Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σαββατιανό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σαββατιανό

Το σαββατιανό είναι μεγάλης παραγωγής ποικιλία αμπελιού. Η ρετσίνα παράγεται από την ποικιλία αυτή μαζί με την ποικιλία Ροδίτης.

Δεν είναι γνωστή η προέλευσή της και απουσιάζουν οι μαρτυρίες που να οδηγούν με ασφάλεια στην καταγωγή της αλλά μάλλον είναι ελληνικής καταγωγής.

Είναι επίσης γνωστή σαν άσπρη κοντούρα, άσπρη δουμπραίνα, σακέϊκο, σταματιανό, σαββαθιανό, περαχωρίτικο ή Περαχωρίτης.

Καλλιεργείται στην Αττική, την Ευβοία και τη Βοιωτία. Μικρές εκτάσεις βρίσκονται στις Κυκλάδες, στη Δυτική Κρήτη, στη Θεσσαλία και στη Μακεδονία.

Η μεγάλη αντοχή της ποικιλίας στην ξηρασία και στις υψηλές θερμοκρασίες την κατέστησε τον πρωταγωνιστή του Αττικού αμπελώνα από την αρχαιότητα. Ο αμπελώνας της Αττικής είναι από τους θερμότερους και ξηρότερους της Ελλάδας με θερμικό άθροισμα που ξεπερνά τα 2.300dd και ετήσια βροχόπτωση που δεν υπερβαίνει τα 480mm.

Η ποικιλία Σαββατιανό είναι φυτό μέτριας ζωηρότητας αλλά πολύ παραγωγικό. Διαμορφώνεται σε χαμηλά κυπελλοειδή ή σε αμφίπλευρα γραμμικά σχήματα. Είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία και μέτρια ανθεκτική στον περονόσπορο και στο ωίδιο.

Το Σαββατιανό οινοποιείται μονοποικιλιακά ή σε blend με άλλες τραγανές και αρωματικές ποικιλίες όπως το Ασύρτικο κι ο Ροδίτης. Τα κρασιά από Σαββατιανό διαθέτουν διακριτικά αρώματα φρούτων όπως το αχλάδι, το πράσινο μήλο και το ροδάκινο, και λουλουδιών. Πολλές φορές παρουσιάζουν ένα βοτανικό χαρακτήρα ή ορυκτές νότες. Στο στόμα είναι καλοδομημένα με σωστή ισορροπία και καλή επίγευση. Το πέρασμα από βαρέλι δίνει μια άλλη διάσταση στην ποικιλία ενισχύοντας τα αρώματα από ώριμα κίτρινα φρούτα και αποξηραμένο βερύκοκο. Η εμπειρία και η έρευνα έχει αποδείξει ότι το Σαββατιανό από αμπέλια με μικρή παραγωγή και τρύγο τη σωστή χρονικά στιγμή έχει τεράστιες δυνατότητες για την παραγωγή κρασιών με αρωματική ένταση και γευστικό πλούτο. Τώρα πια μπορούμε να μιλάμε για την νέα γενιά Σαββατιανών. Προέρχονται από αμπέλια μη αρδευόμενα, με μικρές αποδόσεις (400κιλά/στρέμμα), από κλήματα μέσης ηλικίας 50 ετών σε συνδυασμό με σύγχρονα οινοποιεία. Ξεχωρίζουν για τη δυνατότητα παλαίωσης, την εξαιρετική οξύτητα και συνεχώς αναγνωρίζονται σε διεθνείς διαγωνισμούς.