Μπουτάρη Οινοποιητική Α.Ε.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μπουτάρη Οινοποιητική Α.Ε.
Ίδρυση1879
ΈδραΑθήνα και Πικέρμι Αττικής, Ελλάδα
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Η εταιρεία Μπουτάρη Οινοποιητική Α.Ε. είναι ελληνική οινοποιητική επιχείρηση.

Αποτελεί μία ελληνική εταιρεία με εξαγωγική δράση σε περισσότερες από 40 χώρες και διεθνή προσανατολισμό, συμβάλλοντας στην εδραίωση του ελληνικού κρασιού και στο εξωτερικό.[εκκρεμεί παραπομπή]

Η γκάμα των προϊόντων της ππεριλαμβάνει περισσότερες από 40 ετικέτες, ενώ τα κρασιά της έχουν αποκομίσει πολλές διακρίσεις τα τελευταία έτη, σε μεγάλους και καθιερωμένους, διεθνείς διαγωνισμούς οίνου.

To 2005 το σήμα Μπουτάρη ήταν το μόνο που βραβεύτηκε με τον τίτλο Superbrand, ως το πιο αναγνωρίσιμο σήμα της Ελληνικής Οινοποιίας.[εκκρεμεί παραπομπή] Το 2007 απέσπασε τη διάκριση Διεθνές Οινοποιείο της Χρονιάς για 11η φορά από το εξειδικευμένο περιοδικό Wine & Spirits, μια διάκριση που ελάχιστα οινοποιεία στον κόσμο έχουν λάβει για 11 συναπτά έτη.[εκκρεμεί παραπομπή]


Οινοποιεία και Κτήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα έξι οινοποιεία στην Ελλάδα βρίσκονται σε σημαντικές οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, στις ζώνες Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π) - Νάουσσα, Γουμένισσα, Κρήτη, Σαντορίνη, Μαντινεία, όπως και στην Αττική. Το έβδομο οινοποιείο βρίσκεται στην οινοπαραγωγική ζώνη του Ρουσιγιόν στο Λανγκντόκ (Languedoc-Roussillon), κοντά στην πόλη Λιμού (Limoux) στη Νότια Γαλλία.

Οινοποιείο Νάουσσας

Οινοποιείο Νάουσσας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Νάουσσα της Μακεδονίας, στις ανατολικές παρυφές του Βερμίου, έχει την έδρα του ένα από τα οινοποιεία Μπουτάρη. Στην περιοχή καλλιεργείται η ποικιλία ξινόμαυρο, από την οποία παράγεται και ο Ο.Π.Α.Π. Νάουσσα. Τη δεκαετία του ’80 ξεκίνησε η καλλιέργεια ξενικών ποικιλιών Merlot, Σιρά, τα αποτελέσματα των οποίων ήταν θετικά και οδήγησαν στη δημιουργία μονοποικιλιακών κρασιών αλλά και σε αναμίξεις με Ξινόμαυρο.

Οινοποιείο Γουμένισσας

Οινοποιείο Γουμένισσας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το οινοποιείο Μπουτάρη Γουμένισσας βρίσκεται βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης, στην ορεινή Γουμένισσα. Ο ιδιόκτητος αμπελώνας Μπουτάρη, που σήμερα καλλιεργείται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας, φυτεύτηκε το 1991. Σήμερα το κτήμα Φιλυριά αποτελεί πρότυπο αμπελώνα για τα δεδομένα της περιοχής και του ελλαδικού χώρου γενικότερα. Η συνολική έκταση του κτήματος είναι 66 στρέμματα, από τα οποία ο αμπελώνας καταλαμβάνει τα 55. Αποτελεί ένα από τα πιο πυκνοφυτεμένα αμπέλια της περιοχής με περισσότερα από 400 φυτά ανά στρέμμα, έχει δυτικό προσανατολισμό και υψόμετρο που φτάνει τα 187 μέτρα. Το μεγαλύτερο μέρος του είναι φυτεμένο με Ξινόμαυρo και Νεγκόσκα ενώ υπάρχουν και άλλες υπό πειραματισμό ποικιλίες όπως Σαρντονέ, Σιρά, Merlot και Cabernet Sauvignon.

Οινοποιείο Πελοποννήσου
Mantineia-winery.jpg

Οινοποιείο Πελοποννήσου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Οινοποιείο Μπουτάρη Πελοποννήσου, βρίσκεται στην ιστορική περιοχή της Μαντινείας. Η σχέση της Μαντινείας με την αμπελοκαλλιέργεια είναι το ίδιο παλιά με την ιστορία της, γεγονός που επιβεβαιώνεται από αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή και φυσικά από το κλήμα του Παυσανία, το παλαιότερο ίσως αμπελόκτημα στον κόσμο. Εκεί, το 1991, η εταιρία Μπουτάρη εδραίωσε και επέκτεινε την παρουσία της στην περιοχή, με την εξαγορά της ιστορικής Οινοποιίας Καμπά. Σε υψόμετρο 650 μέτρων βρίσκεται ο τοπικός αμπελώνας Μπουτάρη, εκτάσεως 700 στρεμμάτων. Τη μεγαλύτερη έκτασή του καλύπτει η γηγενής ποικιλία Μοσχοφίλερο. Επίσης καλλιεργούνται οι ποικιλίες Gewurztraminer, Σαρντονέ και κάποιες ακόμα υπό πειραματισμό ελληνικές και ξενικές.

Οινοποιείο Σαντορίνης

Οινοποιείο Σαντορίνης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Οινοποιείο Μπουτάρη Σαντορίνης, δεσπόζει στο δρόμο για τον Φάρο, μετά το χωριό Ακρωτήρι. Οι συνθήκες μικροκλίματος που επικρατούν είναι ιδιαίτερες. Η τοποθεσία του κτήματος είναι νότια, στη «ζεστή» πλευρά του νησιού. Το υψόμετρο ξεκινά από τα 105 και φτάνει τα 140 μέτρα. Ο ιδιόκτητος αμπελώνας, με έκταση 60 περίπου στρεμμάτων, φυτεύτηκε για πρώτη φορά το 1992 και η φύτευσή του ολοκληρώθηκε δύο χρόνια αργότερα. Οι ποικιλίες που επιλέχτηκαν ήταν κυρίως οι ντόπιες λευκές, όπως το Ασύρτικο, το Αθήρι και το Αηδάνι, αλλά και κάποιες άλλες που καλλιεργούνται πειραματικά.

Οινοποιείο Κρήτης

Οινοποιείο Κρήτης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Οινοποιείο Μπουτάρη Κρήτης βρίσκεται κοντά στο χωριό Σκαλάνι, στο δρόμο για τη Μυρτιά. Εκεί στο κτήμα που πήρε το όνομά του από έναν παραδοσιακό θρύλο, το Φανταξομέτοχο (Μετόχι των Φαντασμάτων), βρίσκεται ο νοτιότερος ιδιόκτητος αμπελώνας Μπουτάρη. Σε υψόμετρο που ξεκινά από 170 μέτρα και φτάνει στα 215 μέτρα, σε έκταση 70 στρεμμάτων, ο αμπελώνας φιλοξενεί ελληνικές και ξενικές ποικιλίες, των οποίων η φύτευση ξεκίνησε το 1990. Η ποικιλιακή του σύνθεση περιλαμβάνει τις ερυθρές ποικιλίες Κοτσιφάλι, Μαντηλάρι, Σιρά και μεταξύ άλλων τις λευκές ποικιλίες Σαρντονέ, Malvasia Aromatica, Μοσχάτο Σπίνας. Ο αμπελώνας καλλιεργείται με βάση τους κανονισμούς της βιολογικής γεωργίας.

Κτήμα Ρωξάνης Μάτσα

Κτήμα Ρωξάνης Μάτσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κτήμα Μάτσα, στην Αττική, βρίσκεται στην Κάντζα, μια περιοχή η οποία ήταν γνωστή από παλιά για την καλή ποιότητα των σταφυλιών της. Εδώ υπάρχει ένας ιστορικός αμπελώνας 122 στρεμμάτων που καλλιεργείται από τα τέλη του 19ου αιώνα. Ένα κύριο χαρακτηριστικό του οικοσυστήματος είναι το περίφημο αττικό κλίμα, το οποίο είναι ιδανικό για την αμπελοκαλλιέργεια. Στα χρόνια που ακολούθησαν και στα πλαίσια της ανανέωσης του αμπελώνα που ήταν αρχικά φυτεμένος κυρίως με Σαββατιανό, η Μαλαγουζιά επεκτείνεται, ενώ παράλληλα αναδεικνύονται και άλλες ενδιαφέρουσες ποικιλίες που εγκλιματίζονται άριστα. Ενώ όλα τα κτήματα που κυκλοφορούν σήμερα βασίζονται σε νέους αμπελώνες, το κτήμα Μάτσα είναι το μοναδικό που έχει παλιό αμπέλι άνω των 30 ετών (vieilles vignes). Το κτήμα καλλιεργείται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας.

Οινοποιείο Mayrac

Οινοποιείο Mayrac[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Domaine de Mayrac αποτελεί το έβδομο οινοποιείο της εταιρίας Μπουτάρη και βρίσκεται σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οινοπαραγωγές περιοχές της Νότιας Γαλλίας, στην ευρύτερη ζώνη του Languedoc-Roussillon και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή παραγωγής οίνων Ονομασίας Προέλευσης Limoux. Το Domaine de Mayrac έχει συνολική έκταση 680 στρεμμάτων, από τα οποία τα 280 καλύπτει ο αμπελώνας σε παραγωγή, τα 310 τελούν υπό φύτευση (2005 - 2009), και τα υπόλοιπα είναι, προς το παρόν, δασική έκταση. Ο αμπελώνας καλλιεργείται με βάση τους κανονισμούς της βιολογικής γεωργίας. Οι βασικές ποικιλίες που καλλιεργούνται στον αμπελώνα είναι οι λευκές Σαρντονέ, Chenin Blanc και Mauzac και οι ερυθρές Cabernet Franc, Σιρά, Μερλό, Καμπερνέ Σοβινιόν, Arinarnoa και Πινό Νουάρ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]