Μύθοι Λασιθίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτή είναι μια παλιά έκδοση της σελίδας, όπως διαμορφώθηκε από τον C messier (συζήτηση | συνεισφορές) στις 19:36, 2 Μαΐου 2021. Μπορεί να διαφέρει σημαντικά από την τρέχουσα έκδοση.
Μύθοι Λασιθίου
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Μύθοι Λασιθίου
35°2′20″N 25°34′26″E
ΧώραΕλλάδα[1]
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Ιεράπετρας
Γεωγραφική υπαγωγήΚρήτη
Πληθυσμός107 (2021)

Οι Μύθοι (πολυτονικό Μῦθοι) είναι χωριό που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του νομού Λασιθίου Κρήτης με 287 κατοίκους. Η Κοινότητα Μύθων υπάγεται διοικητικά στο δήμο Ιεράπετρας (πρώην Επαρχία Ιεράπετρας), σύμφωνα με το Πρόγραμμα Καλλικράτης, ενώ ο πληθυσμός του, μετά την απογραφή του 2011, ανέρχεται στους 327 κατοίκους. Περιλαμβάνει το χωριό Μύθοι, πρωτεύουσα της κοινότητας, τους οικισμούς Καρύδι (26 κάτοικοι) και Συκιά (13 κάτοικοι), αλλά και τις τοποθεσίες Μινός και Ορνιάς. Οι Μύθοι βρίσκονται σε υψόμετρο 220 μέτρων και απέχουν 21,8 χιλιόμετρα από την Ιεράπετρα. Κοντά στους Μύθους βρίσκεται το φαράγγι Σαρακίνας.

Το όνομα του χωριού θεωρείται ότι είναι προελληνικό (Μίθοι). Είναι πιθανό να αναφέρεται σε συνθήκη του 113 π.Χ. ανάμεσα στην Ιεράπυτνα και τη Λατώ ως τα εμ Μίτοις. Αν και η θέση αυτής της πόλης δεν έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια, το πιθανότερο είναι να ήταν στη περιοχή των σημερινών Μύθων, άποψη στην οποία συνηγορεί η ύπαρξη αρχαιολογικών ευρημάτων κοντά στο χωριό.[2] Στη θέση «Κάστελλος», βορειοδυτικά του χωριού, έχουν εντοπισθεί αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και κεραμική σημαντικού εκτεταμένου αρχαίου οικισμού (ακρόπολη), που χρονολογούνται στην Υστερομινωική ΙΙΙΒ-Γ περίοδο. Στη θέση «Ζωνάρι» έχουν εντοπισθεί οικιστικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και κεραμική, χρονολογούμενα από την Υστερομινωική ΙΙΙΓ έως και την Γεωμετρική περίοδο.[3] Στη θέση «Λενικό» έχει εντοπιστεί μινωικός οικισμός.[4]

Παραπομπές

  1. (Ελληνικά) Βάση δεδομένων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
  2. Σπανάκης, Στέργιος (1993). Πόλεις και χωριά της Κρήτης στο πέρασμα των αιώνων, τόμος Β. Ηράκλειο: Γραφικές Τέχνες Γ. Δετοράκης. σελίδες 569–570. 
  3. «Προσωρινή οριοθέτηση αρχαιολογικών χώρων Δήμου Ιεράπετρας, στο πλαίσιο του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) Δήμου Ιεράπετρας.». Διαρκής Κατάλογος Κηρυγμένων Αρχαιολογικών Χώρων και Μνημείων της Ελλάδος. 12 Μαΐου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2016. 
  4. «Περί χαρακτηρισμού περιοχών της Ανατολικής Κρήτης ως Αρχαιολογικών Χώρων». 26 Μαΐου 1976. Διαρκής Κατάλογος Κηρυγμένων Αρχαιολογικών Χώρων και Μνημείων της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2016.