Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πέτρος με το Ενώτιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πέτρος με το Ενώτιο
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1556
Βουκουρέστι
ΘάνατοςΑπριλίου 1590 ή Μάρτιος 1590[1]
Ρόδος
Αιτία θανάτουαποκεφαλισμός
Χώρα πολιτογράφησηςΒλαχία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΓονείςΠατράσκου ο Καλός
ΟικογένειαHouse of Drăculești
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΚατάλογος ηγεμόνων της Βλαχίας (1583–1585)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Πέτρος Β΄ με το Ενώτιο, ρουμαν.: Petru II Cercel ( π. 1545 – Μάρτιος 1590) ήταν πρίγκιπας (voivode, βοεβόδας) της Βλαχίας από το 1583 έως το 1585, νόμιμος γιος του Πατράσκου του Καλού και ετεροθαλής αδελφός του Mιχαήλ Β΄ του Γενναίου. Πολύγλωσσος και μικρός ως ποιητής, ο Πέτρος Β΄ είναι γνωστός για το ότι έγραψε τους στίχους του στην Τοσκάνη .

Ο Πέτρος Β΄ πέρασε τα πρώτα του χρόνια ταξιδεύοντας συνεχώς, προσπαθώντας να κερδίσει υποστήριξη, στην προσπάθειά του για τον θρόνο της Βλαχίας. Το γεγονός ότι, από το 1579, έλαβε άνευ όρων υποστήριξη στη Γαλλία, σε συνδυασμό με τα κοσμήματα που φορούσε και του έδωσαν το παρωνύμιό του, οδήγησαν σε εικασίες ότι ο Πέτρος Β΄ ανήκε στην ομάδα των ευνουμένων (mignion) του Ερρίκου Γ΄. Αναφέρεται μάλιστα ότι ο Ερρίκος Γ΄ μεσολάβησε στην Πύλη, για να απονείμει στον Πέτρο Β΄ το στέμμα, λόγω της εύνοιάς του γι' αυτόν.

Ο Πέτρος Β΄ ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη το 1581, καθώς η συνεχής υποστήριξη από τον Γάλλο πρεσβευτή είχε επηρεάσει την Πύλη να εξετάσει το θέμα. Έφτασε εκεί τον Μάιο, αφού τον υποδέχτηκαν και πέρασε χρόνο στη Βενετία και τη Ραγούσα. Η παραμονή του στην οθωμανική πρωτεύουσα χαρακτηρίστηκε από έναν διαγωνισμό δωροδοκίας και δολοπλοκίας, που διεξήχθη κατά της Αικατερίνα Σαλβαρέσo, μητέρας του παιδιού-βοεβόδα Μίχνεα (που επρόκειτο να ονομαστεί Mίχνεα Β΄ Εκτουρκισμένος). Ο Πέτρος Β΄ επρόκειτο να βγει νικητής, με τη Mίχνεα και την Αικατερίνα να κατευθύνονται για μια σύντομη εξορία στην Τρίπολη της Λιβύης.

Ο θυρεός του Πέτρου Β΄ της Βλαχίας.

Μετά από μια σύντομη παραμονή στην Αδριανούπολη, ο νέος πρίγκιπας εισήλθε στο Βουκουρέστι στις 19 Αυγούστου 1583, συνοδευόμενος από μια ακολουθία ξένων. Προφανώς, είχε στόχο να αντικαταστήσει μερικούς από τους βογιάρους με δικούς του προστατευόμενους: διέταξε τις δολοφονίες αρκετών μελών του Συμβουλίου (Sfat). Ταυτόχρονα, ο Πέτρος Β΄ αύξησε τους φόρους: αυτό δεν υποκινήθηκε μόνο από το δικό του μεγάλο χρέος, αλλά και από το γεγονός ότι του απονεμήθηκε ο θρόνος με την προϋπόθεση να μην σταματήσει τις πληρωμές, που οφείλει ο Μίχνεα (καθώς ο Πέτρος Β΄ περίμενε να του απονεμηθεί ο θρόνος, όλα τα χρέη είχαν συσσωρευμένους τόκους). Στο πλάι, ο πρίγκιπας συγκέντρωσε επίσης μια μεγάλη προσωπική περιουσία, περισσότερα από 500.000 σκούδα μέχρι το 1583.

Επέκτεινε και βελτίωσε την Αυλή στο Tεργκοβίστε (σε μεγάλο βαθμό ερειπωμένο σήμερα), κυρίως προσθέτοντας (1584) την Πριγκιπική Οικία (Casa Domnească), ένα μικρό παλάτι εμπνευσμένο από την Αναγέννηση, κτίζοντας ένα νέο τείχος και πριγκιπική εκκλησία και εισάγοντας υδραυλικά. Ο Πέτρος Β΄ ίδρυσε ένα χυτήριο χάλκινων κανονιών στην πόλη.

Οι ελιγμοί του Mίχνεα και η εχθρότητα ορισμένων Τούρκων μπέηδων προσέλκυσαν την πτώση του Πέτρου με το Ενώτιο. Κατάφερε να συγκεντρώσει την περιουσία του και να φύγει από τη χώρα στις 6 Απριλίου 1585, αποφεύγοντας να συλληφθεί από τον Οθωμανό καπουτσού. Έφτασε στην Τρανσυλβανία μόνο για να συλληφθεί στο Mεντίας κατόπιν εντολής του Σιγισμούνδου Μπατόρυ, αφού εγκατέλειψαν τους άνδρες του. Τα υπάρχοντά του κατασχέθηκαν, και οδηγήθηκε στη φυλακή στο Μαραμούρες.

Το 1587 ο Πέτρος Β΄ κατάφερε να διαφύγει γλιστρώντας ένα σκοινί έξω από το ανοιχτό παράθυρο. Ταξίδεψε στη Βαρσοβία και στη συνέχεια στη Βιέννη, φτάνοντας στη Ρώμη (όπου ζήτησε την υποστήριξη του πάπα Γρηγόριου ΙΔ΄ για τον σκοπό του). Ο Ερρίκος Γ΄ τον καθησύχασε για την προστασία του, και ο Πέτρος Β΄ κατευθύνθηκε προς την Κωνσταντινούπολη, φτάνοντας στην πόλη τον Ιούλιο του 1589. Προσπάθησε να επωφεληθεί από τη δεύτερη πτώση του Mίχνεα Β΄ από την εύνοια (και την εξορία), αλλά αποδείχθηκε αδύναμος αντίπαλος: καθώς ο Mίχνεα Β΄ ανακτούσε τον θρόνο, ο Πέτρος Β΄ φυλακίστηκε στο Γεντί Κουλέ. Ο Μίχνεα Β΄ προώθησε μεγάλα ποσά για να τον σκοτώσουν οι Οθωμανοί, προκειμένου να εξαλειφθεί η απειλή. Τον Μάρτιο του 1590, ο Πέτρος Β΄ επιβιβάστηκε σε ένα πλοίο, με το πρόσχημα ότι θα εξοριστεί στη Ρόδο, και αποκεφαλίστηκε επί τόπου.

Όλες οι ημερομηνίες δίνονται σε μορφή Nέου Ημερολογίου (βλ. Υιοθέτηση του Γρηγοριανού ημερολογίου#Υιοθεσία στην Ανατολική Ευρώπη).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]