Κατάλογος προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο κατάλογος Προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών, περιλαμβάνει τους 46 (κατά το 2021) αρχηγούς κράτους και κυβερνήσης, στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο κατάλογος περιλαμβάνει μόνο αυτά τα άτομα που ορκίστηκαν ως Πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών μετά την επικύρωση του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία έλαβε χώρα το 1789. Για τους Αμερικανούς ηγέτες πριν από την επικύρωση του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών, βλέπε τους Προέδρους του Ηπειρωτικού Κογκρέσσου. Ο κατάλογος δεν περιλαμβάνει κανέναν εκτελέσαντα χρέη Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών υπό την 25η Τροποποίηση του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η αρίθμηση ακολουθεί τη σειρά μη διακεκομμένων θητειών κάθε ατόμου. Για παράδειγμα, ο Τζορτζ Ουάσινγκτον υπηρέτησε δύο συνεχόμενες θητείες και μετρά ως ο πρώτος πρόεδρος (όχι ως πρώτος και δεύτερος). Ο Τζέραλντ Φορντ, ανέλαβε την προεδρία μετά την παραίτηση του Ρίτσαρντ Νίξον, υπηρετώντας το υπόλοιπο της δεύτερης θητείας του τελευταίου. Το γεγονός ότι ο Φορντ δεν εξελέγη στο αξίωμα δεν επηρεάζει την αρίθμηση, που τον κατατάσσει ως 38ο πρόεδρο. Ο Γκρόβερ Κλίβελαντ υπηρέτησε δύο μη συνεχόμενες θητείες και μετρά ως 22ος και 24ος Πρόεδρος των Η.Π.Α. Ως εκ τούτου, ο κατωτέρω κατάλογος περιλαμβάνει 46 προεδρίες, αλλά μόνο 44 άτομα.

*Τα χρώματα δείχνουν την κομματική τοποθέτηση κάθε Προέδρου.

Κατάλογος Προέδρων
Α/Α Πορτραίτο Όνομα
(γέννηση-θάνατος)
Έναρξη θητείας Λήξη θητείας Κόμμα Εκλογές Αντιπρόεδρος/Αντιπρόεδροι
1 Gilbert Stuart Williamstown Portrait of George Washington.jpg Τζορτζ Ουάσινγκτον
(1723-1799)
30 Απριλίου 1789 4 Μαρτίου 1797 Ανεξάρτητος

(Βιρτζίνια)

1788-89

1792

Τζον Άνταμς
2 Johnadamsvp.flipped.jpg Τζον Άνταμς
(1735-1826)
4 Μαρτίου 1797 4 Μαρτίου 1801 Φεντεραλιστικό

(Μασσαχουσέτη)

1796 Τόμας Τζέφερσον
3 Thomas Jefferson rev.jpg Τόμας Τζέφερσον
(1743-1826)
4 Μαρτίου 1801 4 Μαρτίου 1809 Δημοκρατικό-Ρεπουμπλικανικό

(Βιρτζίνια)

1800

1804

Ααρών Μπερρ
Τζορτζ Κλίντον
4 Jm4.gif Τζέιμς Μάντισον
(1751-1836)
4 Μαρτίου 1809 4 Μαρτίου 1817 Δημοκρατικό-Ρεπουμπλικανικό

(Βιρτζίνια)

1808

1812

Τζορτζ Κλίντον[Σ 1]
Έλμπριτζ Γκέρρυ[Σ 1]
5 Jamesmonroe-npgallery.jpg Τζέιμς Μόνροου
(1758-1831)
4 Μαρτίου 1817 4 Μαρτίου 1825 Δημοκρατικό-Ρεπουμπλικανικό

(Βιρτζίνια)

1816

1820

Ντάνιελ Ντ. Τόμπκινς
6 John Quincy Adams cropped.jpg Τζον Κουίνσι Άνταμς
(1767-1848)
4 Μαρτίου 1825 4 Μαρτίου 1829 Δημοκρατικό-Ρεπουμπλικανικό

(Μασσαχουσέτη)

1824 Τζον Κ. Καλχούν
7 Andrew jackson head.jpg Άντριου Τζάκσον
(1767-1845)
4 Μαρτίου 1829 4 Μαρτίου 1837 Δημοκρατικό

(Τενεσσί)

1828

1832

Τζον Κ. Καλχούν[Σ 2]
Μάρτιν Βαν Μπιούρεν
8 MartinVanBuren.png Μάρτιν Βαν Μπιούρεν
(1782-1842)
4 Μαρτίου 1837 4 Μαρτίου 1841 Δημοκρατικό

(Νέα Υόρκη)

1836 Ρίτσαρντ Μέντωρ Τζόνσον
9 William Henry Harrison by James Reid Lambdin, 1835.jpg Ουίλιαμ Χένρι Χάρισον[Σ 1]
(1773-1841)
4 Μαρτίου 1841 4 Απριλίου 1841 Ουίγων

(Οχάιο)

1840 Τζον Τάιλερ
10 John Tyler.jpg Τζον Τάιλερ
(1790-1862)
4 Απριλίου 1841 4 Μαρτίου 1845 Ουίγων[Σ 3](Βιρτζίνια) Ουδείς
11 Polkpolk.jpg Τζέιμς Νοξ Πολκ
(1795-1849)
4 Μαρτίου 1845 4 Μαρτίου 1849 Δημοκρατικό

(Τενεσσί)

1844 Τζορτζ Μ. Ντάλλας
12 Zachary Taylor.jpeg Ζαχαρίας Τέιλορ[Σ 1]
(1784-1850)
4 Μαρτίου 1849[Σ 4] 9 Ιουλίου 1850 Ουίγων

(Κεντάκι)

1848 Μίλαρντ Φίλμορ
13 Millard Fillmore.jpg Μίλαρντ Φίλμορ
(1800-1874)
9 Ιουλίου 1850 4 Μαρτίου 1853 Ουίγων

(Νέα Υόρκη)

Ουδείς
14 Franklin Pierce.jpg Φράνκλιν Πιρς
(1804-1869)
4 Μαρτίου 1853 4 Μαρτίου 1857 Δημοκρατικό

(Νιου Χάμσαϊρ)

1852 Ουίλιαμ Ρ. Κινγκ [Σ 1]
Ουδείς
15 James Buchanan.jpg Τζέιμς Μπιουκάναν
(1791-1868)
4 Μαρτίου 1857 4 Μαρτίου 1861 Δημοκρατικό

(Πενσυλβάνια)

1856 Τζον Κ. Μπρέκινριτζ
16 Abraham Lincoln head on shoulders photo portrait.jpg Αβραάμ Λίνκολν[Σ 5]
(1809-1865)
4 Μαρτίου 1861 15 Απριλίου 1865 Ρεπουμπλικανικό

(Ιλινόι)

1860 Χάνιμπαλ Χάμλιν
Άντριου Τζόνσον
17 Andrew Johnson.jpg Άντριου Τζόνσον[Σ 1]
(1808-1875)
15 Απριλίου 1865 4 Μαρτίου 1869 Δημοκρατικό[Σ 6](Τενεσσί) 1864 Ουδείς
18 Ulysses S. Grant 1870-1880.jpg Οδυσσεύς Γκραντ
(1822-1885)
4 Μαρτίου 1869 4 Μαρτίου 1877 Ρεπουμπλικανικό

(Ιλινόι)

1868

1872

Σούυλερ Κόλφαξ
Χένρυ Ουίλσον[Σ 7]
Ουδείς
19 President Rutherford Hayes 1870 - 1880.jpg Ράδερφορντ Χαίηζ
(1822-1893)
4 Μαρτίου 1877 4 Μαρτίου 1881 Ρεπουμπλικανικό

(Οχάιο)

1876 Ουίλιαμ Α. Ουήλερ
20 James a garfield illustration.3.jpg Τζέιμς Γκάρφιλντ[Σ 5]
(1831-1881)
4 Μαρτίου 1881 20 Σεπτεμβρίου 1881 Ρεπουμπλικανικό

(Οχάιο)

1880 Τσέστερ Α. Άρθουρ
21 Chester a arthur illustration.3.jpg Τσέστερ Άρθουρ
(1829-1886)
20 Σεπτεμβρίου 1881 4 Μαρτίου 1885 Ρεπουμπλικανικό

(Νέα Υόρκη)

Ουδείς
22 Grover Cleveland portrait.jpg Γκρόβερ Κλίβελαντ
(1837-1908)
4 Μαρτίου 1885 4 Μαρτίου 1889 Δημοκρατικό

(Νέα Υόρκη)

1884 Τόμας Α. Χέντρικς[Σ 1]
Ουδείς
23 Benjamin harrison.jpg Μπέντζαμιν Χάρισον
(1833-1901)
4 Μαρτίου 1889 4 Μαρτίου 1893 Ρεπουμπλικανικό

(Ιντιάνα)

1888 Λεβί Π. Μόρτον
24 Grover Cleveland.jpg Γκρόβερ Κλίβελαντ
(1837-1908)
4 Μαρτίου 1893 4 Μαρτίου 1897 Δημοκρατικό

(Νέα Υόρκη)

1892 Αντλάι Γ. Στήβενσον
25 Mckinley.jpg Ουίλιαμ ΜακΚίνλεϊ[Σ 5]
(1843-1901)
4 Μαρτίου 1897 14 Σεπτεμβρίου 1901 Ρεπουμπλικανικό

(Οχάιο)

1896 Γκάρετ Αύγ. Χόμπαρτ[Σ 1]
Ουδείς
Θεόδωρος Ρούζβελτ
26 T Roosevelt.jpg Θεόδωρος Ρούζβελτ
(1858-1919)
14 Σεπτεμβρίου 1901 4 Μαρτίου 1909 Ρεπουμπλικανικό

(Νέα Υόρκη)

1900

1904

Ουδείς
Τσαρλς Ου. Φαίρμπανκς
27 William Howard Taft.jpg Ουίλλιαμ Χάουαρντ Ταφτ
(1857-1939)
4 Μαρτίου 1909 4 Μαρτίου 1913 Ρεπουμπλικανικό

(Οχάιο)

1908 Τζαίημς Σ. Σέρμαν[Σ 1]
Ουδείς
28 Woodrow Wilson (1912).jpg Γούντροου Ουίλσον
(1856-1924)
4 Μαρτίου 1913 4 Μαρτίου 1921 Δημοκρατικό

(Νιου Τζέρσεϊ)

1912

1916

Τόμας Ρ. Μάρσαλ
29 Warren G Harding portrait as senator June 1920.jpg Ουόρεν Χάρντινγκ[Σ 1]
(1865-1923)
4 Μαρτίου 1921 3 Αυγούστου 1923 Ρεπουμπλικανικό

(Οχάιο)

1920 Κάλβιν Κούλιτζ
30 Calvin Coolidge photo portrait head and shoulders.jpg Κάλβιν Κούλιτζ
(1872-1933)
3 Αυγούστου 1923 4 Μαρτίου 1929 Ρεπουμπλικανικό

(Μασσαχουσέτη)

1924 Ουδείς
Τσαρλς Γκ. Ντωζ
31 President Hoover portrait.jpg Χέρμπερτ Χούβερ
(1874-1964)
4 Μαρτίου 1929 4 Μαρτίου 1933 Ρεπουμπλικανικό

(Καλιφόρνια)

1928 Τσαρλς Κέρτις
32 FDR in 1933.jpg Φραγκλίνος Ρούζβελτ[Σ 1]
(1882-1945)
4 Μαρτίου 1933 12 Απριλίου 1945 Δημοκρατικό

(Νέα Υόρκη)

1932

1936

1940

1944

Τζον Νανς Γκάρνερ
Χένρι Α. Ουάλλας
Χάρρυ Τρούμαν
33 Harry S. Truman.jpg Χάρι Τρούμαν
(1884-1972)
12 Απριλίου 1945 20 Ιανουαρίου 1953 Δημοκρατικό

(Μιζούρι)

1944

1948

Ουδείς
Άλμπεν Ου. Μπάρκλεϋ
34 Eisenhower official.jpg Ντουάιτ Αϊζενχάουερ
(1890-1969)
20 Ιανουαρίου 1953 20 Ιανουαρίου 1961 Ρεπουμπλικανικό

(Κάνσας)

1952

1956

Ρίτσαρντ Μ. Νίξον
35 John F Kennedy.jpg Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι[Σ 5]
(1917-1963)
20 Ιανουαρίου 1961 22 Νοεμβρίου 1963 Δημοκρατικό

(Μασσαχουσέτη)

1960 Λίντον Μπ. Τζόνσον
36 Lbj2.jpg Λίντον Τζόνσον
(1908-1973)
22 Νοεμβρίου 1963 20 Ιανουαρίου 1969 Δημοκρατικό

(Τέξας)

1960

1964

Ουδείς
Χιούμπερτ Χ. Χάμφρεϊ
37 Nixon 30-0316a.jpg Ρίτσαρντ Νίξον[Σ 2]
(1913-1994)
20 Ιανουαρίου 1969 9 Αυγούστου 1974 Ρεπουμπλικανικό

(Καλιφόρνια)

1968

1972

Σπύρο Άγκνιου[Σ 2]
Ουδείς
Τζέραλντ Φορντ
38 Gerald R. Ford, Official White House photograph 1974 (2).jpg Τζέραλντ Φορντ
(1913-2006)
9 Αυγούστου 1974 20 Ιανουαρίου 1977 Ρεπουμπλικανικό

(Μίσιγκαν)

1972 Ουδείς
Νέλσον Ροκφέλλερ
39 Jimmy Carter.jpg Τζίμι Κάρτερ
(1924-)
20 Ιανουαρίου 1977 20 Ιανουαρίου 1981 Δημοκρατικό

(Τζόρτζια)

1976 Ουόλτερ Φ. Μοντέιλ
40 Official Portrait of President Reagan 1981.jpg Ρόναλντ Ρήγκαν
(1911-2004)
20 Ιανουαρίου 1981 20 Ιανουαρίου 1989 Ρεπουμπλικανικό

(Καλιφόρνια)

1980

1984

Τζορτζ Χ.Ο. Μπους
41 George H. W. Bush, President of the United States, 1989 official portrait (cropped).jpg Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους
(1924-2018)
20 Ιανουαρίου 1989 20 Ιανουαρίου 1993 Ρεπουμπλικανικό

(Τέξας)

1988 Τζέιμς Ντανφορθ Κουέιλ
42 Bill Clinton.jpg Μπιλ Κλίντον[Σ 7]
(1946-)
20 Ιανουαρίου 1993 20 Ιανουαρίου 2001 Δημοκρατικό

(Αρκάνσας)

1992

1996

Άλμπερτ Α. Γκορ, Τζούνιορ
43 George-W-Bush.jpeg Τζορτζ Ουόκερ Μπους
(1946-)
20 Ιανουαρίου 2001 20 Ιανουαρίου 2009 Ρεπουμπλικανικό

(Τέξας)

2000

2004

Ρίτσαρντ Μπ. Τσένεϊ
44 President Barack Obama (cropped).jpg Μπαράκ Ομπάμα
(1961-)
20 Ιανουαρίου 2009 20 Ιανουαρίου 2017 Δημοκρατικό

(Ιλινόι)

2008

2012

Τζο Μπάιντεν
45 Donald Trump official portrait (cropped).jpg Ντόναλντ Τραμπ[Σ 7][Σ 8]
(1946-)
20 Ιανουαρίου 2017 20 Ιανουαρίου 2021 Ρεπουμπλικανικό

(Νέα Υόρκη)

2016 Μάικ Πενς
46 Joe Biden presidential portrait (cropped).jpg Τζο Μπάιντεν
(1942-)
20 Ιανουαρίου 2021 Σήμερα Δημοκρατικό

(Ντέλαγουερ)

2020 Κάμαλα Χάρις

Δείτε ακόμη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 Απεβίωσε κατά τη διάρκεια της θητείας του από φυσικά αίτια.
  2. 2,0 2,1 2,2 Παραιτήθηκε.
  3. Δημοκρατικός εκλεγείς με ψηφοδέλτιο των Ουίγων.
  4. Ορκισθείς αργότερα του αναμενόμενου.
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 Δολοφονήθηκε.
  6. Δημοκρατικός που έθεσε υποψηφιότητα σε ενωτικό ψηφοδέλτιο μαζί με τον Ρεπουμπλικανό Λίνκολν.
  7. 7,0 7,1 7,2 Παραπέμφθηκε προς καθαίρεση.
  8. Παραπέμφθηκε δεύτερη φορά προς καθαίρεση.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]