Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καλλιφώνιο όρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°58′46.6″N 21°55′53.8″E / 37.979611°N 21.931611°E / 37.979611; 21.931611

Καλλιφώνιο όρος
Χάρτης
Ύψος1.996 μέτρα
ΧώρεςΕλλάδα

Το Καλλιφώνιο είναι βουνό στην ενδοχώρα της βόρειας Πελοποννήσου και στην πρώην Επαρχία Καλαβρύτων που αποτελεί τμήμα-προέκταση του Ερύμανθου.

Φθινοπωρινή άποψη της κοιλάδας που σχηματίζει ο Μανεσαίικος ποταμός. Στο βάθος διακρίνεται η οροσειρά του Ερύμανθου και στο κέντρο το όρος Καλλιφώνιο.

Η υψηλότερη κορυφή του και συνάμα ο κεντρικός όγκος του βρίσκεται μεταξύ των χωριών Λεχούρι και Άνω Βλασία του Δήμου Καλαβρύτων και φτάνει το υψόμετρο των 1.996 μέτρων. Στις νοτιοανατολικές παρυφές του βρίσκεται και το ομώνυμο χωριό, το οποίο, ωστόσο, ήταν παλαιότερα γνωστό ως «Σαβάνι». Όπως και ο Ερύμανθος, στο μεγαλύτερο μέρος του καλύπτεται από δάση ελάτων, δρυών και πρίνων.

Λοιπά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύγχρονοι μελετητές βασιζόμενοι στις πληροφορίες που δίνουν αρχαίοι συγγραφείς ταυτίζουν το Καλλιφώνι με το αρχαίο αρκαδικό βουνό Λαμπεία[1]. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι η Λαμπεία ήταν ιερό όρος του Πάνα και ότι από εκεί πήγαζε ο ποταμός Ερύμανθος[2]. Σύμφωνα με τη μυθολογία στο όρος αυτό συνέλαβε ο Ηρακλής τον Ερυμάνθιο κάπρο, κατά τον τρίτο άθλο του[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Φαράκλας 2001, σελ. 18.
  2. "ἔχει δὲ τὰς πηγὰς ὁ Ἐρύμανθος ἐν ὄρει Λαμπείᾳ, τὸ δὲ ὄρος τοῦτο ἱερὸν εἶναι Πανὸς λέγεται: εἴη δ' ἂν τοῦ ὄρους τοῦ Ἐρυμάνθου μοῖρα ἡ Λάμπεια. ἐποίησε δὲ Ὅμηρος ὡς ἐν Ταϋγέτῳ τε καὶ Ἐρυμάνθῳ Θηρευτὴς Οὖν τῆς Λαμπείας ὁ Ἐρύμανθος, καὶ Ἀρκαδίαν διεξελθὼν ἐν δεξιᾷ μὲν τὸ ὄρος ἔχων τὴν Φολόην, ἐν ἀριστερᾷ δὲ πάλιν Θέλπουσαν χώραν, κάτεισιν ἐς τὸν Ἀλφειόν "Παυσανία Αρκαδικά
  3. "Τρίτον δὲ πρόσταγμα ἔλαβεν ἐνεγκεῖν τὸν Ἐρυμάνθιον κάπρον ζῶντα, ὃς διέτριβεν ἐν τῇ Λαμπείᾳ τῆς Ἀρκαδίας" Διόδωρος Σικελιώτης

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]