Φίλιππος Γουλιέλμος του Παλατινάτου

From Βικιπαίδεια
Jump to navigation Jump to search
Φίλιππος-Γουλιέλμος
Anonym Herzog Philipp Wilhelm.jpg
εκλέκτορας του Παλατινάτου
Περίοδος1685 - 1690
ΠροκάτοχοςΚάρολος Β΄
ΔιάδοχοςΙωάννης-Γουλιέλμος
Γέννηση24 Νοεμβρίου 1615 (1615-11-24)
Θάνατος2 Σεπτεμβρίου 1690 (74 ετών)
ΣύζυγοςΆννα Αικατερίνη Κωνσταντία Βάσα
Ελισάβετ Αμαλία της Έσσης-Ντάρμστατ
ΕπίγονοιΕλεονώρα-Μαγδαληνή
Ιωάννης-Γουλιέλμος
Βόλφγκανγκ-Γεώργιος
Λουδοβίκος-Αντώνιος
Κάρολος Γ΄ Φίλιππος
Αλέξανδρος-Σιγισμούνδος
Φραγκίσκος-Λουδοβίκος
Φρειδερίκος-Γουλιέλμος
Μαρία-Σοφία
Μαρία-Άννα
Φίλιππος-Γουλιέλμος
Δωροθέα-Σοφία
Χέντβιχ-Ελισάβετ
Λεοπολδίνη-Ελεονόρα
ΟίκοςΟίκος του Βίττελσμπαχ
ΠατέραςΒόλφγκανγκ-Γουλιέλμος
ΜητέραΜαγδαληνή Βίττελσμπαχ
ΘρησκείαΚαθολικός
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Φίλιππος-Γουλιέλμος (24 Νοεμβρίου 1615 - 2 Σεπτεμβρίου 1690) από τον Οίκο των Βίττελσμπαχ, ήταν κόμης του Παλατινάτου-Νόιμπουργκ (1653-90), δούκας του Γιούλιχ-Μπεργκ (1653-79) και εκλέκτορας του Παλατινάτου (1685-90).

Βιογραφία[edit | edit source]

Ήταν γιος του Βόλφγκανγκ-Γουλιέλμου κόμη του Παλατινάτου-Νόιμπουργκ και της Μαρδαληνής Βίττελσμπαχ, κόρης του Γουλιέλμου Ε΄ δούκα της Βαυαρίας.

Το 1653 απεβίωσε ο πατέρας του και τον διαδέχθηκε ως κόμης του Νόιμπουργκ και δούκας του Γιούλιχ-Μπεργκ. Το 1685 απεβίωσε ο εγγονός του έκτου εξαδέλφου του Κάρολος Β΄ εκλέκτορας του Παλατινάτου, τελευταίος του πρεσβύτερου κλάδου των Προτεσταντών Ζίμερν και τον διαδέχθηκε. Ο ίδιος ήταν Καθολικός. Όμως η αδελφή του Καρόλου Β΄, η Ελισάβετ-Καρλότα σύζυγος του Φιλίππου Α΄ δούκα της Ορλεάνης, διεκδίκησε τη διαδοχή. Ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ της Γαλλίας, αδελφός του Φιλίππου Α΄, εισέβαλε στο Παλατινάτο και αυτό ήταν η αφορμή του Εννεαετούς Πολέμου (1688-97).

Από τον πρώτο του γάμο δεν είχε (επιζώντα) τέκνα. Το 1653 νυμφεύτηκε για δεύτερη φορά και είχε έναν ευτυχισμένο γάμο. Έκανε δεκατέσσερα τέκνα. Τα πρώτα έτη του γάμου του το ζεύγος διέμενε στο Ντύσελντορφ, όπου ίδρυσαν ναούς και μονές. Απεβίωσε το 1690 και τον διαδέχθηκαν οι γιοί του, πρώτα ο Ιωάννης-Γουλιέλμος και έπειτα ο Κάρολος Γ΄ Φίλιππος ως εκλέκτορες του Παλατινάτου και ο Φίλιππος-Γουλιέλμος-Αύγουστος ως κόμης του Νόιμπουργκ.

Οικογένεια[edit | edit source]

Πρώτα νυμφεύτηκε την Άννα-Αικατερίνη-Κωνσταντία των Βάσα, κόρη του Σιγισμούνδου Γ΄ της Πολωνίας και Λιθουανίας. Δεν απέκτησαν (επιζόντα) τέκνα και η σύζυγός του απεβίωσε το 1651.

Δύο έτη αργότερα ο Φίλιππος-Γουλιέλμος έκανε τον δεύτερο γάμο του, με την Ελισάβετ-Αμαλία, κόρη του Γεωργίου Β΄ λαντγκράβου της Έσσης-Ντάρμστατ και απέκτησε τέκνα:

Από τους οκτώ γιους του πέντε έμειναν άγαμοι (τέσσερις επίσκοποι και ένας στρατηγός), δύο έκαναν μόνο κόρες και ένας έκανε δύο θνησιγενή αγόρια. Έτσι ο κλάδος του Νόιμπουργκ εξέλιπε μετά από αυτούς.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[edit | edit source]

Commons Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα Φίλιππος Γουλιέλμος του Παλατινάτου.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Philip William, Elector Palatine της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).