Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2010

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα προκριματικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2010 διεξήχθησαν από τον Αύγουστο του 2007 ως το Νοέμβριο 2009 και ανέδειξαν τις 32 ομάδες που θα μετάσχουν στην τελική φάση που θα διεξαχθεί από τις 11 Ιουνίου ως τις 11 Ιουλίου 2010 στη Νότια Αφρική. Περιελάμβαναν έξι επί μέρους προκριματικές φάσεις που διοργανώθηκαν από τις έξι συνομοσπονδίες της FIFA. Σε κάθε συνομοσπονδία αντιστοιχεί διαφορετικός αριθμός θέσεων στην τελική φάση, ανάλογα με τη δύναμη των ομάδων της.

Κάθε συνομοσπονδία διοργάνωσε προκριματική φάση με διαφορετικό σύστημα διεξαγωγής, από την οποία προέκυψαν οι ομάδες που προκρίθηκαν. Δύο θέσεις κρίθηκαν σε αγώνες μπαράζ μεταξύ ομάδων διαφορετικών συνομοσπονδιών, ο ένας ανάμεσα σε ΚΟΝΜΕΜΠΟΛ και ΚΟΝΚΑΚΑΦ και ο άλλος ανάμεσα σε ΑΦΚ και ΟΦΚ.

Ομάδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διεξαγωγή της προκριματικής φάσης η ΦΙΦΑ είχε 208 μέλη, με πιο πρόσφατο μέλος το Μαυροβούνιο το οποίο για πρώτη φορά αγωνίστηκε ως ανεξάρτητη εθνική ομάδα. Τρία μέλη δεν μετείχαν επειδή δεν δήλωσαν εγκαίρως συμμετοχή: Λάος, Μπρουνέι, Φιλιππίνες. Πέντε μέλη αποσύρθηκαν χωρίς να παίξουν κανένα αγώνα: Γκουάμ, Ερυθραία, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Μπουτάν και Σάο Τομέ και Πρίνσιπε. Επιπλέον στην πορεία της προκριματικής φάσης η ομοσπονδία της Αιθιοπίας τιμωρήθηκε με αποκλεισμό από τη ΦΙΦΑ και τα αποτελέσματά της ακυρώθηκαν. Επίσης για πρώτη φορά μετείχε και η διοργανώτρια χώρα Νότια Αφρική, χωρίς όμως να διακυβεύεται η συμμετοχή της στην τελική φάση.

Προκριματική φάση σε κάθε ήπειρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τις τέσσερις θέσεις που δικαιούται η ΑΦΚ και τη μία συμμετοχή σε αγώνα μπαράζ με ομάδα της Ωκεανίας διεκδίκησαν 43 ομάδες. Για πρώτη φορά συμμετείχε σε προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου το Ανατολικό Τιμόρ και για πρώτη φορά συμμετείχε στη ζώνη της Ασίας η Αυστραλία, η οποία μέχρι και το 2006 ανήκε στη ζώνη της Ωκεανίας. Τις τέσσερις θέσεις εξασφάλισαν οι Αυστραλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Βόρεια Κορέα. Το Μπαχρέιν προκρίθηκε σε αγώνες μπαράζ με τη νικήτρια της ζώνης της Ωκεανίας Νέα Ζηλανδία, αλλά ηττήθηκε και αποκλείστηκε από την τελική φάση.

Αφρική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η προκριματική φάση στην Αφρική ήταν ταυτόχρονα και προκριματική φάση για το Κύπελλο Εθνών Αφρικής 2010. Για το λόγο αυτό συμμετείχε και η Νότια Αφρική με σκοπό την πρόκριση στο Κύπελλο Εθνών (την οποία όμως δεν κατάφερε να εξασφαλίσει). Συμμετείχαν 53 ομάδες (συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής) οι οποίες διεκδίκησαν 5 θέσεις στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η διαδικασία περιελάμβανε τρεις γύρους. Στον τρίτο και τελευταίο γύρο προκρίθηκαν 20 ομάδες, οι οποίες χωρίστηκαν σε 5 ομίλους των 4 ομάδων. Τη συμμετοχή στην τελική φάση εξασφάλισαν οι πέντε ομάδες που τερμάτισαν πρώτες στον όμιλό τους: Καμερούν, Νιγηρία, Αλγερία, Γκάνα, Ακτή Ελεφαντοστού. Στον τρίτο όμιλο χρειάστηκε ένας επιπλέον αγώνας μπαράζ, καθώς οι πρώτες δύο ομάδες, η Αλγερία και η Αίγυπτος, είχαν τους ίδιους βαθμούς και διαφορά τερμάτων.

Βόρεια Αμερική, Κεντρική Αμερική και Καραϊβική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι 35 ομάδες μέλη της ΚΟΝΚΑΚΑΦ διεκδίκησαν την πρόκριση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε μια διαδικασία που περιελάμβανε τέσσερις γύρους. Στον τέταρτο γύρο προκρίθηκαν 6 ομάδες οι οποίες σχημάτισαν έναν όμιλο. Οι τρεις πρώτες ομάδες του ομίλου προκρίθηκαν στα τελικά και η τέταρτη σε αγώνα μπαράζ με ομάδα της Νότιας Αμερικής. Οι ομάδες που προκρίθηκαν είναι κατά σειρά οι ΗΠΑ, Μεξικό και Ονδούρα. Η τέταρτη Κόστα Ρίκα έπαιξε σε μπαράζ με την Ουρουγουάη, από την οποία αποκλείστηκε.

Ευρώπη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΟΥΕΦΑ δικαιούται 13 θέσεις στην τελική φάση, τις περισσότερες από όλες τις συνομοσπονδίες. Γι' αυτές αγωνίστηκαν 53 ομάδες σε μια διαδικασία που περιελάμβανε 9 ομίλους. Οι 9 ομάδες που τερμάτισαν πρώτες στους ομίλους τους προκρίθηκαν αμέσως, ενώ οι 8 καλύτερες από τις 9 που τερμάτισαν δεύτερες έπαιξαν σε αγώνες μπαράζ για τις υπόλοιπες 4 θέσεις.

  • Ομάδες που προκρίθηκαν ως πρώτες: Δανία, Ελβετία, Σλοβακία, Γερμανία, Ισπανία, Αγγλία, Σερβία, Ιταλία, Ολλανδία
  • Ομάδες που προκρίθηκαν στα μπαράζ: Γαλλία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Σλοβενία

Η νικήτρια του 2006 Ιταλία εξασφάλισε τη συμμετοχή της στην τελική φάση του 2010.

Νότια Αμερική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι 10 ομάδες της ΚΟΝΜΕΜΠΟΛ αγωνίστηκαν σε έναν όμιλο, από τον οποίο οι τέσσερις πρώτες προκρίθηκαν στην τελική φάση και η πέμπτη σε αγώνα μπαράζ. Οι τέσσερις πρώτες ομάδες ήταν κατά σειρά οι Βραζιλία, Χιλή, Παραγουάη και Αργεντινή. Η πέμπτη Ουρουγουάη κατάφερε να προκριθεί σε αγώνα μπαράζ με την τέταρτη της ΚΟΝΚΑΚΑΦ Κόστα Ρίκα.

Ωκεανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΟΦΚ έχει δέκα μέλη και δικαιούται μόνο μία συμμετοχή σε αγώνα μπαράζ για πρόκριση στην τελική φάση. Οι 10 ομάδες αγωνίστηκαν σε δύο γύρους. Ο δεύτερος γύρος, στον οποίο προκρίθηκαν τέσσερις ομάδες, ήταν ταυτόχρονα και το Κύπελλο Εθνών Ωκεανίας 2008. Το κύπελλο και τη συμμετοχή στον αγώνα μπαράζ κέρδισε η Νέα Ζηλανδία. Στη συνέχεια η Νέα Ζηλανδία κέρδισε στα μπαράζ το Μπαχρέιν και εξασφάλισε την πρόκρισή της στη Νότια Αφρική.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2010

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]