Τατουάζ γιάντρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένα απλό sak yan εννέα οβελίσκων (kao yot)

Το τατουάζ γιάντρα (ταϊλανδέζικα:สักยันต์, ΒΤΓΣΜ:sak yan,[1] Χμερ:សាក់យ័ន្ត, Βιρμανικά: တက်တူးထိုး) είναι μορφή ιερού τατουάζ που προέρχεται από την αρχαία Καμπότζη. Αποτελείται από ιερά γεωμετρικά σχήματα, ζώα και σχέδια με θεότητες συνοδευόμενα από φράσεις Πάλι που προσφέρουν δύναμη, προστασία, πλούτο, χαρίσματα και άλλα οφέλη σε αυτόν που τα έχει. Σήμερα εξασκείται στην Καμπότζη και τη Μιανμάρ, το Λάος και την Ταϊλάνδη. Η πρακτική έχει επίσης αρχίσει να είναι δημοφιλής ανάμεσα στους Κινέζους Βουδιστές της Σιγκαπούρης. Τα ιερά τατουάζ αποτελούνται από ιερά Χμερ κείμενα, την αρχαιότερη γνωστή γλώσσα στη Νοτιοανατολική Ασία.

Η έννοια Sak[2] σημαίνει τατουάζ στην Ταϊλάνδη και yan είναι η Ταϊλανδέζικη προφορά της Σανσκριτικής λέξης γιάντρα[3] ένα είδος μυστικιστικού διαγράμματος που χρησιμοποιείται στις Νταρμικές θρησκείες.[4]

Παραδοσιακά, τα σχέδια Sak yan συνήθως γίνονται από τους ruesi (η ταϊλανδέζικη εκδοχή των rishi), τους επαγγελματίες wicha (μάγους) και Βουδιστές μοναχούς με μια μεταλλική ράβδο με αιχμηρή μύτη (που ονομάζεται khem sak).[5]

Πρίν και κατά τη διάρκεια της δερματοστιξίας καίγονται θυμιάματα,απαγγέλλονται ιερά κείμενα ή μάντρας. Μετά την ολοκλήρωση της δερματοστιξίας το τατουάζ αγιάζετε και ψεκάζετε τελετουργικά (με ένα υγρό) για να αναπτύξει την πλήρη ισχύ του.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι γενική πεποίθηση πως τα τατουάζ προσφέρουν προστασία και άλλα οφέλη που έχουν καταγραφεί παντού σε όλη την Ινδοκίνα και νότια μέχρι την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες.[6] Τα Κινεζικά χρονικά περιγράφουν το τατουάζ γιάντρα τουλάχιστον 2.000 χρόνια πριν, μεταξύ των Τάι πολιτισμών της νοτιοδυτικής Κίνας και του βορειοδυτικού Βιετνάμ. Με το πέρασμα των αιώνων η παράδοση διαδόθηκε στη σημερινή Καμπότζη, το Λάος, την Ταϊλάνδη και σε περιοχές της Μιανμάρ.[7] Ενώ η ίδια η παράδοση έχει τις ρίζες της στις αυτόχθονες φυλές ανιμισμού, κατέληξε να συνδεθεί στενά με την Ινδουιστικό-βουδιστική έννοια γιάντρα ή με μυστικά γεωμετρικά μοτίβα που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια του διαλογισμού. Τα τατουάζ με σχέδια γιάντρα θεωρούνταν να έχουν μαγικές δυνάμεις, περίπου όπως τα τατουάζ κόλαμ της Ινδίας. Για αυτούς τους ανθρώπους, η θρησκεία είναι στενά συνδεδεμένη με την έννοια της μαγείας, της υγείας και της καλής τύχης.[8]

Η γραφή που χρησιμοποιείται για τα σχέδια γιάντρα ποικίλλει ανάλογα με τον πολιτισμό και τη γεωγραφία. Στην Καμπότζη και την κεντρική Ταϊλάνδη, χρησιμοποιείται η Καμποτζιανή γραφή Χμερ, ενώ στη βόρεια Ταϊλάνδη κανείς συναντά τατουάζ γιάντρα με γραφή της γλώσσας Shan, βόρεια Ταϊλανδικά ή γραφή Tai Lu ενώ στο Λάος υπάρχει η γραφή Lao Tham.[9] Η γραφή διευκρινίζει συντετμημένες συλλαβές από ξόρκια Πάλι. Διαφορετικοί δάσκαλοι έχουν προστεθεί σε αυτά τα σχέδια κατά τη διάρκεια των αιώνων μέσα από τα οράματα που έλαβαν σε διαλογισμούς τους. Ορισμένα σχέδια γιάντρα έχουν προστεθεί από τον προ-βουδιστικό Σαμανισμό και την πίστη σε ζωικά πνεύματα που βρέθηκε στη Νοτιοανατολική Ασία και έχουν ενσωματωθεί στην Ταϊλανδική παράδοση και πολιτισμό.

Sak Yant τατουάζ που γίνεται στην Ταϊλάνδη

Ερμηνεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τατουάζ γιάντρα πιστεύεται ότι έχουν μαγική δύναμη και κατέχουν μυστικιστικές δυνάμεις, παρέχουν προστασία ή καλή τύχη.[5] Υπάρχουν τρεις κύριες επιδράσεις ενός τέτοιου τατουάζ. Το πρώτο είναι ότι ωφελεί αυτόν που το έχει, καθιστώντας τον πιο εύγλωττο. Ένα άλλο όφελος είναι ότι προστατεύει και αποκρούει το κακό και την κακουχία. Αυτό χρησιμοποιείται συνήθως από στρατιωτικούς, την αστυνομία, τους οδηγούς ταξί, τους εγκληματίες και όσους κάνουν επικίνδυνα επαγγέλματα. Ένας άλλος τύπος είναι αυτός που επηρεάζει τους ανθρώπους που συναναστρέφονται αυτόν που το έχει, όπως να τους προκαλεί φόβο. Το τατουάζ παρέχει τις δυνάμεις του εφ 'όσον αυτός που το έχει τηρεί ορισμένους κανόνες και δεισιδαιμονίες, όπως η αποχή από έναν ορισμένο τύπο τροφίμων.[6]

Πιστεύεται ότι η δύναμη των ιερών τατουάζ μειώνεται με το χρόνο. Έτσι για να τα ενδυναμώνουν κάθε χρόνο, οι δάσκαλοι Sak Yan γιορτάσουν με τους πιστούς τους το τελετουργικό Wai Khru. Το Wai Khru σημαίνει «να αποτίσουμε φόρο τιμής στο γκουρού μας». Στην Ταϊλάνδη, το πιο εντυπωσιακό Wai Khru πραγματοποιείται στο ναό του Wat Phra Bang.[10]

Τα σχέδια Sak yan εφαρμόζονται επίσης και σε πολλά αντικείμενα, όπως το ύφασμα ή το μέταλλο και τοποθετούνται στο σπίτι κάποιου, στον τόπο λατρείας ή στο όχημα ως μέσο προστασίας [εκκρεμεί παραπομπή] από τον κίνδυνο ή την ασθένεια, για την αύξηση του πλούτου και για να προσελκύσουν αγαπημένους.Στην Ταϊλάνδη,τα ενδύματα με μοτίβα Yantra ονομάζονται sua yantra και φοριούνται αντί των επώδυνων τατουάζ. Τα τελευταία χρόνια διασημότητες του Χόλιγουντ όπως η Αντζελίνα Τζολί που έκανε το δικό της τατουάζ στην Καμπότζη, το έχουν κάνει δημοφιλές ανάμεσα στις γυναίκες.[εκκρεμεί παραπομπή]

Είδη και σχέδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν πολλοί παραδοσιακοί τύποι και σχέδια τατουάζ γιάντρα, όμως μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα και δημοφιλή είναι:

  • Ong Phra (Ταϊλανδικά:องค์พระ, μετάφραση: το σώμα του Βούδα) - ένα από τα πιο συνηθισμένα στοιχεία του τατουάζ γιάντρα, αλλά επίσης ένα από τα πιο πολύπλοκα. Πιστεύεται πως παρέχει ενόραση, καθοδήγηση, φωτισμό, κά.
  • Ha-thaeo (Ταϊλανδικά:ห้าแถว, μετάφραση: πέντε σειρές) - Συνήθως γίνεται στον αριστερό ώμο της πλάτης. Κάθε μία σειρά από τις πέντε σχετίζεται με μία διαφορετική ευχή για επιτυχία και καλή τύχη.
  • Kao-yot (Ταϊλανδικά:เก้ายอด, μετάφραση: εννέα οβελίσκοι) - Συνήθως γίνεται στο άνω μέρος και κεντρικά στην πλάτη σε διάφορα μεγέθη και βαθμό πολυπλοκότητας. Η πιο απλή μορφή του φαίνεται στην πάνω εικόνα αυτού του λήμματος.
  • Si-yot (Ταϊλανδικά:สี่ยอด, μετάφραση: τέσσερις οβελίσκοι') - γίνεται για να επηρεάσει τα αισθήματα ή τις πράξεις των γύρω και να παρέχει προστασία σ'αυτόν που το έχει.
  • Paet-thit (Ταϊλανδικά:แปดทิศ, μετάφραση: οχτώ σημεία) - αναπαριστά την προστασία στα οχτώ σημεία του σύμπαντος. Με στρογγυλό σχήμα, συνήθως γίνεται στο κέντρο της πλάτης. Σχετική εικόνα υπάρχει στις φωτογραφίες παρακάτω.
  • Sip-thit (Ταϊλανδικά:สิบทิศ, μετάφραση: δέκα σημεία) - μια εκδοχή του paet-thit, αλλά για να προστατεύει τα δέκα σημεία του σύμπαντος αντί τα οχτώ.
  • Maha-niyom (Ταϊλανδικά:มหานิยม, μετάφραση: μεγάλη προτίμηση) - γίνεται για να χορηγήσει σ' αυτόν που το έχει εύνοια στα μάτια των γύρω. Με στρογγυλό σχήμα που γίνεται συνήθως στο δεξί ώμο της πλάτης.[11]
  • Yot Mongkut (Ταϊλανδικά:ยอดมงกุฎ, μετάφραση: στέμμα με σχήμα οβελίσκου) - για καλή τύχη και προστασία στη μάχη. Με στρογγυλό σχήμα συνήθως γίνεται στην κορυφή του κεφαλιού.
  • Panchamukhi (Ταϊλανδικά:ปัญจมุขี, μετάφραση: πέντε πρόσωπα του Deva) - προορίζεται για να αποκρούσει την ασθένεια και τον κίνδυνο.[12]
  • Suea (Ταϊλανδικά:เสือ, μετάφραση: τίγρης) - συνήθως απεικονίζει δύο δίδυμες τίγρεις. Αντιπροσωπεύει τη δύναμη και την εξουσία.

Μέρη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολλές ιστοσελίδες του Διαδικτύου προτείνουν την Ταϊλάνδη ως τον τόπο για κάνει κάποιος το πιο εκλεπτυσμένο τελετουργικό τατουάζ και θεωρούν τη χώρα ως το πιο δημοφιλές μέρος για την εκμάθηση αυτής της τέχνης. Κάθε χρόνο, εκατοντάδες ξένοι στην αναζήτηση πρωτότυπων και μαγικών τατουάζ πηγαίνουν στην Ταϊλάνδη για να κάνουν τα τατουάζ τους.[13] Στη Νοτιοανατολική Ασία, η Ταϊλάνδη είναι μακράν η χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό των φανατικών.

  • Σήμερα, ένας από τους πιο διάσημους ναούς για τατουάζ γιάντρα είναι ο Wat Phra Bang στην περιοχή Nakhon Chai Si, στην επαρχία Nakhon Pathom, της Ταϊλάνδης. Ο Ajaan Noo Kanpai, ίσως ο πιο διάσημος επαγγελματίας του Sak yan στην Ταϊλάνδη, εκπαιδεύτηκε εδώ.
  • Ένας πολύ γνωστός ναός στη βόρεια Ταϊλάνδη είναι ο Wat Nhong Khem (Khem σημαίνει βελόνα).[14] Είναι στο San Patong λίγο έξω από το Chiang Mai και ήταν το σπίτι του πρώην δασκάλου sak yan Phra Ajaan Gamtawn, ο οποίος πέθανε στο Chiang Mai, στις 14 Σεπτεμβρίου του 2010. Ο ναός αυτός δεν κάνει πλέον τατουάζ.[15]
  • Στην περιοχή Lum Phli στη βόρεια πλευρά της Ayutthaya, ο Ajaan Kob και ο γιος του, Ajaan Oh, είναι γνωστοί δάσκαλοι Sak yan.

Αντιδράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενώ τα τατουάζ στη Δύση είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα αισθητικής, στην Ταϊλάνδη είναι συνυφασμένα τόσο με την πνευματικότητα όσο και τη δεισιδαιμονία. Τα σχέδια, ο τρόπος της γραφής, τα γεωμετρικά σχέδια και σχήματα ζώων, είναι βαθιά συνδεδεμένα με τις Βουδιστικές και ανιμιστές εικόνες και μερικοί Ταϊλανδοί φοβούνται πως οι Δυτικοί αποτυγχάνουν να τις εκτιμήσουν. Τα τατουάζ με θρησκευτικές θεοτήτες είναι προβληματικά, ειδικά αν γίνονται κάτω από τη μέση. Στη Νοτιοανατολική ασιατική κουλτούρα, το κεφάλι είναι το πιο ιερό μέρος του σώματος. Όσο πιο κάτω στο σώμα γίνεται το τατουάζ τόσο λιγότερο ιερό είναι και οι ξένοι με θρησκευτικές φιγούρες σε τατουάζ στα πόδια τους, έχουν προκαλέσει αναστάτωση. Στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο στην Μπανγκόκ από το αεροδρόμιο Suvarnabhumi της πόλης, σε πινακίδες 15-μέτρων είναι γραμμένο «Είναι λάθος να χρησιμοποιήσετε τον Βούδα ως διακοσμητικό στοιχείο ή τατουάζ". Μερικές ομάδες θέλουν την πλήρη απαγόρευση κάθε τατουάζ με θρησκευτικές προσωπικότητες.[16]

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «สักยันต์». thai-language.com. Ανακτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2015. 
  2. http://www.buddhistchannel.tv/index.php?id=57,8938,0,0,1,0
  3. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2016. 
  4. Monier-Williams, Monier (1899), A Sanskrit-English Dictionary, Delhi 
  5. 5,0 5,1 «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2016. 
  6. 6,0 6,1 Lars Krutak. Spiritual Skin: Magical Tattoos and Scarification. Reuss. ISBN 9783943105117. 
  7. Cummings, Joe, (2011) Sacred Tattoos of Thailand: Exploring the Magic, Masters and Mystery of Sak Yan, Marshall Cavendish.
  8. Drouyer, Isabel Azevedo; Drouyer, Rene, (2013) Thai Magic Tattoos, The Art and Influence of Sak Yant, Riverbooks editions.
  9. http://www.sacredtattoosofthailand.com
  10. Drouyer Isabel; Drouyer, Rene. Thai Magic Tattoos The Art and Influence of Sak Yant. River Books, 2013, p.99.
  11. http://www.sak-yant.com/?page_id=2150
  12. http://www.sak-yant.com/?page_id=2153
  13. http://www.tattoos-tattoos.com/book-preview.html
  14. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2016. 
  15. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2016. 
  16. Thibaut, Marion (2015-05-18). «The sacred side of Sak Yant». The Nation. Agence France-Presse. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-03-04. https://web.archive.org/web/20160304040925/http://www.nationmultimedia.com/life/The-sacred-side-of-Sak-Yant-30260203.html. Ανακτήθηκε στις 18 May 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιπλέον βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Chean Rithy Men. "The Changing Religious Beliefs and Ritual Practices among Cambodians in Diaspora", in Journal of Refugee Studies. Vol. 15, No. 2 2002, pp 222–233.
  • Cummings, Joe. Sacred Tattoos of Thailand: Exploring the Masters, Magic and Mystery of Sak Yan. Singapore, 2011.
  • Drouyer, Isabel; Drouyer, Rene. Thai Magic Tattoos The Art And Influence of Sak Yant. Ed. River Books, 2013.
  • Harris, Ian. Cambodian Buddhism: History and Practice. Honolulu, 2008.
  • Igunma, Jana. "Human Body, Spirit and Disease; the Science of Healing in 19th century Buddhist Manuscripts from Thailand", in The Journal of the International Association of Buddhist Universities. Vol. 1, 2008, pp. 120–132.
  • Rivers, Victoria Z. "Layers of Meaning: Embellished Cloth for Body and Soul", in Jasleen Dhamija, Asian Embroidery. New Delhi, 2004, pp. 45–66. ISBN 81-7017-450-3.
  • Swearer, Donald K. Becoming the Buddha: the Ritual of Image Consecration in Thailand. Princeton, 2004.

Δείτε ακόμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]