Κατάλογος τελικών Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κατάλογος τελικών Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου
Ίδρυση 1930
Αριθμός ομάδων 32 (στην τελική φάση)
204 (στα προκριματικά)
Τρέχων κάτοχος Γερμανία (4ος τίτλος)
Περισ. κατακτήσεις Βραζιλία (5 τίτλοι)

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου είναι διεθνής ποδοσφαιρική διοργάνωση, η οποία καθιερώθηκε το 1930 με το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ουρουγουάη. Στη διοργάνωση συμμετέχουν οι εθνικές ομάδες ανδρών των ομοσπονδιών που είναι μέλη της FIFA, του μεγαλύτερου αθλητικού οργανισμού που διοικεί το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου διοργανώνεται κάθε τέσσερα χρόνια, με εξαίρεση το 1942 και το 1946 που η διοργάνωση δεν διεξήχθη λόγω του Β΄ Παγκόσμιου Πόλεμου. Η τελευταία διοργάνωση έγινε το 2014 στη Βραζιλία, ενώ νικήτρια του κυπέλλου αναδείχθηκε η Γερμανία για τέταρτη φορά στην ιστορία της, νικώντας την Αργεντινή με 1-0 στην παράταση.[1]

Ο τελικός είναι ο τελευταίος σε σειρά αγώνας που διεξάγεται και το αποτέλεσμα αναδεικνύει την πρωταθλήτρια εθνική ομάδα. Αν μετά από 90 λεπτά το αποτέλεσμα είναι ισόπαλο, προστίθενται 30 λεπτά της παράτασης. Εάν το αποτέλεσμα εξακολουθεί να είναι ισόπαλο και μετά την ολοκλήρωση της παράτασης, οι δύο ομάδες εκτελούν πέναλτι. Η ομάδα που θα σκοράρει τα περισσότερα πέναλτι ανακηρύσσεται τότε νικήτρια.[2] Ο τελικός έχει αποφασιστεί να είναι μονός αγώνας. Μοναδική εξαίρεση το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 1950 όπου η νικήτρια της διοργάνωσης ήταν η νικήτρια ενός ομίλου που αποτελούταν από 4 ομάδες (Ουρουγουάη, Βραζιλία, Σουηδία και Ισπανία). Η νίκη της Ουρουγουάης επί της Βραζιλίας στην τελευταία αγωνιστική με 2-1 καθόρισε την τελική βαθμολογία μεταξύ των δύο πρώτων στον όμιλο. Από τότε αυτός ο αγώνας αναγνωρίζεται από τη FIFA ως ο de facto τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1950.[3]

Στα 20 Παγκόσμια Κύπελλα που έχουν διοργανωθεί, 77 εθνικές ομάδες έχουν συμμετάσχει τουλάχιστον μια φορά. Από αυτές, 12 έχουν φτάσει στον τελικό, ενώ οκτώ έχουν κατακτήσει το τρόπαιο.[σημ. 1] Με πέντε κύπελλα, η Βραζιλία είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο, καθώς επίσης και η μόνη ομάδα που έχει συμμετάσχει σε όλες τις διοργανώσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου.[5] Η Ιταλία και η Γερμανία έχουν κατακτήσει από τέσσερις τίτλους. Από δύο τίτλους έχουν η Ουρουγουάη και η Αργεντινή, ενώ από ένα κύπελλο έχουν η Αγγλία, η Γαλλία και η Ισπανία. Η τρέχουσα κάτοχος του τίτλου, η Γερμανία, κατέκτησε το τέταρτο κύπελλο το 2014, ενώ είναι ο πρώτος τίτλος της ενωμένης Γερμανίας (τα προηγούμενα τρία κύπελλα τα είχε κατακτήσει ως Εθνική Δυτικής Γερμανίας). Επίσης, η Εθνική Γερμανίας έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα που κατέκτησε Παγκόσμιο Κύπελλο στην Αμερική, Νότια ή Βόρεια.[6] Η ομάδα που κερδίζει στον τελικό λαμβάνει το Τρόπαιο Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου και το όνομά της αναγράφεται στο κάτω μέρος του τροπαίου.[7]

Οι τελικοί του 1970 και του 1994, καθώς και του 1986, του 1990 και του 2014 είναι μέχρι και σήμερα οι μόνοι τελικοί στους οποίους αγωνίστηκαν οι ίδιες ομάδες (Βραζιλία - Ιταλία και Γερμανία - Αργεντινή αντίστοιχα). Ο τελικός του 1934 παραμένει ο τελευταίος τελικός μεταξύ δύο ομάδων που συμμετείχαν και οι δύο για πρώτη φορά σε τελικό.[σημ. 2]

Κατάλογος τελικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ακόλουθος πίνακας παρουσιάζει τους 20 τελικούς της διοργάνωσης.[3]

Κατάλογος των τελικών, των φιναλίστ, των σταδίων και του τελικού αποτελέσματος
Έτος Νικητής Τελικό
αποτέλεσμα
Φιναλίστ Στάδιο Περιοχή Θεατές Αναφορές
1930 Ουρουγουάη Flag of Uruguay.svg 4–2 Αργεντινή Στάδιο της Εκατοεντηρίδας Μοντεβιδέο, Ουρουγουάη 80.000 [8][9]
1934 Ιταλία Flag of Italy.svg   2–1dagger
[σημ. 3]
Τσεχοσλοβακία Στάντιο Νατσιονάλε ΠΝΦ Ρώμη, Ιταλία 50.000 [10][11]
1938 Ιταλία Flag of Italy.svg 4–2 Ουγγαρία Σταντ Ολιμπίκ Υβ-ντυ-Μανουάρ Παρίσι, Γαλλία 45.000 [12][13]
1950 Ουρουγουάη Flag of Uruguay.svg 2–1
[σημ. 4]
Βραζιλία Στάδιο Μαρακανά Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία 174.000 [14][15]
1954 Δυτική Γερμανία Flag of Germany.svg 3–2 Ουγγαρία Στάδιο Βάνκντορφ Βέρνη, Ελβετία 60.000 [16][17]
1958 Βραζιλία Flag of Brazil.svg 5–2 Σουηδία Στάδιο Ρασούντα Σόλνα, Σουηδία 51.800 [18][19]
1962 Βραζιλία Flag of Brazil.svg 3–1 Τσεχοσλοβακία Στάδιο Νασιονάλ Σαντιάγο, Χιλή 69.000 [20][21]
1966 Αγγλία Flag of England.svg   4–2dagger
[σημ. 5]
Δυτική Γερμανία Στάδιο Γουέμπλεϊ Λονδίνο, Αγγλία 93.000 [22][23]
1970 Βραζιλία Flag of Brazil.svg 4–1 Ιταλία Στάδιο Αζτέκα Πόλη του Μεξικού, Μεξικό 107.412 [24][25]
1974 Δυτική Γερμανία Flag of Germany.svg 2–1 Ολλανδία Ολυμπιακό στάδιο Μονάχου Μόναχο, Δυτική Γερμανία 75.200 [26][27]
1978 Αργεντινή Flag of Argentina.svg   3–1dagger
[σημ. 6]
Ολλανδία Στάδιο Μονουμεντάλ Μπουένος Άιρες, Αργεντινή 71.483 [28][29]
1982 Ιταλία Flag of Italy.svg 3–1 Δυτική Γερμανία Σαντιάγο Μπερναμπέου Μαδρίτη, Ισπανία 90.000 [30][31]
1986 Αργεντινή Flag of Argentina.svg 3–2 Δυτική Γερμανία Στάδιο Αζτέκα Πόλη του Μεξικού, Μεξικό 114.600 [32][33]
1990 Δυτική Γερμανία Flag of Germany.svg 1–0 Αργεντινή Στάδιο Ολίμπικο Ρώμη, Ιταλία 73.603 [34][35]
1994 Βραζιλία Flag of Brazil.svg   0–0daggerdagger
[σημ. 7]
Ιταλία Ρόουζ Μπόουλ Πασαντίνα, Η.Π.Α. 94.194 [36][37]
1998 Γαλλία Flag of France.svg 3–0 Βραζιλία Σταντ ντε Φρανς Σαιν-Ντενί, Γαλλία 80.000 [38][39]
2002 Βραζιλία Flag of Brazil.svg 2–0 Γερμανία Στάδιο Νισάν Γιοκοχάμα, Ιαπωνία 69.029 [40][41]
2006 Ιταλία Flag of Italy.svg   1–1daggerdagger
[σημ. 8]
Γαλλία Ολυμπιακό Στάδιο Βερολίνου Βερολίνο, Γερμανία 69.000 [42][43]
2010 Ισπανία Flag of Spain.svg   1–0dagger
[σημ. 9]
Ολλανδία Σόκερ Σίτι Γιοχάνεσμπουργκ, Νότια Αφρική 84.490 [44][45]
2014 Γερμανία Flag of Germany.svg   1–0dagger
[σημ. 10]
Αργεντινή Στάδιο Μαρακανά Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία 74.738 [47][48]
dagger Τελικός που ολοκληρώθηκε στην παράταση.
daggerdagger Τελικός που ολοκληρώθηκε στη διαδικασία των πέναλτι.

Αποτελέσματα ανά χώρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης των τροπαιούχων χωρών.

Το τρόπαιο έχουν κατακτήσει συνολικά οκτώ διαφορετικές εθνικές ομάδες ενώ στον τελικό έχουν συμμετάσχει 12 διαφορετικές εθνικές ομάδες. Πολυνίκης της διοργάνωσης είναι η Εθνική Βραζιλίας με πέντε τρόπαια. Περισσότερες παρουσίες σε τελικό έχει η Εθνική Γερμανίας με οκτώ συμμετοχές.

Εθνική ομάδα Τρόπαια Φιναλίστ Εμφανίσεις
σε τελικό
Νικήτριες χρονιές Φιναλίστ
Βραζιλία 5 2 7 1958, 1962, 1970, 1994, 2002 1950, 1998
Γερμανία 4 4 8 1954, 1974, 1990, 2014 1966, 1982, 1986, 2002
Ιταλία 4 2 6 1934, 1938, 1982, 2006 1970, 1994
Αργεντινή 2 3 5 1978, 1986 1930, 1990, 2014
Ουρουγουάη 2 0 2 1930, 1950
Γαλλία 1 1 2 1998 2006
Αγγλία 1 0 1 1966
Ισπανία 1 0 1 2010
Ολλανδία 0 3 3 1974, 1978, 2010
Τσεχοσλοβακία 0 2 2 1934, 1962
Ουγγαρία 0 2 2 1938, 1954
Σουηδία 0 1 1 1958

Αποτελέσματα ανά Ομοσπονδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στους τελικούς των Παγκοσμίων Κυπέλλων έχουν συμμετάσχει εθνικές ομάδες από μόνο δύο συνομοσπονδίες: την ΟΥΕΦΑ και την ΚΟΝΜΕΜΠΟΛ. Η ΟΥΕΦΑ υπερτερεί τόσο στις συμμετοχές όσο και στις κατακτήσεις.

Ομοσπονδία Εμφανίσεις Νίκες Φιναλίστ
UEFA 26 11 15
ΚΟΝΜΕΜΠΟΛ 14 9 5

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Η FIFA έχει κατηγοριοποιήσει τις παρακάτω εθνικές ομάδες ως τις ίδιες για τήρηση των αρχείων: Δυτική Γερμανία/Γερμανία, Τσεχοσλοβακία/Τσεχία, Γιουγκοσλαβία/Σερβία και ΕΣΣΔ/Ρωσία.[4]
  2. Τυπικά και στον τελικό του 1958 αγωνίζονταν δύο ομάδες που συμμετείχαν πρώτη φορά σε τελικό, αλλά η συμμετοχή της Βραζιλίας στον de facto τελικό του 1950 θεωρείται γενικά ως προηγούμενη «τελική» συμμετοχή για την ομάδα.
  3. Το αποτέλεσμα ήταν 1-1 στο 90'.[10][11]
  4. Δεν ήταν ο τελικός, αλλά η τελευταία αγωνιστική στον όμιλο.
  5. Το αποτέλεσμα ήταν 2-2 στο 90'.[22][23]
  6. Το αποτέλεσμα ήταν 1-1 στο 90'[28][29]
  7. Το αποτέλεσμα ήταν 0-0 μετά από 120'. Η Βραζιλία νίκησε 3-2 στη διαδικασία των πέναλτι.[36][37]
  8. Το αποτέλεσμα ήταν 1-1 μετά από 120'. Η Ιταλία νίκησε 5-3 στα πέναλτι.[42][43]
  9. Το αποτέλεσμα ήταν 0-0 στο 90'.[44][45]
  10. Το αποτέλεσμα ήταν 0-0 στο 90'.[46]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Germany beat Argentina to win World Cup final with late Mario Gӧtze goal [Η Γερμανία νίκησε την Αργεντινή και κατέκτησε το κύπελλο με το γκολ του Γκέτσε]» (στα Αγγλικά). The Guardian. 13 Ιουλίου 2014. http://www.theguardian.com/football/2014/jul/13/germany-argentina-world-cup-final-2014-match-report. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουλίου 2014. 
  2. «Laws of the Game [Οι κανόνες του Παιχνιδιού]» (στα Αγγλικά) (PDF). FIFA.com. http://www.fifa.com/mm/document/affederation/federation/81/42/36/lotg_en.pdf. Ανακτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2009. 
  3. 3,0 3,1 «FIFA World Cup™ Finals since 1930 [Τελικοί Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου από το 1930]» (στα Αγγλικά) (PDF). FIFA.com. http://www.fifa.com/mm/document/fifafacts/mcwc/ip-301_09a_wc-finals_alltime_8864.pdf. Ανακτήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2009. 
  4. «All-time FIFA World Cup Ranking 1930-2010» (στα Αγγλικά) (PDF). FIFA.com. http://www.fifa.com/mm/document/fifafacts/mencompwc/01/18/03/18/fs-201_08a_fwc-alltimeranking.pdf. Ανακτήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2013. 
  5. «Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το Μουντιάλ 2014». Ο Φιλελεύθερος. 12 Ιουνίου 2014. http://www.philenews.com/el-gr/syzitountai-sto-diadiktyo/1330/204097/ola-osa-thelete-na-xerete-gia-to-mountial-2014. Ανακτήθηκε στις 10 Αυγούστου 2014. 
  6. «Γερμανία: η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα που πήρε Μουντιάλ στην Αμερική». gazzetta.gr. 14 Ιουλίου 2014. http://www.gazzetta.gr/football/article/633210/germania-i-proti-eyropaiki-omada-poy-pire-moyntial-stin-ameriki. Ανακτήθηκε στις 10 Αυγούστου 2014. 
  7. «Η περιπλάνηση της χρυσής κούπας». sportreview.gr. 30 Μαΐου 2010. http://www.sportreview.gr/article/419/%CE%97_%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%80%CE%BB%CE%AC%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%AE%CF%82_%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%B1%CF%82. Ανακτήθηκε στις 10 Αυγούστου 2014. 
  8. «Hosts Uruguay beat arch-rivals to first world crown» (στα Αγγλικά). FIFA.com. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/uruguay1930/index.html. Ανακτήθηκε στις 10 Αυγούστου 2014. 
  9. «World Cup history - Uruguay 1930 [Ιστορία Παγκόσμιου Κυπέλλου-Ουρουγουάη 1930]» (στα Αγγλικά). BBC Sport. 4 Μαΐου 2006. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/world_cup_2006/4330600.stm. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2014. 
  10. 10,0 10,1 «Delight for the Azzurri as home advantage tells» (στα Αγγλικά). FIFA.com. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/italy1934/index.html. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2014. 
  11. 11,0 11,1 «World Cup history - Italy 1934 [Ιστορία Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 1934-Ιταλία]» (στα Αγγλικά). BBC Sport. 4 Μαΐου 2006. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/world_cup_2006/4331118.stm. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2014. 
  12. «Pozzo the mastermind as Italy retain their crown» (στα Αγγλικά). FIFA.com. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/france1938/index.html. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2014. 
  13. «World Cup history - France 1938 [Ιστορία Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου-Γαλλία 1938]» (στα Αγγλικά). BBC Sport. 4 Μαΐου 2006. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/world_cup_2006/4849022.stm. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2014. 
  14. «Uruguay triumph brings heartbreak for Brazil» (στα Αγγλικά). FIFA.com. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/brazil1950/index.html. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2014. 
  15. «World Cup history - Brazil 1950 [Ιστορία Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου-Βραζιλία 1950]» (στα Αγγλικά). BBC Sport. 4 Μαΐου 2006. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/world_cup_2006/4849084.stm. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2014. 
  16. «urt for Hungary as Germans achieve a miracle» (στα Αγγλικά). FIFA.com. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/switzerland1954/index.html. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2014. 
  17. «World Cup history - Switzerland 1954 [Ιστορία Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου-Ελβετία 1954]» (στα Αγγλικά). BBC Sport. 4 Μαΐου 2006. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/world_cup_2006/4849414.stm. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2014. 
  18. «A star is born as Brazil are champions at last» (στα Αγγλικά). FIFA.com. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/sweden1958/index.html. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2014. 
  19. «World Cup history - Sweden 1958 [Ιστορία Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου-Σουηδία 1958]» (στα Αγγλικά). BBC Sport. 4 Μαΐου 2006. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/world_cup_2006/4849640.stm. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2014. 
  20. «Brazil flying high with 'Little Bird' Garrincha» (στα Αγγλικά). FIFA.com. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/chile1962/index.html. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2014. 
  21. «World Cup history - Chile 1962 [Ιστορία Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου-Χιλή 1962]» (στα Αγγλικά). BBC Sport. 4 Μαΐου 2006. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/world_cup_2006/4849820.stm. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2014. 
  22. 22,0 22,1 «Hurst the hero for England in the home of football» (στα Αγγλικά). FIFA.com. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/england1966/index.html. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2014. 
  23. 23,0 23,1 «World Cup history - England 1966 [Ιστορία Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου-Αγγλία 1966]» (στα Αγγλικά). BBC Sport. 4 Μαΐου 2006. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/world_cup_2006/4850090.stm. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2014. 
  24. «Mexico in thrall to Brazilians' beautiful game» (στα Αγγλικά). FIFA.com. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/mexico1970/index.html. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2014. 
  25. «World Cup history - Mexico 1970 [Ιστορία Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου-Μεξικό 1970]» (στα Αγγλικά). BBC Sport. 4 Μαΐου 2006. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/world_cup_2006/4850280.stm. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2014. 
  26. «Dutch take plaudits but Germany take the prize» (στα Αγγλικά). FIFA.com. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/germany1974/index.html. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2014. 
  27. «World Cup history - West Germany 1974 [Ιστορία Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου-Δ. Γερμανία 1974]» (στα Αγγλικά). BBC Sport. 4 Μαΐου 2006. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/world_cup_2006/4850426.stm. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2014. 
  28. 28,0 28,1 «Kempes key as Argentina are crowned with confetti» (στα Αγγλικά). FIFA.com. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/argentina1978/index.html. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2014. 
  29. 29,0 29,1 «World Cup history - Argentina 1978 [Ιστορία Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου-Αργεντινή 1978]» (στα Αγγλικά). BBC Sport. 4 Μαΐου 2006. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/world_cup_2006/4850710.stm. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2014. 
  30. «Brazil shine but Rossi strikes Spanish gold for Italy» (στα Αγγλικά). FIFA.com. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/spain1982/index.html. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2014. 
  31. «World Cup history - Spain 1982 [Ιστορία Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου-Ισπανία 1982]» (στα Αγγλικά). BBC Sport. 4 Μαΐου 2006. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/world_cup_2006/4850926.stm. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2014. 
  32. «Maradona lights up the world – with a helping hand» (στα Αγγλικά). FIFA.com. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/mexico1986/index.html. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2014. 
  33. «World Cup history – Mexico 1986 [Ιστορία Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου-Μεξικό 1986]» (στα Αγγλικά). BBC Sport. 4 Μαΐου 2006. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/world_cup_2006/4851052.stm. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2014. 
  34. «Germany hit winning note as Italian chorus fades» (στα Αγγλικά). FIFA.com. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/italy1990/index.html. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2014. 
  35. «World Cup history - Italy 1990 [Ιστορία Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου-Ιταλία 1990]». BBC Sport. 4 Μαΐου 2006. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/world_cup_2006/4851148.stm. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2009. 
  36. 36,0 36,1 «Brazil back on top in football's final frontier» (στα Αγγλικά). FIFA.com. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/usa1994/index.html. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2014. 
  37. 37,0 37,1 «World Cup history - USA 1994 [Ιστορία Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου-ΗΠΑ 1994]» (στα Αγγλικά). BBC Sport. 4 Μαΐου 2006. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/world_cup_2006/4851230.stm. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2014. 
  38. «Zidane lights the blue-touch paper for France» (στα Αγγλικά). FIFA.com. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/france1998/index.html. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2014. 
  39. «World Cup history - France 1998 [Ιστορία Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου-Γαλλία 1998]» (στα Αγγλικά). BBC Sport. 4 Μαΐου 2006. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/4851296.stm. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2014. 
  40. «Redemption for Ronaldo as world's eyes turn east» (στα Αγγλικά). FIFA.com. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/koreajapan2002/index.html. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2014. 
  41. «World Cup history - Japan & South Korea 2002 [Ιστορία Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου-Ιαπωνία και Νότιος Κορέα 2002]» (στα Αγγλικά). BBC Sport. 4 Μαΐου 2006. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/world_cup_2006/4852070.stm. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2014. 
  42. 42,0 42,1 «Italy conquer the world as Germany wins friends» (στα Αγγλικά). FIFA.com (Fédération Internationale de Football Association). http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/germany2006/index.html. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2014. 
  43. 43,0 43,1 «Italy 1-1 France (aet) [Ιταλία-Γαλλία 1-1 (παρ.)]» (στα Αγγλικά). BBC Sport. 4 Ιουλίου 2006. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/world_cup_2006/4991652.stm. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2014. 
  44. 44,0 44,1 «Pride for Africa as Spain strike gold». FIFA.com. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/southafrica2010/index.html. Ανακτήθηκε στις 12 Μαΐου 2012. 
  45. 45,0 45,1 «Netherlands 0-1 Spain (aet) [Ολλανδία-Ισπανία 0-1 (παρ.)]» (στα Αγγλικά). BBC Sport. http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/football/world_cup_2010/matches/match_64. Ανακτήθηκε στις 10 Αυγούστου 2014. 
  46. McNulty, Phil (13 Ιουλίου 2014). «Germany 1–0 Argentina» (στα Αγγλικά). BBC Sport. British Broadcasting Corporation. http://www.bbc.co.uk/sport/0/football/28181689. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2014. 
  47. «Germans reign as Brazil thrills the world» (στα Αγγλικά). FIFA.com. 14 Ιουλίου 2014. http://www.fifa.com/worldcup/news/y=2014/m=7/news=germans-reign-as-brazil-thrills-the-world-2404806.html. Ανακτήθηκε στις 10 Αυγούστου 2014. 
  48. «Germany 1-0 Argentina [Γερμανία-Αργεντινή 1-0]» (στα Αγγλικά). BBC Sport. 13 Ιουλίου 2014. http://www.bbc.com/sport/0/football/28181689. Ανακτήθηκε στις 10 Αυγούστου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]