Κομποβούνι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κομποβούνι

Kobovouni.jpg
Το Κομποβούνι. Λήψη από σημείο των έργων κατασκευής του Φράγματος Πείρου - Παραπείρου.

Ύψος 758 μέτρα
Γεωγραφικά στοιχεία
Χώρες Flag of Greece.svg Ελλάδα
Γεωγραφικό Διαμέρισμα Πελοπόννησος
Άποψη του Κομποβουνίου από περιοχή κοντά στη ΒΙ.ΠΕ. Πάτρας.

Το Κομποβούνι είναι μικρό βουνό της Αχαΐας στην βόρεια Πελοπόννησο. Το υψηλότερο σημείο του βρίσκεται σε υψόμετρο 758 μέτρων[1].

Τοποθεσία και γενικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτείνεται νότια της πεδιάδας των Φαρρών, νοτιοανατολικά της ευρείας περιοχής της πεδιάδας της δυτικής Αχαΐας, ανατολικά της χαμηλής οροσειράς της Μόβρης, βορειοανατολικά των βουνών Σκόλλις και Πεζούλισες, βόρεια του ημιορεινού κάμπου της Βουντούχλας και βορειοδυτικά του ορεινού όγκου του Ερυμάνθου, όπου συναντάται και με τις βορειοδυτικές απολήξεις αυτού.

Στις παρυφές του βουνού βρίσκονται τα χωριά Μιτόπολη, Κώμη και Σουβαλιωταίικα στα βόρεια, οι Τόσκες στα ανατολικά και η Χιόνα στα νότια.

Υπήρξε φυσικό σύνορο των πρώην «καποδιστριακών» δήμων Τριταίας, Φαρρών και Ωλενίας, με το βόρειο τμήμα του να εκτείνεται εντός της Ωλενίας, το νότιο εντός της Τριταίας και ένα μέρος του δυτικού εντός των Φαρρών. Από την 1η Ιανουαρίου του 2011 και με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» αποτελεί σύνορο των νέων ευρύτερων δήμων Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας, εκτεινόμενο περίπου κατά το ήμισυ στους δύο δήμους.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ονομασία του ενδεχομένως να σημαίνει κοντό βουνό ή κόμπος βουνών (μικρά βουνά ανάμεσα στις παρυφάδες του Ερύμανθου και της Σκόλλιδος)[2].

Υποδομές και έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανατολικά των απολήξεων του Κομποβουνίου βρίσκεται το υπό κατασκευή Φράγμα Πείρου - Παραπείρου, που με την ολοκλήρωσή του θα δημιουργηθεί τεχνητή λίμνη στην περιοχή, ενώ από εκεί επίσης διέρχεται η Εθνική Οδός Πατρών-Τριπόλεως, ευρέως γνωστή ως «111».

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Κατσέλης 2008, σελ. 18.
  2. Τριανταφύλλου 1995, τ. Α΄, λήμμα Κομποβούνι.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]