Παραδοσιακό Τατουάζ του Βόρνεο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
"Το τατουάζ παντρεμένης γυναίκας της φυλής Καγιάν," (1896-98), φωτογραφία από το Γουίλιαμ Χένρυ Φέρνες III. Εικόνα από το βιβλίο Η ζωή των Κυνηγών Κεφαλών του Βόρνεο (1902).

Το Παραδοσιακό Τατουάζ του Βόρνεο είναι είδος τατουάζ που γινόταν με το χέρι και τη χρήση δύο ξύλων. Αναπτύχθηκε από ορισμένες αρχαίες φυλές του Βόρνεο. [1]

Σχέδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πιο συνηθισμένα σχέδια τατουάζ των φυλών είναι πυκνά, μαύρα και όλα με διαφορετική έννοια. Τα περισσότερα θέματα αντλούνται από τη φύση, όπως φύλλα, ζώα, φρούτα, δέντρα και κλαδιά.

Συμβολισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μπουνγκάι Τερούνγκ, το οποίο μεταφράζεται το λουλούδι της μελιτζάνας του Βόρνεο, είναι το πρώτο τατουάζ που θα κάνει ένα μέλους της φυλής Ιμπάν. Το Μπουνγκάι Τερούνγκ είναι ένα τατουάζ που σηματοδοτεί την παράδοση των Ιμπάν γνωστή ως Bejalai (δηλαδή ένα ταξίδι γνώσης και σοφίας), όπου το άτομο θα αφήσει το σπίτι του για γνωρίσει τον κόσμο. Το τατουάζ τοποθετείται στο μπροστινό μέρος του ώμου (ποτέ στο στήθος) για να υποδείξει που ακουμπά ο ιμάντας της τσάντας, συμβολίζοντας ότι το άτομο θα κουβαλά το βάρος της ύπαρξής του, σηματοδοτώντας το πέρασμά του στην ενήλικη ζωή. Το Μπουνγκάι Τερούνγκ έχει μια σπείρα στο κέντρο του λουλουδιού της μελιτζάνας του ονομάζεται Tali Nyawa, το οποίο σημαίνει ότι το σχοινί της ζωής έχει το ίδιο σχήμα με την κάτω πλευρά του γυρίνου, συμβολίζοντας το ξεκίνημα μιας νέας ζωής. Όλα τα τατουάζ που θα γίνουν μετά από αυτό, έχουν τη σημασία του ημερολογίου. Ένας νεαρός ενήλικας αναζητά μόνος του τη γνώση και σε κάθε τόπο που πηγαίνει θα κάνει τατουάζ που σηματοδοτούν όχι μόνο από που προέρχεται, αλλά και τα μέρη που έχει ταξιδέψει. Κάθε τόπος έχει διαφορετικά στυλ τατουάζ, ώστε τα διαφορετικά τατουάζ του, θα εξιστορούν τα ταξίδια του στη ζωή.

Τα παραδοσιακά τατουάζ του Βόρνεο δεν σηματοδοτούν μόνο τις φυσικές διαδρομές. Κάποια συμβολίζουν σημαντικά γεγονότα της ζωής, όπως την πατρότητα κ.ά.. Για παράδειγμα το τατουάζ που γίνεται στο χέρι και ονομάζεται Εντέγουλουμ, το φέρουν μόνον όσοι έχουν κόψει κεφάλια. Τα περισσότερα τατουάζ είναι για προστασία, όπως για παράδειγμα το τατουάζ στο λαιμό (Παντάνγκ Ρεκόνγκ) που έχει ως σκοπό να δώσει δύναμη στο συγκεκριμένο μέρος του σώματος, ώστε οι εχθροί αυτού που το έχει να μην μπορέσουν να του κόψουν το κεφάλι. Οι άντρες και οι γυναίκες που έχουν τατουάζ στο λαιμό καταλαμβάνουν ιεραρχικά υψηλή θέση ανάμεσα στη φυλή. Συμβολίζει ένα άτομο το οποίο είναι ιδιαίτερα επιτυχημένο σε έναν τομέα της ζωής τους, π.χ.: έναν πολεμιστή που έχει πάρει πολλά κεφάλια, ή έναν μεγάλο Σαμάνο, ή έναν αρχηγό ενός συνόλου σπιτιών της φυλής, ή έναν μεγάλο χαράκτη ή καλλιτέχνη, κ.λ.π.. Τα τατουάζ στην πλάτη (Ketam Itit / Ketupong) συμβολίζουν το πίσω μέρος του καβουριού και τα τατουάζ στα μπράτσα (Ketam Lengan) συμβολίζουν τα χέρια του καβουριού. Το κέλυφος των καβουριών είναι σαν μια σκληρή πανοπλία, η οποία προστατεύει όποιον τη φορά.

Στην εποχή μας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολλά από τα σχέδια δεν υπάρχουν πια. Στις δεκαετίες του 1950 και του 1960 πολλοί άνθρωποι στο Βόρνεο ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό με αποτέλεσμα η παράδοση των τατουάζ να σταματήσει. Τα τατουάζ και τα παραδοσιακά σχέδια, σχεδόν εξαλείφθηκαν. Περίπου πριν από μια δεκαετία, άρχισαν να αναβιώνουν όταν δημοσιογράφοι και ερευνητές άρχισαν να ενδιαφέρονται σχετικά με την τοπική παράδοση κάτι που προκάλεσε το ενδιαφέρον των νεότερων γενεών.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]