Καλλιφώνιο όρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Καλλιφώνιο είναι βουνό στην ενδοχώρα της βόρειας Πελοποννήσου και στην πρώην Επαρχία Καλαβρύτων. Αποτελεί τμήμα-προέκταση της οροσειράς του Ερύμανθου.

Φθινοπωρινή άποψη της κοιλάδας που σχηματίζει ο Μανεσαίικος ποταμός. Στο βάθος διακρίνεται η οροσειρά του Ερύμανθου και στο κέντρο το όρος Καλλιφώνιο.

Η υψηλότερη κορυφή του βρίσκεται μεταξύ των χωριών Λεχούρι και Άνω Βλασία του Δήμου Καλαβρύτων και φτάνει το υψόμετρο των 1.996 μέτρων. Στις νοτιοανατολικές παρυφές του βρίσκεται και το ομώνυμο χωριό, που παλιότερα ωστόσο ονομαζόταν "Σαβάνι". Όπως και ο Ερύμανθος, στο μεγαλύτερο μέρος του καλύπτεται από δάση πεύκων, ελάτων, δρυών και πρίνων.

Λοιπά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύγχρονοι μελετητές βασιζόμενοι στις πληροφορίες που δίνουν αρχαίοι συγγραφείς ταυτίζουν το όρος Καλλιφώνιο με το αρχαίο αρκαδικό βουνό Λαμπεία[1]. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι η Λαμπεία ήταν ιερό όρος του Πάνα και ότι από εκεί πήγαζε ο ποταμός Ερύμανθος[2]. Σύμφωνα με τη μυθολογία στο όρος αυτό συνέλαβε ο Ηρακλής τον Ερυμάνθιο κάπρο, κατά τον τρίτο άθλο του[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Φαράκλας 2001, σελ. 18.
  2. "ἔχει δὲ τὰς πηγὰς ὁ Ἐρύμανθος ἐν ὄρει Λαμπείᾳ, τὸ δὲ ὄρος τοῦτο ἱερὸν εἶναι Πανὸς λέγεται: εἴη δ' ἂν τοῦ ὄρους τοῦ Ἐρυμάνθου μοῖρα ἡ Λάμπεια. ἐποίησε δὲ Ὅμηρος ὡς ἐν Ταϋγέτῳ τε καὶ Ἐρυμάνθῳ Θηρευτὴς Οὖν τῆς Λαμπείας ὁ Ἐρύμανθος, καὶ Ἀρκαδίαν διεξελθὼν ἐν δεξιᾷ μὲν τὸ ὄρος ἔχων τὴν Φολόην, ἐν ἀριστερᾷ δὲ πάλιν Θέλπουσαν χώραν, κάτεισιν ἐς τὸν Ἀλφειόν "Παυσανία Αρκαδικά
  3. "Τρίτον δὲ πρόσταγμα ἔλαβεν ἐνεγκεῖν τὸν Ἐρυμάνθιον κάπρον ζῶντα, ὃς διέτριβεν ἐν τῇ Λαμπείᾳ τῆς Ἀρκαδίας" Διόδωρος Σικελιώτης

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]