Ρανούτσο Β΄ Φαρνέζε της Πάρμας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ρανούτσο Β΄ Φαρνέζε της Πάρμας
Jacob Denys - Portrait of Ranuccio II.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση17  Σεπτεμβρίου 1630[1][2]
Πάρμα
Θάνατος11  Δεκεμβρίου 1694[1][2]
Πάρμα
Τόπος ταφήςΒασιλική της Σάντα Μαρία ντέλα Στεκάτα
ΘρησκείαΚαθολική Εκκλησία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜαργαρίτα-Γιολάνντα της Σαβοΐας
Ισαβέλλα των Έστε, δούκισσα της Πάρμας
Μαρία των Έστε
ΤέκναΜαργαρίτα Μαρία Φαρνέζε
Οδοάρδος Φαρνέζε, διάδοχος της Πάρμας
Φραγκίσκος Φαρνέζε της Πάρμας
Αντώνιος Φαρνέζε
ΓονείςΟδοάρδος Φαρνέζε, δούκας της Πάρμας και Μαργαρίτα των Μεδίκων
ΑδέλφιαΑλέξανδρος Φαρνέζε, πρίγκιπας
Αικατερίνη Φαρνέζε
ΟικογένειαΟίκος των Φαρνέζε
Υπογραφή
Signature of Ranuccio II Farnese, Duke of Parma.png
Θυρεός
Armoiries Parme 1592.svg
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ρανούτσο Β΄, ιταλ. Ranuccio II (17 Σεπτεμβρίου 1630 - 11 Δεκεμβρίου 1694) από τον Οίκο των Φαρνέζε ήταν δούκας της Πάρμας & Πλακεντίας (1646-94) και τού Κάστρο (1646-49).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος τού Οδοάρδου 4ου δούκα της Πάρμας & Πλακεντίας και της Μαργαρίτας των Μεδίκων, κόρης τού Κόζιμο Β΄ μεγάλου δούκα της Τοσκάνης.

Ο πατέρας του απεβίωσε το 1646 αιφνίδια και ο Ρανούτσο Β΄ τον διαδέχθηκε. Ήταν ανήλικος και για δύο έτη επιτροπεύθηκε από τον θείο του Φραγκίσκο-Μαρία και τη μητέρα του.

Κατά τη διακυβέρνησή του το δουκάτο, που ήταν σε παρακμή, ενεπλάκη στους Πολέμους τού Κάστρο, ένα φέουδο εντός τού Παπικού κράτους, βόρεια της Ρώμης. Ο ισχυρός Οίκος των Μπαρμπερίνι τού πάπα Ουρβανού Η΄ ήταν πρόθυμος να το αποκτήσει. Βρήκαν αφορμή, όταν ο δούκας δεν μπορούσε να πληρώσει τους πιστωτές του. Αυτοί απευθύνθηκαν στον Ουρβανό Η΄ για βοήθεια, ο οποίος κατέλαβε το Κάστρο. Ακολούθησε ο Α΄ Πόλεμος τού Κάστρο, που έληξε με ήττα τού πάπα.

Ο Ρανούτσο Β΄ αρνήθηκε να πληρώσει τους πιστωτές τού πατέρα του, αν και αρχικά είχε υπογράψει συμφωνητικό. Ο διάδοχος τού Ουρβανού Η΄, ο Πάπας Ιννοκέντιος Ι΄ έστειλε νέο επίσκοπο στο Κάστρο, αλλά ο Ρανούτσιο Β΄ αρνήθηκε να τον αναγνωρίσει. Το 1649 ο νέος επίσκοπος Κριστόφορο Τζιάρντα, καθ' οδόν προς το Κάστρο, φονεύτηκε. Ο πάπας κατηγόρησε τον δούκα για το φόνο και ως αντίποινα, στρατός πιστός στον Ιννοκέντιο Ι΄ πολιόρκησε το Κάστρο και το ισοπέδωσε. Τον Αύγουστο ο στρατός τού Ρανούτσο Β΄ συντρίφθηκε κοντά στη Μπολόνια. Ο δούκας προσπάθησε να αγοράσει με χρήματα το φέουδό του, αλλά μάταια.

Το 1672 αγόρασε το πριγκιπάτο τού Μπάρντι & Κομπιάνο από τη Τζιαναντρέα Ντόρια Λάνντι και έτσι η επικράτειά του απέκτησε την τελική της έκταση. Κατά τα τελευταία έτη της εξουσίας του το δουκάτο υπέφερε βαριά από την παρουσία των Γερμανικών στρατευμάτων, που συμμετείχαν στη διαμάχη τού Βίκτωρα-Αμεδαίου Β΄ της Σαρδηνίας με τη Γαλλία.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα το 1660 τη Μαργαρίτα-Γιολάνντα της Σαβοΐας, κόρη τού Βίκτωρα-Αμεδαίου Α΄ δούκα της Σαβοΐας και είχε δύο τέκνα, που απεβίωσαν πρόωρα.

Το 1663 απεβίωσε η Μαργαρίτα-Γιολάνντα και το 1664 ο Ρανούτσο Β΄ έκανε δεύτερο γάμο, με την Ισαβέλλα των Έστε, κόρη τού Φραγκίσκου Α΄ δούκα της Μόντενα και είχε τέκνα:

  • Μαργαρίτα 1664-1718, παντρεύτηκε τον Φραγκίσκο Β΄ δούκα της Μόντενα.
  • Τερέζα 1665-1702, μοναχή στη μονή Βενεδικτίνων του Σαντ' Αλεσσάνντρο στην Πάρμα.
  • Οδοάρδος 1666-1693, διάδοχος της Πάρμα.

Το 1666 απεβίωσε η Ισαβέλλα και ο Ρανούτσο Β΄ έκανε το 1668 τρίτο γάμο, με τη Μαρία των Έστε, αδελφή της Ισαβέλλας και είχε τέκνα:

  • Ισαβέλλα-Φραντσέσκα-Μαρία 1668-1718, μοναχή στη μονή Βενεδικτίνων στης Σάντα Μαρία ντι Καμπάνα στη Πλακεντία.
  • Φραγκίσκος 1678-1727, δούκας της Πάρμα.
  • Αντώνιος 1679-1731, δούκας της Πάρμας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ranuccio II Farnese, Duke of Parma της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
  1. 1,0 1,1 1,2 (Αγγλικά) SNAC. w63b6qvc. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. 2,0 2,1 2,2 RKDartists. 447828. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.