Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πύρλιας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Πύρλιας είναι βουνό της Αχαΐας, το οποίο αποτελεί προέκταση της χαμηλής οροσειράς της Μόβρης. Το υψηλότερο σημείο του βρίσκεται σε υψόμετρο 531 μέτρων.

Εκτείνεται στα βορειοανατολικά της Μόβρης, στην ενδοχώρα της δυτικής Αχαΐας, ευρισκόμενο -μεταξύ και άλλων- νότια της πεδινής περιοχής των πρώην δήμων Ωλενίας και Δύμης, δυτικά του Κομποβουνίου, βορειοδυτικά των Πεζούλισων και βόρεια της Σκόλλιδος. Εγγύς του στα βορειοανατολικά βρίσκεται η Βιομηχανική Περιοχή Πάτρας.

Στις παρυφές και τις απολήξεις του βουνού βρίσκονται τα χωριά Άρλα (190 μ.), Ελαιοχώρι (150 μ.) και Φώσταινα (100 μ.)[1], η συνοικία Ροβιανίτης της Άρλας, η συνοικία Μπεσμουταίικα (Μπεθμουταίικα ή Μπουσμεταίικα) της Φώσταινας, η οικιστική θέση των Τσαγκαραίικων, καθώς επίσης και το Αιγυπτόκαστρο, το οποίο κατασκευάστηκε κατά τον 13ο αιώνα και αποτελεί φράγκικο κτίσμα, ευρισκόμενο στη σημερινή θέση Ποταμιά.

Η έκτασή του υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας ενώ μοιράζεται ανάμεσα στις δημοτικές ενότητες Ωλενίας και Δύμης, με το μεγαλύτερο μέρος του να ανήκει στην Ωλενία.

Παραπομπές και υποσημειώσεις

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. Το αναφερόμενο υψόμετρο κάθε χωριού είναι περίπου μεσοσταθμικό και ενδεικτικό.
  • Αντώνης Καλογήρου, Τα βουνά δυτικά του Ερυμάνθου, Εκδόσεις In Path, Αθήνα 2012. ISBN 978-960-9720-00-7.
  • Αχαΐα, Χάρτης του νομού σε κλίμακα 1:100.000 με τη συνεργασία της Τ.Ε.Δ.Κ. Αχαΐας, Road Editions. ISBN 960-8481-98-8. [Χάρτης σχεδιασμένος σε συνεργασία με τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού.]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]