Τατουάζ μαρκέζαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ζωγραφικό σχέδιο ενός άντρα με τατουάζ από τις νήσους Μαρκέζας, 1846.

Το τατουάζ μαρκέζαν είναι ένα είδος τατουάζ που προέρχεται από τις νήσους Μαρκέζας του Νότιου Ειρηνικού. Τα συγκεκριμένα τατουάζ μπορούν να αναγνωριστούν από σύμβολα που χρησιμοποιούνται ως «σήματα κατατεθέν», όπως τα γκέκο, οι σαρανταποδαρούσες, το τίκι, ο Σταυρός Μαρκέζαν (ο οποίος επίσης συχνά συγχέεται με άλλα σχέδια) και άλλα γεωμετρικά σχέδια. Τα σχέδια Μαρκέζαν ξεχωρίζουν από τη χρήση συμβόλων και συγκεκριμένο τρόπο καλλιτεχνικής απόδοσης των γραμμών, των τόξων και των κύκλων, που αποδίδονται μοναδικά και συνδέονται με την ιστορία των νησιών του Νότιου Ειρηνικού.[1] Τα τατουάζ μαρκέζαν αποτελούν μέρος της τέχνης του πολυνησιακού τατουάζ.[2] Ο Σταυρός Μαρκέζαν συχνά ενσωματωνόταν σε μεγαλύτερα σχέδια Πολυνησιακού τατουάζ, καθώς συμβολίζει την ισορροπία μεταξύ των στοιχείων και την αρμονία.[3]

Παράδοση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα αγόρια έκαναν το πρώτο τατουάζ στην εφηβεία με συγκεκριμένο τελετουργικό και μέχρι τα γηρατειά τους κατέληγαν να έχουν τατουάζ σε όλο τους το σώμα. Και οι γυναίκες είχαν επίσης τατουάζ, αλλά όχι τόσο εκτεταμένα όσο οι άνδρες. Τα σχέδια είχαν πολλά κοινά συμβολικά μοτίβα, αλλά ποτέ δεν αντιγράφονταν στην εντέλεια. Τα τατουάζ του κάθε ατόμου ήταν διαφορετικά και συμβόλιζαν την κληρονομιά, τα επιτεύγματα, το συγκεκριμένο νησί απ' όπου το άτομο καταγόταν και την οικογενειακή του κατάσταση.

Οι ναυτικοί στα πλοία του καπετάνιου Τζέιμς Κουκ και άλλοι εξερευνητές από τη Δύση μετέφεραν τα τατουάζ πίσω στις πατρίδες τους, έχοντας επηρεαστεί από τα σχέδια που είχαν δει από τους κατοίκους των νησιών αυτών. Αυτά τα πρώιμα τατουάζ στα σώματα των ναυτικών, ξεκίνησαν την εκ νέου εισαγωγή του τατουάζ στη Δύση.

Αυτά τα τατουάζ εξακολουθούν να γίνονται στις νήσους Μαρκέζας, αν και τώρα γίνονται με μηχάνημα τατουάζ και όχι με τις παραδοσιακές μεθόδους.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Tattoo History Museum». vanishingtattoo.com. Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2009. 
  2. «Polynesian Tattoos Gallery and Article by Ink Done Right». Ink Done Right (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2016. 
  3. «Polynesian Tattoo Symbols & Meanings – Marquesan Cross». APolynesianTattoo (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Φεβρουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2016.