Σίθωνες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Σίθωνες ήταν θρακική φυλή που κατοικούσε κατά την αρχαιότητα στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής. Γενάρχης τους θεωρείται ο Σίθων, υιός του Άρη ή του Ποσειδώνα και της Όπης, Σύμφωνα όμως με άλλη εκδοχή ήταν βασιλιάς των Οδομάντων της Μακεδονίας.[1] Από αυτόν πήρε το όνομά της η Σιθωνίας Άκρα στη Χαλκιδική και από την κόρη του, Παλλήνη,[2] ονομάστηκε η ομώνυμη χερσόνησος.[3] Μεταξύ του Τορωναίου και του Σιγγιτικού κόλπου ήταν οι πόλεις Σερμύλη, Τορώνη, Γαληψός και Σιγγός.[4]


Σύμφωνα με τα πορίσματα νεωτέρων ερευνών, υποστηρίζεται σήμερα ότι οι Σίθωνες υπήρξαν αρχικά ένα φρυγικό φύλο[5] το οποίο στην συνέχεια συγχωνεύθηκε με τους Θράκες (ίσως με ένα συγκεκριμένο θρακικό φύλο, τους Δέρρωνες), που είτε ήσαν εγκατεστημένοι ήδη στην περιοχή είτε εγκαταστάθηκαν αργότερα εκεί, πιθανότατα τον 8ο αιώνα π.Χ. Αυτός είναι και ο λόγος που οι Σίθωνες παλαιότερα αναφέρονταν ως θρακικό φύλο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εγκυκλοπαίδεια Δομή, τομ. 26ος σ.638
  2. Ιωάννης Τζέτζης (1110-1180), Εις Λυκόφρονα εδ.583
  3. Γιάννης Λάμψας, Λεξικό του αρχαίου κόσμου ISBN 960-6669-35-1
  4. Ηρόδοτος, Ζ΄, 123
  5. (βλ. τόμο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ «Εκδοτικής Αθηνών» σελ. 48-49),


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Sithones της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).