Ταλάς (ποταμός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ταλάς
ΧώραΚιργιζία και Καζακστάν[1]
Μήκος661 χλμ
Μέση εκροή170 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
ΠαραπόταμοιKara-Buura
Άποψη του Ταλάς κοντά στην πόλη Ταράζ

Ο Ταλάς είναι ποταμός που ξεκινά από την ομώνυμη επαρχία της Κιργιζίας και ρέει δυτικά μέσα στο Καζακστάν. Σχηματίζεται από τη συμβολή των ποταμών Καρακόλ και Ουτς-Κοσόϋ. Ρέει διαμέσου της πόλης Ταράζ της Περιφέρειας Τζαμπίλ του Καζακστάν και στερεύει πριν φτάσει στη λίμνη Αϊντίν.

Οι ποταμοί Ιλί, Τσου και Ταλάς είναι τρεις ποταμοί της στέπας, που αρχικώς ρέουν σε δυτική κατεύθυνση και μετά στρέφονται βορειοδυτικά. Ο ποταμός Ιλί πηγάζει από την περιοχή Ξινγιάνγκ, ρέει δυτικά έως ένα σημείο βόρεια της λίμνης Ισσύκ-Κουλ και κατόπιν στρέφεται βορειοδυτικά και εκβάλλει στη λίμνη Μπαλκάς. Ο ποταμός Τσου πηγάζει σε σημείο δυτικά της λίμνης Ισσύκ Κουλ, ρέει στη στέπα και στερεύει πριν φτάσει στον ποταμό Συρ Ντάρια. Ο ποταμός Ταλάς πηγάζει δυτικά και νότια του ποταμού Τσου, ρέει σε δυτική κατεύθυνση και βορειοδυτική, και στερεύει πριν φτάσει στον ποταμό Τσου.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια της μάχης του ποταμού Ταλάς το 751 μ.Χ., οι ενωμένες αραβικές και τουρκικές δυνάμεις του Χαλιφάτου των Αββασιδών νίκησαν τους εισβολείς Κινέζους της δυναστείας Τανγκ, σταματώντας έτσι την προέλασή τους στα δυτικά.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Talas River στο Wikimedia Commons


  1. GEOnet Names Server. 11  Ιουνίου 2018. -2344481.