Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βίβλος γενέσεως Ιησού Χριστού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Με τη φράση Βίβλος γενέσεως Ιησού Χριστού... αρχίζει την εξιστόρηση της επίγειας παρουσίας του Ιησού Χριστού το πρώτο από τα τέσσερα ευαγγέλια, το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον, συγγραφέας του οποίου είναι ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Ματθαίος.

Η Βίβλος γενέσεως Ιησού Χριστού αποτελεί ένα γενεαλογικό κατάλογο προγόνων που ξεκινάει από τον Αβραάμ, φθάνει στον βασιλέα Δαβίδ απ΄ όπου και καταλήγει στον μνήστορα Ιωσήφ, κατά την μόνιμη φράση "ο μεν εγέννησε τον δε" (κατά την έννοια ο άνδρας γεννά και η γυναίκα τίκτει). Έτσι αναφέρονται τα ονόματα:

Επί της παραπάνω γενεαλογίας αναφέρεται ότι: από Αβραάμ μέχρι βασιλέως Δαβίδ ήταν 14 γενεές, από Σολομώντος έως Ιωακείμ πάλι 14 γενεές και από της μετοικεσίας της Βαβυλώνος επί Ιεχονία έως Ιησού Χριστού ακόμη 14 γενεές (...γενεαί δεκατέσσαρες., Ματθ. 1:17).

Όλα τα πρόσωπα που αναφέρονται στη Βίβλο γενέσεως Ιησού Χριστού έχουν ανακηρυχθεί από την Ορθόδοξη Εκκλησία άγιοι, η μνήμη των οποίων εορτάζεται συλλογικά την Κυριακή των Προπατόρων, πριν από τα Χριστούγεννα.