Πάπας Θεόδωρος Β΄ Αλεξανδρείας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Να μην συγχέεται με τον Πατριάρχη και Πάπα Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄ της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας
Μακαριώτατος και Αγιώτατος
Θεόδωρος Β΄
Ⲑⲉⲟ́ⲇⲱⲣⲟⲥ ⲡⲓⲙⲁϩ ⲃ̅'
Πάπας Αλεξανδρείας και Πατριάρχης της Έδρας του Αγίου Μάρκου
Από18 Νοεμβρίου 2012
ΠροκάτοχοςΣενούντα Γ΄
Προσωπικά στοιχεία
Κοσμικό ΌνομαΟυαζίχ Σούμπχι Μπάκι Σουλεϊμάν
وجيه صبحى باقى سليمان
Γέννηση4 Νοεμβρίου 1952 (1952-11-04) (71 ετών)
Μανσούρα, Βασίλειο της Αιγύπτου
ΕθνικότηταΑιγύπτιος
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Αλεξάνδρειας
ΔόγμαΑνατολίτικος Ορθόδοξος Χριστιανισμός
Προσφωνήσεις του
Πάπα και Πατριάρχη Θεοδώρου Β΄
Προσφώνηση αναφοράςΜακαριώτατος και Αγιώτατος
Προφορική προσφώνησηΜακαριώτατε και Αγιώτατε
Θρησκευτική προσφώνησηἩ Αὐτοῦ Μακαριότης Ἡ Αὐτοῦ Αγιότης

Ο Πάπας Θεόδωρος Β' Αλεξανδρείας (κοπτικά: Ⲡⲁⲡⲁ Ⲁⲃⲃⲁ Ⲑⲉⲟ́ⲇⲱⲣⲟⲥ ⲡⲓⲙⲁϩ ⲃ̅'‎‎, Αραβικά:البابا تواضروس الثاني, Μανσούρα, Βασίλειο της Αιγύπτου, 4 Νοεμβρίου 1952) είναι ο 118ος Πάπας Αλεξανδρείας και Πατριάρχης της Έδρας του Αγίου Μάρκου, ως προκαθήμενος της Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ενθρονίστηκε και ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 18 Νοεμβρίου 2012, 15 μέρες μετά την εκλογή του[1].

Παιδική ζωή και σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πάπας Θεόδωρος γεννήθηκε με το όνομα Ουαζίχ Σούμπχι Μπάκι Σουλεϊμάν (وجيه صبحى باقى سليمان) στις 4 Νοεμβρίου 1952 στην περιοχή της Μανσούρα στην Αίγυπτο[2]. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αλεξανδρείας, όπου έλαβε πτυχίο Φαρμακευτικής το 1975[3]. Εισήλθε σε μοναστήρι στη κοιλάδα της Νιτρίας, για να μελετήσει θεολογία για δύο χρόνια. Εκάρη μοναχός το 1988[4] και το 1989 χειροτονήθηκε ιερέας.

Επίσκοπος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 15 Ιουνίου 1997 χειροτονήθηκε επίσκοπος από τον τότε Κόπτη Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Σενούντα Γ΄, λαβαίνοντας το όνομα Θεόδωρος (Tawadros). Υπηρέτησε στην Μητρόπολη της επαρχίας Μπεχίρα στη βόρεια Αίγυπτο[5].

Επιλογή του ως Πάπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διαδικασία επιλογής Πάπα είχε ξεκινήσει αρκετές εβδομάδες πριν την επιλογή του στις 4 Νοεμβρίου 2012. Περίπου 2.400 κληρικοί και άλλοι επέλεξαν τρεις υποψηφίους: τον Επίσκοπο Θεόδωρο, τον Επίσκοπο Ραφαήλ, ένα πρώην βοηθό του προηγούμενου Πάπα Σενούντα Γ΄, και τον πατέρα Ραφαήλ, ένα μοναχό σε μοναστήρι κοντά στην Αλεξάνδρεια και μαθητή του 116ου Πάπα Κύριλλου ΣΤ΄[6].

Η τελετή επιλογής του νέου Πάπα από τους τρεις υποψηφίους πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μάρκου. Χαρακτηρίστηκε από την σημαντική παρουσία της αστυνομίας. Πριν από την επιλογή, ο Μητροπολίτης Παχώμιος, τοποτηρητής του θρόνου, σφράγισε το δισκοπότηρο με τα ονόματα με κόκκινο κερί και το έβαλε πάνω στο βωμό όπου τέλεσε τη θεία λειτουργία. Είπε τότε το εκκλησίασμα: «Ας προσευχηθούμε ότι ο Θεός θα βγάλει τον καλό ποιμένα» και έπειτα από μια στιγμή σιωπής ένα παιδί με δεμένα τα μάτια τράβηξε το όνομα του νέου Πάπα[1]. Οι πιστοί τότε ξέσπασαν σε δάκρυα και χειροκροτήματα, ενώ άλλοι προσεύχονταν. Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι συνεχάρη τον νέο Πάπα και τον κάλεσε σε συνεργασία και αιγυπτιακή ενότητα ανάμεσα σε Κόπτες και Μουσουλμάνους.

Απόψεις και θέματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Θεόδωρος είχε δηλώσει πως η Αιγυπτιακή Επανάσταση του 2011 ήταν μια κρίσιμη καμπή στις σχέσεις της Κοπτικής Εκκλησίας με τη νεολαία του. Μεταξύ των πρώτων του καθηκόντων είναι το θέμα του μεταβαλλόμενου πολιτικού σκηνικού της Αιγύπτου, λαμβάνοντας υπόψιν του το νέο σύνταγμα.

Συμμετοχή στο πραξικόπημα του 2013[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το καλοκαίρι του 2013, έναν χρόνο μετά την άνοδο στη θέση του προέδρου της Αιγύπτου του Μοχάμεντ Μόρσι, μαζικές διαδηλώσεις ξέσπασαν στη χώρα κατά της πολιτικής του Αιγύπτιου προέδρου. Στις διαδηλώσεις αυτές οι Ένοπλες Δυνάμεις της Αιγύπτου, με επικεφαλής υπουργό Άμυνας, στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, αποφάσισαν να παρέμβουν παίρνοντας το μέρος των διαδηλωτών. Στις 3 Ιουλίου 2013 ο Στρατός της Αιγύπτου ανέτρεψε τον Μοχάμεντ Μόρσι. Ο κόπτης Πάπας υποστήριξε επίσημα την κίνηση του Στρατού, ως ο ένας από τους δύο θρησκευτικούς ηγέτες που στήριζαν την ανατροπή, μαζί τον μεγάλο ιμάμη του Αλ Άζχαρ Αχμέντ ελ-Ταγιέμπ.[7] Η στάση του προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ενώ όξυνε την σχέσεις μεταξύ Κοπτών Χριστιανών και Μουσουλμάνων υποστηρικτών του Μόρσι, τις επόμενες ημέρες.[8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Bishop Tawadros new pope of Egypt's Coptic Christians». BBC News. 4 Νοεμβρίου 2012. https://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-20192922. Ανακτήθηκε στις 1 Μαΐου 2021. 
  2. «L'évêque Tawadros, nouveau patriarche copte d'Egypte» (στα Γαλλικά). Le Parisien. 4 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 1 Μαΐου 2021. 
  3. «Tawadros II: The 118th pope of the Coptic Church». Egypt Independent. 4 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 1 Μαΐου 2021. 
  4. «Pope Tawadros II». Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2020. 
  5. «Pope Tawadros II». St-Takla.org. Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2014. 
  6. «The New Pope Will Be from These 3 Men». Egyptian Chronicles. 30 Οκτωβρίου 2012. http://egyptianchronicles.blogspot.com/2012/10/the-new-pope-will-be-from-these-3-men.html. Ανακτήθηκε στις 1 Μαΐου 2021. 
  7. Αίγυπτος: Πραξικόπημα μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος - Ο στρατός καθαίρεσε τον Μόρσι - Τα τανκς παραμένουν στους δρόμους, Το Βήμα, 3 Ιουlίου 2013
  8. Κόπτης ιερέας νεκρός από πυρά ενόπλων στην Αίγυπτο, in.gr, 6 Ιουλίου 2013