Μόνιμο μακιγιάζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μόνιμο μακιγιάζ: πριν, αμέσως μετά την εφαρμογή και κατά την επούλωση. Η τεχνική έχει εφαρμοστεί στα φρύδια, στα άνω βλέφαρα και στα χείλη

Το μόνιμο μακιγιάζ είναι μια αισθητική διαδικασία η οποία χρησιμοποιεί τα τατουάζ (μόνιμο χρωματισμό του δέρματος) ως μέσο για την απόδοση ενός αποτελέσματος που παρομοιάζει με το μακιγιάζ, όπως η χρήση eyeliner στα βλέφαρα και άλλων τρόπων για τη μόνιμη ενίσχυση του χρώματος του δέρματος, του προσώπου, των χειλιών και των βλεφάρων. Χρησιμοποιείται επίσης για τη δημιουργία ψεύτικων φρυδιών ιδιαίτερα σε ανθρώπους που τα έχουν χάσει λόγω ηλικίας ή ασθενειών όπως η αλωπεκίαση, η χημειοθεραπεία ή από γενετική διαταραχή και για την κάλυψη ουλών ή σημάδια λεύκης. Επίσης χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση της θηλής του στήθους μετά τη μαστεκτομή.


Πιο συχνά ονομάζεται μόνιμο αισθητικό αποτέλεσμα, καθώς και δερματικός χρωματισμός , μικροχρωματισμός και αισθητικό τατουάζ[1] με το τελευταίο να είναι το πιο ακριβές καθώς το μόνιμο μακιγιάζ είναι στην πραγματικότητα ένα τατουάζ. Στις Η.Π.Α. και κάτω από παρόμοιες ρυθμίσεις και σε άλλες χώρες, οι χρωστικές που χρησιμοποιούνται στο μόνιμο μακιγιάζ υπόκεινται σε κατάλληλη έγκριση σύμφωνα με τη νομοθεσία πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά όπως τα καλλυντικά και οι χρωστικές τροφίμων. Ωστόσο ο FDA έχοντας ως προτεραιότητα άλλες παραμέτρους επικίνδυνες για την υγεία όσον αφορά τα τατουάζ αλλά και λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με προβλήματα που μπορεί να συνδέονται με τις συγκεκριμένες χρωστικές, παραδοσιακά δεν ασκεί ρυθμιστικούς ελέγχους.[2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μόνιμο μακιγιάζ χρονολογείται τουλάχιστον από τις αρχές του 20ου αιώνα, αν και η χρήση του κρυβόταν στην αρχή. Ο καλλιτέχνης τατουάζ Τζορτζ Μπάρσετ, ένας σημαντικός δημιουργός της τεχνικής, όταν έγινε της μόδας τη δεκαετία του 1930 περιγράφει στα απομνημονεύματά του πώς τα ινστιτούτα αισθητικής έκαναν τατουάζ σε πολλές γυναίκες χωρίς οι ίδιες να το γνωρίζουν, προσφέροντας το ως μια «θεραπεία απόχρωσης του δέρματος ... με ενέσιμη βαφή λαχανικών στο ανώτερο στρώμα του δέρματος».[3][4]

Αποτελέσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άμεσα αποτελέσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαδικασία μόνιμου μακιγιάζ στα φρύδια και μόνιμου eyeliner στα βλέφαρα

Η άμεση βελτίωση αφορά τα χαρακτηριστικά του προσώπου με τη χρήση χρωμάτων στα φρύδια, στα μάτια και στα χείλη. Τα αποτελέσματα μπορούν να μιμηθούν την τοπική εφαρμογή καλλυντικών ή μπορεί να είναι ανεπαίσθητη ανάλογα με το σχέδιο καθώς και ποια και πόση χρωστική θα χρησιμοποιηθεί. Στην αρχή τα αποτελέσματα είναι πιο σκούρα καθώς αυτό οφείλεται στην αρχική εναπόθεση του χρώματος στα άνω στρώματα της επιδερμίδας. Κατά το στάδιο της επούλωσης το χρώμα απαλύνει, καθώς τα άνω στρώματα της επιδερμίδας αντικαθίστανται από νέα επιδερμικά κύτταρα.

Μακροπρόθεσμα αποτελέσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα καλύτερα χρωματικά αποτελέσματα μπορεί να έχουν μακροχρόνια διάρκεια ή να αρχίσουν να ξεθωριάζουν με την πάροδο του χρόνου. Το μέγεθος του χρόνου που απαιτείται για αυτήν τη διαδικασία εξαρτάται από το ίδιο άτομο, καθώς και πλήθος πιθανών παραγόντων όπως το περιβάλλον, τεχνικής και/ή ατομικούς όπως η έκθεση στον ήλιο και η χρωματική αλλαγή του τόνου της επιδερμίδας λόγω γήρατος.[5] Ο ήλιος ξεθωριάζει το χρώμα αλλά και η ποσότητα και ο τόνος της χρωστικής που εναποτίθεται στην επιδερμίδα μπορεί να επηρεάσει το χρόνο που το αποτέλεσμα του μόνιμου μακιγιάζ είναι το καλύτερο.

Ατέλειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου υπάρχουν επιπλοκές.[6] Τα πιο συνηθισμένα παράπονα αφορούν την απόδοση του χρώματος από πιο σκούρο σε πιο φωτεινό ή η λάθος επιλογή χρωματικού τόνου καθώς και το μέγεθος του τατουάζ. Σε αυτές τις περιπτώσεις ένας έμπειρος επαγγελματίας του μόνιμου επαγγελματικού μακιγιάζ είναι σε θέση να προσαρμόσει το χρώμα και την ομοιομορφία των μόνιμων αποτελεσμάτων. Ένα σχέδιο που είναι πάρα πολύ μεγάλο παρουσιάζει μια σοβαρή πρόκληση για να διορθωθεί. Δαπανηρές τεχνικές χρωστικής ουσίας λεύκανσης ή / και αφαίρεσης μπορεί να είναι οι μόνες λύσεις.

Δείτε ακόμη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://www.spcp.org/information-for-technicians/industry-studies/ Αρχειοθετήθηκε 2020-06-22 στο Wayback Machine. Industry Profile Study: Vision 2009]
  2. Tattoos and Permanent Makeup: Fact Sheet
  3. Revolting Bodies: The Monster Beauty of Tattooed Women, Christine Braunberger, NWSA Journal Volume 12, Number 2
  4. «Lip Tattooing Is the Latest Fad». Moder Mechanix. January 1933. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-03-12. https://web.archive.org/web/20120312051558/http://blog.modernmechanix.com/2008/07/31/lip-tattooing-is-the-latest-fad/. Ανακτήθηκε στις 18 February 2009. 
  5. «Position on Semi-Permanent Makeup, Society of Permanent Cosmetic Professionals». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Μαρτίου 2020. Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2016. 
  6. FDA on Tattoos and Permanent Makeup

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]