Άραξος (ακρωτήριο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 38°13′00″N 21°22′00″E / 38.21667°N 21.36667°E / 38.21667; 21.36667

Το ακρωτήριο Άραξος
Ο δρόμος που οδηγεί από και προς την παραλία Γιανισκάρι κοντά στο Ακρωτήριο Αράξου.

Ο Άραξος ή Κάβο Πάπας ή Καλογριά είναι ακρωτήριο της Αχαΐας στα δυτικά του νομού, το οποίο από την αρχαιότητα θεωρείται το σύνορο μεταξύ Αχαΐας-Ηλείας.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόκειται για την ΒΔ. εσχατιά της Πελοποννήσου και το ΝΔ. κέρας του Πατραϊκού κόλπου. Απέχει 30 ναυτικά μίλια από την Πάτρα και το 1877 εκεί τοποθετήθηκε φάρος που φαινόταν από απόσταση 8 μιλίων.

Το ακρωτήριο αυτό που αποτελεί αμμώδη γλώσσα που τερματίζει προς Ν. στα λεγόμενα Μαύρα βουνά, όπου νότια βρίσκεται η λίμνη Προκόπου (λιμνοθάλασσα Προκόπου) και οι παραλίες Γιανισκάρι και Καλόγρια ενώ ανατολικά η ομώνυμη λίμνη Αράξου (λιμνοθάλασσα Πάπα ή Καλόγρια). Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο λόγω των συνεχών προσχώσεων από την ύλη των ποταμών Αχελώου και Ευήνου που δημιουργούν προσχωματικά βέλη, ένεκα των θαλασσίων ρευμάτων, δημιουργώντας έτσι ένα υφαλοπλαίσιο βάθους μέχρι 5 οργιές και σε απόσταση ενάμισι μιλίου όπου τα νερά καθίστανται αβαθή. Ασφαλής όρμος προσέγγισης θεωρείται η ανατολική σχηματιζόμενη αγκάλη, 2,5 μίλια ανατολικά και νότιοανατολικά του ακρωτηρίου, που φέρει εξ αυτού το όνομα "Καραβοστάσι".

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την αρχαιότητα ήταν το σύνορο Αχαΐας - Ηλείας[1][2]. Ο Άραξος είναι ένα από τα περίδοξα ελληνικά ακρωτήρια όπου εν όψει αυτού κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 συνέβη η περίφημη ναυμαχία των Πατρών.

Λοιπά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην ίδια περιοχή υπάρχει μικρός οικισμός που φέρει το όνομα του ακρωτηρίου ο οποίος είναι γνωστότερος με την παλιότερη του ονομασία, δηλ. Παραλίμνη.

Το ακρωτήριο δεν θα πρέπει να συγχέεται με το ομώνυμο ακρωτήριο "Κάβο Πάπας" της ΝΔ. εσχατιάς της Ικαρίας.

Παραπομπές και σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "[4] ἔστι δέ τις ἄκρα τῆς Ἠλείας πρόσβορρος ἀπὸ ἑξήκοντα Δύμης Ἀχαϊκῆς πόλεως Ἄραξος" Στράβων Γεωγραφία
  2. ό.π.