρεια Ταλάς, και σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας, δεν έχει υψηλό μερίδιο εθνογλωσσικών μειονοτήτων, καθώς οι περισσότερες από αυτές μετανάστευσαν εδώ κατά τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας. Στις ορεινές περιοχές, η πυκνότητα πληθυσμού είναι ιδιαίτερα χαμηλή, ενώ είναι πολύ μεγαλύτερη στις κοιλάδες και κοντά στα σύνορα με το Καζακστάν, όπου μερικές φορές φτάνει τα 100–200 άτομα. ανά τμ ² με μέσο όρο για την περιοχή — 20,33 άτομα/τμ ². Η περιοχή χαρακτηρίζεται από υψηλό ποσοστό γεννήσεων, χαμηλή θνησιμότητα, υψηλή φυσική ανάπτυξη και σημαντικό επίπεδο οικονομικής μετανάστευσης την τελευταία δεκαετία, κατευθυνόμενη κυρίως προς το Μπισκέκ, αλλά μετά το 2000 και προς το Καζακστάν και τη Ρωσική Ομοσπονδία. Επιπλέον, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της περιοχής - περίπου το 70% - είναι κάτοικοι της υπαίθρου.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιφέρεια Ταλάς είναι μια κοιλάδα με πεταλοειδές σχήμα, ανοιχτή προς τα δυτικά. Τα βόρεια σύνορα ορίζονται από το όρος Αλά-Του, το οποίο αποτελεί επίσης τα νότια σύνορα της γειτονικής Περιφέρειας Τσούι. Ο ποταμός Ταλάς διασχίζει το κέντρο της κοιλάδας και ο κύριος αυτοκινητόδρομος (A361) εισέρχεται από τα ανατολικά πάνω από το πέρασμα Οτμόκ (το οποίο μπορεί να γίνει αδιάβατο τον χειμώνα λόγω καιρού) και κατεβαίνει στο Ταράζ στο Καζακστάν.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τις αρχές του 2021, τα φορολογικά και λοιπά έσοδα στην Περιφέρεια Ταλάς αυξήθηκαν κατά 2,5 φορές σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους και έφθασαν τα 2 δισεκατομμύρια 120 εκατομμύρια σομ. Η σημαντική αύξηση των εσόδων της περιοχής εξασφαλίστηκε λόγω της θέσης σε λειτουργία του ορυχείου Τζερούι. Ως αποτέλεσμα, η περιφέρεια Ταλάς, η οποία σχεδόν πάντα επιδοτούνταν από την κεντρική κυβέρνηση, ανέβηκε γρήγορα από την 9η θέση στην 6η θέση της δημοκρατίας όσον αφορά τους φόρους και άλλες πληρωμές. Η εταιρεία «Alliance Altyn», που εκμεταλλεύεται το ορυχείο, συνεισφέρει σχεδόν τα δύο τρίτα του συνόλου των φορολογικών εσόδων της περιφέρειας. Με τη σταθερή λειτουργία του ορυχείου, στο μέλλον θα καταβάλλονται ετησίως στους τοπικούς προϋπολογισμούς έως και 4 δισεκατομμύρια σομ σε φόρους και άλλες κρατήσεις. Ως αποτέλεσμα αυτού, η περιφέρεια Ταλάς θα είναι η τέταρτη στη λίστα με τις πιο κερδοφόρες περιοχές του Κιργιστάν. Το Τζερούι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ορυχείο χρυσού στο Κιργιστάν μετά το Κουμτόρ. Άνοιξε το 1969 και σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία της γεωλογικής εξερεύνησης, το ορυχείο περιέχει 84 τόνους χρυσού και περίπου 10 τόνους ασήμι [6].

Διοικητική υποδιαίρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Περιφέρεια Ταλάς υποδιαιρείται διοικητικά σε μια πόλη περιφερειακής σημασίας (Ταλάς) και σε τέσσερεις επαρχίες (ραγιόν) , 36 αγροτικές συνοικίες και 90 χωριά : [7]

Επαρχία Έδρα Χάρτης
Επαρχία Μπακάι Μπακάι - Ατά
Επαρχία Καρά-Μπουουρά Κιζίλ-Αντίρ
Επαρχία Μανάς Ποκρόβκα
Επαρχία Ταλάς Μανάς

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικές πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Laurence Μίτσελ, Το Κιργιστάν, Το Bradt Ταξιδιωτικούς Οδηγούς, 2008