Τατουάζ στη φυλακή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τατουάζ Εταιρία νεκρού άντρα στην πλάτη μέλους συμμορίας

Το τατουάζ στη φυλακή είναι η πρακτική της δημιουργίας και επίδειξης τατουάζ μέσα στις φυλακές. Σήμερα οι Αμερικανοί και Ρώσοι κρατούμενοι μπορεί να καταφύγουν στην συγκεκριμένη πρακτική θέλοντας να δηλώσουν είτε ότι είναι μέλη μιας συγκεκριμένης συμμορίας είτε έναν κώδικα ή κρυμμένα μηνύματα σχετικά με την προέλευσή τους ή τις εγκληματικές τους πράξεις. Λόγω της έλλειψης του αναγκαίου εξοπλισμού και της αποστείρωσής του, η πρακτική του τατουάζ στη φυλακή έχει μεγάλους κινδύνους για την υγεία των κρατουμένων όπως η μόλυνση από μεταδοτικές ασθένειες (ηπατίτιδα, AIDS) από τη χρήση μολυσμένων βελονών.

Διαδικασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μιας και το τατουάζ στη φυλακή είναι παράνομο στις Η.Π.Α., οι κρατούμενοι δεν έχουν πρόσβαση στον κατάλληλο εξοπλισμό για να το κάνουν. Αυτό τους ωθεί να βρίσκουν τρόπους δημιουργίας των κατάλληλων εργαλείων τατουάζ από τα πράγματά τους. Αυτοσχέδιοι μηχανισμοί τατουάζ έχουν συναρμολογηθεί από υλικά όπως μηχανικά μολύβια, μαγνήτες, τρανζίστορ ραδιοφώνου, συρραπτικά, συνδετήρες ή χορδές κιθάρας.[1][εκκρεμεί παραπομπή] Το μελάνι που χρησιμοποιείται επίσης γίνεται από μελάνι στυλό ή από λιωμένο πλαστικό, αιθάλη ανακατεμένη με σαμπουάν ή λιωμένο φελιζόλ. Τα τατουάζ στη φυλακή δε γίνονται χωρίς πληρωμή και οι καλλιτέχνες τατουάζ συνήθως πληρώνονται με οτιδήποτε όπως γραμματόσημα και τσιγάρα μέχρι και πραγματικά χρήματα.

Σχέδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχει πλήθος διαφορετικών συμβόλων που παραπέμπουν σε πολλές συμμορίες ή ομάδες. Συγκεκριμένες εικόνες όπως ο ιστός της αράχνης αναπαριστά τη διάρκεια της ποινής του κρατούμενου. Το κάθε τατουάζ δάκρυ μπορεί να συμβολίζει από ένα πραγματοποιημένο φόνο. Τα τατουάζ επίσης χρησιμοποιούνται ως μέσο έκφρασης σχετικά με το ποιοι είναι οι κρατούμενοι ως άνθρωποι. Για παράδειγμα τα μέλη της Λευκής υπεροχής έχουν σχετικά τατουάζ που εκφράζουν τα πιστεύω τους. Μερικά κοινά σύμβολα που χρησιμοποιούνται καθ' αυτόν τον τρόπο είναι η εκατοστιαία τιμή (100%), που λειτουργεί ως ένας δείκτης που υποδηλώνει τη φυλετική καθαρότητα ενός ρατσιστή. Επίσης άλλα σύμβολα είναι η Valknut και η σβάστικα.[2] Τρεις κουκκίδες τοποθετημένες με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίζουν ένα τρίγωνο, αναπαριστούν το απόφθεγμα mi vida loca ή η τρελή ζωή μου για έναν Μεξικανό φυλακισμένο και παραπέμπουν στη Μεξικανική Μαφία, ενώ οι τέσσερις κουκκίδες έχουν το ίδιο νόημα αλλά όμως συναντώνται σε Μεξικανικά μέλη συμμοριών που σχετίζονται με τη Nuestra Familia. Ένα ρολόι χωρίς δείκτες συμβολίζει τη φυλάκιση, ενώ οι ιστοί της αράχνης συμβολίζουν τον εγκλεισμό και ο αριθμός 13 συμβολίζει την ατυχία.

Συνηθισμένο είναι και το τατουάζ πέντε κουκκίδων, τοποθετημένες σε χιαστί που συχνότερα συναντάται τοποθετημένο στο χέρι, με διαφορετικές ερμηνείες σε διαφορετικές κουλτούρες.

Περισσότερο συνηθισμένο στη Αγγλία, αν και συναντάται και αλλού, είναι το τατουάζ τεσσάρων κουκκίδων τοποθετημένο στους αστραγάλους. Συμβολίζει τα αρχικά ACAB (All Coppers Are Bastards, μετάφραση: Όλοι οι αστυνομικοί είναι μπάσταρδοι). Ή το τατουάζ με μια τελεία σε κάθε χέρι μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη, όπου η πρώτη γίνεται κατά την έναρξη της ποινής και η δεύτερη κατά την ολοκλήρωσή της.

Στην Ιρλανδία ένα συνηθισμένο τατουάζ που κάνουν στον εαυτό τους οι πρώην κρατούμενοι είναι μια απλή κουκκίδα που τοποθετείται κάτω από το μάτι, χρησιμοποιώντας μελάνι Ινδίας, κοινώς γνωστή με τον όρο κουκκίδα φυλακής.

Ένα τατουάζ κουκκίδα αναμορφωτηρίου επίσης συμβόλιζε τη φυλάκιση. Αυτό το είδος τείνει να εκλείψει σημαντικά, ειδικά μετά το κλείσιμο των συγκεκριμένων ιδρυμάτων κράτησης ανηλίκων. Ακόμα ένα λιγότερο συνηθισμένο τατουάζ φυλακής της εποχής των αναμορφωτηρίων, ήταν το γάντι του αναμορφωτηρίου που ονομάστηκε έτσι καθώς το πίσω μέρος της παλάμης του εγκληματία αφού γινόταν με περίγραμμα, γεμιζόταν με μελάνι Ινδίας.

Ένας ιστός της αράχνης που είναι τοποθετημένος στον αγκώνα, συμβολίζει τη διάρκεια της φυλάκισης.[3]

Κίνδυνοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μιας και οι μηχανές τατουάζ είναι αυτοσχέδιες και δεν υπάρχουν τα μέσα σωστής αποστείρωσης, εγείρονται σημαντικοί κίνδυνοι για την υγεία. Θανατηφόρες ασθένειες όπως η ηπατίτιδα και το HIV/AIDS μπορεί να μεταδοθούν μέσω των μολυσμένων βελονών. Επίσης οι αυτοσχεδιασμοί στην δημιουργία του μελανιού μπορεί να καταστρέψει τους ιστούς του δέρματος, να δημιουργήσει μόνιμες ουλές ή να περιέχει επιβλαβείς για τον οργανισμό ουσίες.[4]

Δείτε ακόμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Prison Tattoos». Convictedartist.com. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2012. 
  2. «A Visual Database of Extremist Symbols, Logos and Tattoos». Adl.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2012. 
  3. Atkinson, Michael (2003). Tattooed : the sociogenesis of a body art. Toronto: University of Toronto Press. σελ. 40. ISBN 0802085687. 
  4. Beth S, M.D. «Prison Tattoos». Tattoos.lovetoknow.com. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2012.