Κομποβούνι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κομποβούνι


Το Κομποβούνι. Λήψη από σημείο των έργων κατασκευής του Φράγματος Πείρου - Παραπείρου.

Ύψος 758 μέτρα
Γεωγραφικά στοιχεία
Χώρες Ελλάδα Ελλάδα
Γεωγραφικό Διαμέρισμα Πελοπόννησος
Άποψη του Κομποβουνίου από περιοχή κοντά στη ΒΙ.ΠΕ. Πάτρας.
Η τεχνητή λίμνη Αστερίου του ομώνυμου φράγματος (ή φράγματος Παραπείρου). Στο κέντρο η βυθιζόμενη νησίδα με το ξωκλήσι των Αγίων Θεοδώρων Μιτοπόλεως στις ΒΑ. παρυφές του Κομποβουνίου.

Το Κομποβούνι είναι μικρό βουνό της Αχαΐας στην βόρεια Πελοπόννησο. Το υψηλότερο σημείο του βρίσκεται σε υψόμετρο 758 μέτρων[1].

Στις ανατολικές απολήξεις του βρίσκεται η Τεχνητή Λίμνη Αστερίου στην οποία προσφέρεται άπλετη θέα από την κορυφή του.

Τοποθεσία και γενικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτείνεται νότια της ημιπεδινής περιοχής των Φαρρών, νοτιοανατολικά της ευρείας περιοχής της πεδιάδας της δυτικής Αχαΐας, ανατολικά της χαμηλής οροσειράς της Μόβρης, βορειοανατολικά των βουνών Σκόλλις και Πεζούλισες, βόρεια του ημιορεινού κάμπου της Βουντούχλας και βορειοδυτικά του ορεινού όγκου του Ερυμάνθου, όπου συναντάται και με τις βορειοδυτικές απολήξεις αυτού.

Στις βόρειες παρυφές του βουνού βρίσκονται τα χωριά Μιτόπολη, Κώμη και Σουβαλιωταίικα, ο συνοικισμός των Παπακωσταίικων στις ανατολικές και η Χιόνα στις νότιες. Οι καταβυθισμένες από τα νερά της λίμνης Τόσκες βρίσκονταν στις ανατολικές απολήξεις του.

Υπήρξε φυσικό σύνορο των πρώην «καποδιστριακών» δήμων Τριταίας, Φαρρών και Ωλενίας, με το βόρειο τμήμα του να εκτείνεται εντός της Ωλενίας, το νότιο εντός της Τριταίας και ένα μέρος του δυτικού εντός των Φαρρών. Από την 1η Ιανουαρίου του 2011 και με την διοικητική μεταρρύθμιση του Προγράμματος «Καλλικράτης» αποτελεί σύνορο των ευρύτερων δήμων Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας, εκτεινόμενο περίπου κατά το ήμισυ στην περιφέρεια και των δύο.

Το Κομποβούνι έχει χαρακτηριστεί καταφύγιο άγριας ζωής από το 1976 (ΦΕΚ 779Β/1976). Στο βουνό φύονται πεύκα, κουμαριές, πουρνάρια, δρύες και θάμνοι.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ονομασία του ενδεχομένως να σημαίνει κοντό βουνό ή κόμπος βουνών (δηλ. βουνά ανάμεσα στις παρυφάδες του Ερύμανθου και της Σκόλλιδος)[2].

Υποδομές και έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο βορειοανατολικό τμήμα των απολήξεων του Κομποβουνίου βρίσκεται το τεχνικό έργο του Φράγματος Πείρου - Παραπείρου το οποίο ολοκληρώθηκε το 2019 με τη δημιουργία της Λίμνης Αστερίου η οποία απλώνεται στις ανατολικές απολήξεις του βουνού. Για τη δημιουργία της λίμνης ερημώθηκε το χωριό Τόσκες το οποίο καταβυθίστηκε ενώ στις παρυφές του βουνού δημιουργήθηκε νέα χάραξη του εκεί μέρους της Εθνικής Οδού Πατρών-Τριπόλεως, ευρέως γνωστής ως «111». Το 2010 ολοκληρώθηκε ο επαρχιακός δρόμος που συνδέει το Κάτω Μαζαράκι και την Ωλενία με την «111» και την Τριταία, ο οποίος διέρχεται από τα δυτικά και τα νοτιοδυτικά τμήματα και παρυφάδες του βουνού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Κατσέλης 2008, σελ. 18.
  2. Τριανταφύλλου 1995, τ. Α΄, λήμμα Κομποβούνι.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]