Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προεδρική εκλογή των Ηνωμένων Πολιτειών 1996

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Προεδρική εκλογή των Ηνωμένων Πολιτειών 1996

1992 ←
5 Νοεμβρίου 1996
→ 2000

Το σύνολο των 538 εκλεκτορικών ψήφων του Εκλεκτορικού Κολλεγίου
270 εκλεκτορικές ψήφοι χρειάζονται για νίκη
Συμμετοχή 49,0%[1]
 
Προτεινόμενος Μπιλ Κλίντον Μπομπ Ντόουλ Ρος Περό
Κόμμα Δημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Μεταρρυθμιστικό
Πολιτειακή έδρα Αρκάνσας Κάνσας Τέξας
Συνυποψήφιος Αλ Γκορ Τζακ Κεμπ Πατ Κοέιτ
Εκλεκτορική ψήφος 379 159 0
Πολιτείες που κέρδισε 31 + Π.Κ. 19 0
Λαϊκή ψήφος 47.401.185 39.197.469 8.085.294
Ποσοστό 49,2% 40,7% 8,4%

Χάρτης των αποτελεσμάτων της Προεδρικής εκλογής. Το Κόκκινο
δηλώνει νίκη των Ντολ/Κεμπ, και το Μπλε νίκη των Κλίντον/Γκορ.

Απερχόμενος Πρόεδρος

Μπιλ Κλίντον
Δημοκρατικό

Εκλεγμένος Πρόεδρος

Μπιλ Κλίντον
Δημοκρατικό


Οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του 1996 ήταν μια αναμέτρηση μεταξύ του Δημοκρατικού εθνικού ψηφοδελτίου του Προέδρου Μπιλ Κλίντον του Αρκάνσας και του Αντιπροέδρου Αλ Γκορ του Τενεσσί και του Ρεπουμπλικανικού ψηφοδελτίου του πρώην Γερουσιαστή Μπομπ Ντόουλ του Κάνσας για Πρόεδρο και του πρώην Υπουργού Στέγασης Τζακ Κεμπ της Νέας Υόρκης για Αντιπρόεδρο. Ο επιχειρηματίας Ρος Περό κατέβηκε ως υποψήφις για το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα με τον οικονομολόγο Πατ Κοέιτ ως συνυποψήφιο για αντιπρόεδρο· έλαβε λιγότερη κάλυψη από τα ΜΜΕ και αποκλείσθηκε από τις προεδρικές συζητήσεις και, ενώ πάλι παρουσίασε ουσιαστικά αποτελέσματα για υποψήφιος τρίτου κόμματος, για τα δεδομένα των ΗΠΑ, δεν ανανέωσε την επιτυχία των εκλογών του 1992. Ο Κλίντον ωφελήθηκε από μια οικονομία που ανέκαμψε από την ύφεση των αρχών της δεκαετίας του 1990 και μια σχετικά σταθερή παγκόσμια σκηνή. Στις 5 Νοεμβρίου 1996,[2] Ο Πρόεδρος Κλίντον επανεκλέχθηκε με μια σημαντική διαφορά στην λαϊκή ψήφο και το εκλεκτορικό κολλέγιο.

Παρασκήνιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1995, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα υπερείχε λόγω των κερδών που είχε αποκτήσει στις κογκρεσιακές εκλογές του 1994. Σε αυτές τις εκλογές, οι Ρεπουμπλικανοί, με ηγέτη τον Νιουτ Γκίνγκριτς, κατέλαβαν την πλειοψηφία των εδρών στην Βουλή των Αντιπροσώπων (ΗΠΑ) για πρώτη φορά μέσα σε 40 έτη και την πλειοψηφία των εδρών στην Γερουσία των ΗΠΑ για πρώτη φορά μέσα σε οκτώ έτη. Ο Γκίνγκριτς έγινε Ομιλητής της Βουλής, ενώ ο Μπομπ Ντολ έγινε Αρχηγός της Πλειοψηφίας της Γερουσίας.

Οι Ρεπουμπλικανοί του 104ου Κογκρέσου επιχείρησαν μια αμφιλεγόμενη ατζέντα, με κύριο αντικείμενο την ατζέντα του γνωστή ως Contract with America, αλλά συχνά αναγκάθηκαν να συμβιβασθούν με τον Πρόεδρο Κλίντον, ο οποίος άσκησε την εξουσία του βέτο. Ένα αδιέξοδο του προϋπολογισμούμεταξύ του Κογκρέσου και της Διοίκησης Κλίντον κατέληξε στο Κλείσιμο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών 1995 και 1996. Ο Κλίντον, εν τω μεταξύ, επαινέθηκε για την υπογραφή της μεταρρύθμισης ευημερίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και άλλων αξιοσημείωτων νομοσχεδίων, αλλά αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει το δικό του σχέδιο υγειονομικής περίθαλψης.

Προτεινόμενοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δημοκρατικοί Υποψήφιοι

Πινακοθήκη των υποψηφίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με το πλεονέκτημα της κατοχής ήδη της θέσης, ο δρόμος του Μπιλ Κλίντον για το δεύτερο κατά σειράν χρίσμα του από το Δημοκρατικό Κόμμα ήταν ανέφελος. Στην Εθνική Δημοκρατική Συνέλευση 1996, ο Κλίντον και ο τότε Αντιπρόεδρος Αλ Γκορ επαναπροτάθηκαν με συμβολική αντίθεση. Ο περιορισμένος περιθωριακός υποψήφιος Λύντον ΛαΡους κέρδισε μερικούς εκλέκτορες του Αρκάνσας που αποκλείσθηκαν από την συνέλευση. Ο Τζίμμυ Γκρίφιν, πρώην Δήμαρχος του Μπάφαλο, διεξήγαγε μα σύντομη εκστρατεία αλλά αποσύρθηκε μετά από μια φτωχή επίδοση στους προκριματικούς του Νιου Χάμσαϊρ. Ο πρώην κυβερνήτης της Πενσυλβάνια Μπομπ Κέϊσι σκέφθηκε να προκαλέσει τον Κλίντον, αλλά προβλήματα υγείας ανάγκασαν τον Κέϊσι να εγκαταλείψει.[3][4]

Ο Κλίντον εύκολα κέρδισε τους προκριματικούς σε εθνικό επίπεδο, με διαφορά σταθερά άνω του 80%.[5]

Χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ρεπουμπλικανοί Υποψήφιοι

Πινακοθήκη των υποψηφίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας αριθμός Ρεπουμπλικανών υποψηφίων μπήκε στο στίβο για να αντιμετωπίσει τον κάτοχο της θέσης Δημοκρατικό Πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον.

Το διασπασμένο τοπίο των υποψηφίων συζήτησε θέματα όπως έναν ενιαίο φόρο και άλλες προτάσεις περικοπής φορολογίας, και μια επιστροφή σε supply-side economic πολιτικές που διέδωσε ο Ρόναλντ Ρέιγκαν. More attention was drawn to the race by the budget stalemate in 1995 between the Congress and the President, which caused temporary shutdowns and slowdowns in many areas of federal government service.

Ο πρώην Στρατηγός του Στρατού των ΗΠΑ Κόλιν Λ. Πάουελ θεωρείτο ευρέως ως πιθανός ρεπουμπλικανός υποψήφιος. Όμως, στις 8 Νοεμβρίου 1995, ο Παόυελ ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικούσε το χρίσμα. Ο πρώην Υπουργός Άμυνας και μελλοντικός Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένεϊ αναφέρθηκε από πολλούς ως πιθανός υποψήφιος για την προεδρεία, αλλά εκείνος διακήρυξ τις προθέσεις του να μην είναι υποψήφιος στις αρχές του 1995. ο πρώην και μέλλων Υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ δημιούργησε μια διερευνητική επιτροπή προεκλογκής εκστρατείας, αλλά αρνήθηκε να εισέλθει επίσημα στην κούρσα.

Προκριματικοί και συνέδριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εν όψει του προκριματικού του 1996, ο αρχηγός της πλειοψηφίας της Γερουσίας και πρώην αντιπροεδρικός υποψήφιος Μπομπ Ντολ φαινόταν ως ο πιθανότερος νικητής. Όμως, ο Στιβ Φορμπς ήλθε πρώτος στο Ντέλαγουερ και την Αριζόνα ενώ παλαιοσυντηρητικός Πατ Μπιουκάναν κατήγαγε εύκολες νίκες στην Αλάσκα και τη Λουιζιάνα, μαζί με μια δυνατή δεύτερη θέση στα Iowa caucuses και μια νίκη έκπληξη στον μικρό αλλά καίριο προκριματικό του Νιου Χάμσαϊρ. Η νίκη του Μπιουκάναν στο Νιου Χάμσαϊρ ενεργοποίησε το Ρεπουμπλικανικό "οικοδόμημα" επρακώς ώστε να οδηγήσει επιφανείς Ρεπουμπλικανούς να συνασπισθούν γύρω από τον Ντολ,[6] και ο Ντολ κέρδισε όλους τους προκριματικούς με πρώτους εκείνους στην Βόρεια και τη Νότια Ντακότα. Ο Ντολ παρατήθηκε από την έδρα του στη Γερουσία στις 11 Ιουνίου και το Ρεπουμπλικανικό Εθνικό Συνέδριο του έδωσε επίσημα το χρίσμα στις 15 Αυγούστου 1996 του υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την Προεδρεία.

Λαϊκή ψήφος των προκριματικών[7]

Αντιστοιχία στο Συνέδριο:

Γενική εκλογή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκστρατεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χωρίς ουσιαστικούς αντιπάλους στους προκριματικούς, ο Κλίντον μπόρεσε να επικεντρωθεί από νωρίς στην γενική εκλογή, ενώ ο Ντολ αναγκάσθηκε να κινηθεί προς τα δεξιά και να δαπανήσει τα αποθέματα της εκστρατείας του για να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους. Ο πολιτικός σύμβουλος Ντικ Μόρρις πίεσε τον Κλίντον να συγκεντρώσει τεράστια ποσά μέσω μαλακού χρήματος για μια πρώιμη τηλεοπτική επιδρομή στις αμφίρροπες πολιτείες που θα προωθούσε την ατζέντα και τις επιδόσεις του Κλίντον.

Αμφιβολίες για τις προεκλογικές δωρεές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα τέλη Σεπτεμβρίου 1995, δημιουργήθηκαν ερωτήματα σχετικά με τις πρακτικές συγκέντρωσης οικονομικών πόρων που χρησιμοποιούσε η Δημοκρατική Εθνική Επιτροπή (DNC). Τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους, ο υποτιθέμενος ρόλος της Κίνας στην υπόθεση της χρηματοδότησης των πολιτικών εκστρατειών ήλθε στη δημοσιότητα αφότου η Washington Post δημοσίευσε μια ιστορία που ανέφερε ότι μια έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είχε ανακαλύψει στοιχεία ότι πράκτορες της Κίνας προσπαθούσαν να κατευθύνουν συνεισφορές από ξένες πηγές στην DNC πριν την προεδρική εκστρατεία του 1996. Η εφημερίδα έγραψε ότι επίσημες πληροφορίες είχαν δείξει ότι η Κινεζική Πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, Π.Κ. χρησιμοποιείτο για τον συντονισμό συνεισφορών προς την DNC[8] παραβιάζοντας το δίκαιο των ΗΠΑ το οποίο απαγόρευε σε μη Αμερικανούς πολίτες να δίνουν χρηματικές δωρεές σε Αμερικανούς πολιτικούς και πολιτικά κόμματα. δεκαεπτά άνθρωποι τελικά καταδικάστηκαν για απάτη ή για διοχέτευση Ασιατικών κεφαλαίων στις εκλογές των ΗΠΑ.

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα γεγονότα που έγιναν γνωστά ενέπλεκε τον Αντιπρόεδρο Αλ Γκορ και μια εκδήλωση συγκέντρωσης οικονομικών πόρων στο Ναό Χσι Λάι στη Χασιέντα Χάιτς, Καλιφόρνια. Η εκδήλωση του Ναού οργανώθηκε από τους συλλέκτες κεφαλαίων της DNC, Τζον Χουάνγκ και Μαρία Χσία. Είναι παράνομο σύμφωνα με το δίκαιο των ΗΠΑ οι θρησκευτικές οργανώσεις να δωρίζουν χρήματα σε πολιτικούς ή πολιτικές ομάδες λόγω του καθεστώτος φοροαπαλλαγής τους. Το Τμήμα Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι η Χσία διευκόλυνε την διοχέτευση $100.000 σε παράνομες συνεισφορές προς την εκστρατεία επανεκλογής των Κλίντον-Γκορ μέσω των προσπαθειών της στο Ναό. η Χσία τελικά καταδικάστηκε από ένα ορκωτό δικαστήριο τον Μάρτιο του 2000.[9] Η DNC τελικά επέστρεψε τα χρήματα που δωρίστηκαν από τους μοναχούς και τις μοναχές ρου Ναού Δώδεκα μοναχές και υπάλληλοι του Ναού αρνήθηκαν να απαντήσουν ερωτήσεις επικαλούμενοι την Πέμπτη Τροποποίηση όταν κλητεύθηκαν να καταθέσουν ενώπιον του Κογκρέσου το 1997.[10]

Αποτελέσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την ημέρα των εκλογών ο Πρόεδρος Κλίντον κατήγαγε μια αποφασιστική νίκη επί του Ντολ, καθιστάμενος ο πρώτος Δημοκρατικός που κερδίζει προεδρική επανεκλογή από τον Φράνκλιν Ρούζβελτ. Στην λαϊκή ψήφο, ξεπέρασε τον Ντολ κατά 8,2 εκατομμύρια ψήφους. Ο χάρτης του Εκλεκτορικού Κολλεγίου δεν άλλαξε πολύ από την προηγούμενη εκλογή, με τον Δημοκρατικό κάτοχο να κερδίζει 379 ψήφους έναντι 159 του Ρεπουμπλικανού. Στη Δύση, ο Ντολ κατάφερε να κερδίσει οριακά το Κολοράντο και την Μοντάνα (αμφότερες είχαν ψηφίσει τον Κλίντον το 1992), ενώ ο Κλίντον έγινε ο πρώτος Δημοκρατικός που κέρδισε την πολιτεία της Αριζόνα μετά τον Χάρρυ Τρούμαν το 1948. Στο Νότο, ο Κλίντον πήρε την Φλόριντα-μια πολιτεία που απέτυχε να κερδίσει το 1992- από τους Ρεπουμπλικανούς σε αντάλλαγμα για την λιγότερο πλούσια σε εκλεκτορικές ψήφους Τζόρτζια. Η εκλογή βοήθησε να στερεοποιηθούν οι Δημοκρατικές Προεδρικές προοπτικές σε πολιτείες όπως η Καλιφόρνια, το Βερμόντ, το Μέιν, το Ιλινόι, το Νιου Τζέρσεϊ, η Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν, το Ντέλαγουερ, και το Κονέκτικατ· όλες ψήφισαν Δημοκρατικούς σε επόμενες Προεδρικές εκλογές, έχοντας ψηφίσει Ρεπουμπλικανό στις τρεις προ του 1992. Αυτές οι πολιτείες επίσης ψήφισαν τον Ρίτσαρντ Νίξον στην σαρωτική νίκη του το 1972. Το 1996 σηματοδότησε την πρώτη φορά από την Προεδρική αναμέτρηση του 1944 που το Νιου Χάμσαϊρ ψήφισε έναν Δημοκρατικό σε δύο διαδοχικές εκλογές.

Ο προτεινόμενος του Μεταρρυθμιστικού Κόμματος Ρος Περό κέρδισε περίπου 8% της λαϊκής ψήφου. Οι συνολικές ψήφοι του ήταν λιγότερες από τις μισές της επίδοσής του το 1992. Το εθνικό exit poll του 1996 έδειξε ότι ακριβώς όπως το 1992,[11] οι υποστηρικτές του προτεινόμενου του Μεταρρυθμιστικού Κόμματος Ρος Περό προέρχονταν σε ίσες αναλογίες από τον Κλίντον και τον Ντολ.[12] Σε δημοσκοπήσεις που απευθύνονταν σε ψηφοφόρους του Περό σχετικά με το ποιος θα ήταν μια δεύτερη επιλογή, ο Κλίντον είχε μόνιμα σημαντικό προβάδισμα.[13]

Αν και προερχόταν από το Αρκάνσας, ο Κλίντον κέρδισε μόνο τέσσερις από τις έντεκα πολιτείες του Αμερικανικού Νότου, ισοφαρίζοντας την υποψηφιότητα του το 1992 για την χειρότερη επίδοση ενός νικητή Δημοκρατικού υποψηφίου στην περιοχή πριν το 2000 (αναφορικά με τις πολιτείες που κερδήθηκαν). Η επίδοση του Κλίντον φαίνεται να είναι μέρος μιας ευρύτερης μείωσης της υποστήριξης προς το Δημοκρατικό Κόμμα στο Νότο. Στις εκλογές του 2000 και του 2004, οι Δημοκρατικοί θα αποτύγχαναν να κερδίσουν ακόμη και μία από τις Νότιες πολιτείες, συνεισφέροντας στην ήττα τους και τις δύο φορές. Αυτό ολοκλήρωσε την Ρεπουμπλικανική κατάκτηση του Αμερικανικού Νότου, μια περιοχή στην οποία οι Δημοκρατικοί είχαν σχεδόν μονοπώλιο από το 1880 μέχρι το 1960. Παρόλα αυτά, το 2008, οι Δημοκρατικοί μπόρεσαν να κερδίσουν τρεις Νότιες Πολιτείες, αλλά αυτό ήταν ακόμη χειρότερο από την επίδοση του Κλίντον το 1992 και το 1996. Αυτή ήταν η τελευταία εκλογή στην οποία ένας υποψήφιου τρίτου κόμματος κέρδισε πάνω από 3% της εθνικής λαϊκής ψήφου. Από το 1984, κανείς νικητής Προεδρικός υποψήφιος δεν ξεπέρασε το 8.5% της διαφοράς στην λαϊκή ψήφο του Μπιλ Κλίντον, ή την διαφορά των 220 εκλεκτορικών ψήφων από το 1988. Επίσης κανείς Δημοκρατικός Προεδρικός υποψήφιος δεν έχει ξεπεράσει την διαφορά του .5% της διαφοράς στην λαϊκή ψήφο του Κλίντον από το 1940 (εκτός από το 1964), και κανείς Δημοκρατικός Προεδρικός υποψήφιος δεν έχει ξεπεράσει την διαφορά του σε εκλεκτορικές ψήφους από το 1964.

Η εκλογή ήταν επίσης αξιοσημείωτη για το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ ο νικητής εκλέχθηκε χωρίς να εξασφαλίσει την ψήφο των ανδρών και η τρίτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ που ένας υποψήφιος εκλέχθηκε Πρόεδρος δις χωρίς να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία της λαϊκής ψήφου σε καμία αναμέτρηση (ο Γκρόβερ Κλίβελαντ και ο Γούντροου Γουίλσον είναι οι άλλοι).[12]

Αυτή ήταν η τελευταία φορά που οι ακόλουθες πολιτείες ψήφισαν Δημοκρατικό: η Αριζόνα, το Αρκάνσας, το Τενεσσί, η Λουιζιάνα, το Κεντάκι, η Δυτική Βιρτζίνια και το Μιζούρι έως και τις εκλογές του 2008.

Προεδρικός υποψήφιος Κόμμα Πολιτεία Προέλευσης Λαϊκή ψήφος Εκλεκτορική
ψήφος
Συνυποψήφιος
Ψήφοι % Υποψήφιος Αντιπρόεδρος Πολιτεία Προέλευσης Εκλεκτορική ψήφος
Ουίλλιαμ Τζέφερσον Κλίντον Δημοκρατικός(a) Αρκάνσας 47.401.185 49,24% 379 Άλμπερτ Άρνολντ Γκορ, νεότερος Τενεσσί 379
Ρόμπερτ Τζόζεφ Ντόουλ Ρεπουμπλικανός(b) Κάνσας 39.197.469 40,71% 159 Τζακ Φρεντς Κεμπ Νέα Υόρκη 159
Χένρι Ρος Περό Μεταρρυθμιστικό(c) Τέξας 8.085.294 8,40% 0 Patrick Jeffrey Choate(d) Περιφέρεια της Κολούμπια 0
Ραλφ Νέιντερ Πράσινο Κονέκτικατ 684.871 0,71% 0 (e)   0
Χάρι Μπράουν Libertarian Τενεσί 485.759 0,50% 0 Τζο Γιόργκενσεν Νότια Καρολίνα 0
Χάουαρντ Φίλιπς Φορολογούμενοι Βιρτζίνια 184.656 0,19% 0 Herbert Titus Όρεγκον 0
Τζον Χάγκλιν Φυσικός Νόμος Αϊόβα 113.670 0,12% 0 Μάικλ Τόμκινς   0
Άλλα(f) 113.667 0,12% Άλλα(f)
Σύνολο 96.277.634 100% 538 538
Χρειάζονταν για την νίκη 270 270

Επίσημη Πηγή (Λαϊκή Ψήφος): 1996 Official Presidential General Election Results

Πηγή (λαϊκή και εκλεκτορική ψήφος): Federal Elections Commission Electoral and Popular Vote Summary unofficial Δευτερεύουσα Πηγή (Λαϊκή Ψήφος): Leip, David. 1996 Presidential Election Results. Dave Leip's Atlas of U.S. Presidential Elections (August 7, 2005).

Πληθυσμός σε ηλικία ψήφου: 196.498.000

Ποσοστό πληθυσμού με δικαίωμα ψήφου που ψήφισε για Πρόεδρο: 49,00%

(a) Στην Νέα Υόρκη, οι ψήφοι του Κλίντον ήταν ένα μείγμα των ψηφοδελτίων του Δημοκρατικού και του Φιλελεύθερου Κόμματος. Εκεί ο Κλίντον απέσπασε 3.649.630 ψήφους στο Δημοκρατικό ψηφοδέλτιο και 106.547 ψήφους στο Φιλελεύθερο ψηφοδέλτιο.[14]
(b) Στη Νέα Υόρκη, οι ψήφοι του Ντόλ ήταν ένα μείγμα των Ρεπουμπλικανικών και Συντηρητικών ψηφοδελτίων και των ψηφοδελτίων του κόμματος Freedom. Εκεί, ο Ντολ απέσπασε 1.738.707 ψήφους στο Ρεπουμπλικανικό ψηφοδέλτιο, 183.392 ψήφους στο Συντηρητικό ψηφοδέλτιο, και 11.393 ψήφους στο ψηφδέλτιο του Freedom.[14]
(c) Στη Νότια Καρολίνα, οι ψήφοι του Περό ήταν μείγμα των ψηφοδελτίων του Μεταρρυθμιστικού και του Πατριωτικού ψηφοδελτίου. Εκεί ο Περό απέσπασε 27.464 ψήφους στο Μεταρρυθμιστικό ψηφοδέλτιο και 36.913 ψήφους στο Πατριωτικό ψηφοδέλτιο.[14]
(d) Στις ψηφοφορίες της Καλιφόρνια, της Ιντιάνα, της Αϊόβα, του Κάνσας, της Λουιζιάνα, του Μέιν, του Μέριλαντ, του Μιζούρι, της Μοντάνα, του Όρεγκον, της Νότιας Ντακότα, του Τενεσσί, και του Τέξας, ο Τζέιμς Κάμπελ της Καλιφόρνια, πρώην εργοδότης του Περό στην IBM, ήταν στη λίστα ως προσωρινός υποψήφιος Αντιπρόεδρος μέχρις ότου ο Περό αποφάσισε να επιλέξει τον Πατ Κοέιτ.
(e) Ο αντιπροεδρικός υποψήφιος του Πράσινου Κόμματος διέφερε από πολιτεία σε πολιτεία, δίνοντας στον Νέιντερ συνολικά τέσσερις συνυποψηφίους.[15] Η Ουινόνα ΛαΝτιούκ ήταν η αντιπροεδρική υποψήφιά του σε δεκαεννέα από τις είκοσι δύο πολιτείες στις οποίες εκείνος εμφανιζόταν στο ψηφοδέλτιο. Η Αν Γκέκε ήταν η συνυποψήφια του Νέιντερ στην Αϊόβα[16] and Pennsylvania. Η Μάντελυν Χόφμαν ήταν η συνυποψήφια του Νέιντερ στο Νιου Τζέρσεϊ.[17] And Muriel Tillinghast was the running mate in New York.[18]
(f) Υποψήφιοι που έλαβαν λιγότερο από 0.05% της συνολικής λαϊκής ψήφου.

Αποτελέσματα κατά πολιτεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολιτείες/περιφέρειες που κέρδισαν οι Κλίντον/Γκορ
Πολιτείες/περιφέρειες που κέρδισαν οι Ντολ/Κεμπ
Μπιλ Κλίντον
Δημοκρατικό
Μπομπ Ντολ
Ρεπουμπλικανικό
Ρος Περό
Μεταρρυθμιστικό
Άλλοι Πολιτειακό Σύνολο
Πολιτεία εκλεκτορικές
ψήφοι
# % εκλεκτορικές
ψήφοι
# % electoral
votes
# % electoral
votes
# % electoral
votes
#
Αϊντάχο 4 165.443 33,65 - 256.595 52,18 4 62.518 12,71 - 7.163 1,46 - 491.719 ID
Αϊόβα 7 620.258 50,26 7 492.644 39,92 - 105.159 8,52 - 16.014 1,30 - 1.234.075 IA
Αλαμπάμα 9 662.165 43,16 - 769.044 50,12 9 92.149 6,01 - 10.991 0,72 - 1.534.349 AL
Αλάσκα 3 80.380 30,29 - 122.746 50,80 3 26.333 10,90 - 12.161 5,03 - 241.620 AK
Αριζόνα 8 653.288 46,52 8 622.073 44,29 - 112.072 7,98 - 16.972 1,21 - 1.404.405 AZ
Αρκάνσας 6 475.171 53,74 6 325.416 36,80 - 69.884 7,90 - 13.791 1,56 - 884.262 AR
Καλιφόρνια 54 5.119.835 51,10 54 3,828,380 38.21 - 697,847 6.96 - 373,422 3.73 - 10,019,484 CA
Κολοράντο 8 671.152 44,33 - 691.848 45,80 8 99.629 6,59 - 48.075 3,18 - 1.510.704 CO
Κονέκτικατ 8 735.740 52,83 8 483,109 34,69 - 139.523 10,02 - 34.242 2,46 - 1.392.614 CT
Ντέλαγουερ 3 140.355 51,80 3 99.062 36,58 - 28.719 10,60 - 2.709 1 - 270.845 DE
Π.Κ. 3 158.220 85,19 3 17.339 9,34 - 3.611 1,94 - 6.556 3,53 - 185.726 DC
Φλόριντα 25 2.546.870 48,02 25 2.244.536 42,32 - 483.870 9,12 - 28.518 0,54 - 5.303.794 FL
Τζόρτζια 13 1.053.849 45,84 - 1.080.843 47,01 13 146.337 6,37 - 18.042 0,78 - 2.299.071 GA
Χαβάη 4 205.012 56,93 4 113.943 31,64 - 27.358 7,60 - 13.807 3,83 - 360.120 HI
Ιλινόι 22 2.341.744 54,32 22 1.587.021 36,81 - 840.515 8,03 - 36.218 0,84 - 4.311.391 IL
Ιντιάνα 12 887.424 41,55 - 1.006.693 47,13 12 224.299 10,50 - 17.426 0,82 - 2.135.842 IN
Κάνσας 6 387.659 36,08 - 583.245 54,29 6 92.639 8,62 - 10.757 1 - 1.074.300 KS
Κεντάκι 8 636.614 45,84 8 623.283 44,88 - 120.396 8,67 - 8.415 0,61 - 1.388.708 KY
Λουιζιάνα 9 927.837 52,01 9 712.586 39,94 - 123.293 6,91 - 20.243 1,1 - 1.783.959 LA
Μέιν 4 312.788 51,62 4 186.378 30,76 - 85.970 14,19 - 20.761 3,43 - 605.897 ME
Μέριλαντ 10 966,207 54.25 10 681,530 38.27 - 115,812 6.50 - 17,321 0.97 - 1,780,870 MD
Μασαχουσέτη 12 1.571.763 61,47 12 718.107 28,09 - 227.217 8,89 - 39.698 1,55 - 2.556.785 MA
Μιζούρι 11 1.025.935 47,54 11 890.016 41,24 - 217.188 10,06 - 24.926 1,16 - 2.158.065 MO
Μίσιγκαν 18 1.989.653 51,69 18 1.481.212 38,48 - 336.670 8,75 - 41.309 1,07 - 3.848.844 MI
Μινεσότα 10 1.120.438 51,10 10 766.476 34,96 - 257.704 11,75 - 48.022 2,19 - 2.192.640 MN
Μισισίπι 7 394.022 44,08 - 439.838 49,21 7 52.222 5,84 - 7.775 0,87 - 893.857 MS
Μοντάνα 3 167.922 41,23 - 179.652 44,11 3 55.229 13,56 - 4.458 1,09 - 407.261 MT
Νεβάδα 4 203.974 43,93 4 199.244 42,91 - 43.986 9,47 - 17.075 3,68 - 464.279 NV
Νεμπράσκα 5 236.761 34,95 - 363.467 53,65 5 71.278 10,52 - 5.909 0,87 - 677.415 NE
Νιου Τζέρσεϊ 15 1.652.329 53,72 15 1.103.078 35,86 - 262.134 8,52 - 58.266 1,89 - 3.075.807 NJ
Νέο Μεξικό 5 273.495 49,18 5 232.751 41,86 - 32.257 5,80 - 17.571 3,16 - 556.074 NM
Νέα Υόρκη 33 3.756.177 59,47 33 1.933.492 30,61 - 503.458 7,97 - 123.002 1,95 - 6.316.129 NY
Νιου Χάμσαϊρ 4 246.214 49,32 4 196.532 39,37 - 48.390 9,69 - 8.039 1,61 - 499.175 NH
Βόρεια Καρολίνα 14 1.107.849 44,04 - 1.225.938 48,73 14 168.059 6,68 - 13.961 0,55 - 2.515.807 NC
Βόρεια Ντακότα 3 106.905 40,13 - 125.050 46,94 3 32.515 12,20 - 1.941 0,73 - 266.411 ND
Οχάιο 21 2.148.222 47,38 21 1.859.883 41,02 - 483.207 10,66 - 43.122 0,95 - 4,534,434 OH
Οκλαχόμα 8 488.105 40,45 - 582.315 48,26 8 130.788 10,84 - 5.505 0,46 - 1.206.713 OK
Όρεγκον 7 649.641 47,15 7 538.152 39,06 - 121.221 8,80 - 68.746 4,99 - 1.377.760 OR
Πενσυλβάνια 23 2.215.819 49,17 23 1.801.169 39,97 - 430.984 9,56 - 58.146 1,29 - 4.506.118 PA
Ρόουντ Άιλαντ 4 233.050 59,71 4 104.683 26,82 - 43.723 11,20 - 8.828 2,26 - 390.284 RI
Νότια Καρολίνα 8 504.051 43,85 - 573.458 49,89 8 64.386 5,60 - 7.562 0,66 - 1.149.457 SC
Νότια Ντακότα 3 139.333 43,03 - 150.543 46,49 3 31.250 9,65 - 2.700 0,83 - 323.826 SD
Τενεσσί 11 909.146 48,00 11 863.530 45,59 - 105.918 5,59 - 15.511 0,82 - 1.894.105 TN
Τέξας 32 2.459.683 43,83 - 2.736.167 48,76 32 378.537 6,75 - 37.257 0,66 - 5.611.644 TX
Γιούτα 5 221.633 33,30 - 361.911 54,37 5 66.461 9,98 - 15.624 2,35 - 665.629 UT
Βέρμοντ 3 137.894 53,35 3 80.352 31,09 - 31.024 12,00 - 9.179 3,55 - 258.449 VT
Βιρτζίνια 13 1.091.060 45,15 - 1.138.350 47,10 13 159.861 6,62 - 27.371 1,13 - 2.416.642 VA
Ουάσινγκτον 11 1.123.323 49,84 11 840.712 37,30 - 201.003 8,92 - 88.799 3,94 - 2.253.837 WA
Δυτική Βιρτζίνια 5 327.812 51,51 5 233.946 36,76 - 71.639 11,26 - 3.062 0,48 - 636.459 WV
Ουισκόνσιν 11 1.071.971 48,81 11 845.029 38,48 - 227.339 10,35 - 51.830 2,36 - 2.196.169 WI
Ουαϊόμινγκ 3 77.934 36,84 - 105.388 49,81 3 25.928 12,25 - 2.321 1,10 - 211.571 WY
ΣΥΝΟΛΑ: 538 47.401.185 49,24 379 39.197.469 40,71 159 8.085.294 8,40 - 1.591.119 1,65 - 96.275.401

[19]

Πολιτείες με μικρή διαφορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολιτείες όπου η διαφορά νίκης ήταν κάτω του 5% (117 εκλεκτορικές ψήφοι):

 1. Κεντάκι, 0,96%
 2. Νεβάδα, 1,02%
 3. Τζόρτζια, 1,17%
 4. Κολοράντο, 1,37%
 5. Βιρτζίνια, 1,96%
 6. Αριζόνα, 2,22%
 7. Τενεσσί, 2,41%
 8. Μοντάνα, 2,88%
 9. Νότια Ντακότα, 3,46%
 10. Βόρεια Καρολίνα, 4,69%
 11. Τέξας, 4,93%

Πολιτείες όπου η διαφορά νίκης ήταν μεταξύ 5% και 10% (143 εκλεκτορικές ψήφοι):

 1. Μισισίπι, 5,13%
 2. Ιντιάνα, 5,58%
 3. Φλόριντα, 5,70%
 4. Νότια Καρολίνα, 6,04%
 5. Μιζούρι, 6,30%
 6. Οχάιο, 6,36%
 7. Βόρεια Ντακότα, 6,81%
 8. Αλαμπάμα, 6,96%
 9. Νέο Μεξικό, 7,32%
 10. Οκλαχόμα, 7,81%
 11. Όρεγκον, 8,09%
 12. Πενσυλβάνια, 9,20%
 13. Νιου Χάμσαϊρ, 9,95%

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Dave Leip's Atlas of U.S. Presidential Elections». uselectionatlas.org. Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2012. 
 2. «Election Dates». Uselectionatlas.org. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2010. 
 3. «Anyone left? The search for a Clinton challenger in 1996». The Progressive. TheFreeLibrary.com. 1 Μαΐου 1995. Ανακτήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2010. 
 4. Newton-Small, Jay (November 24, 2009). «Can a Pro-Life Dem Bridge the Health-Care Divide?». Time. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2009-11-27. https://web.archive.org/web/20091127054042/http://www.time.com/time/politics/article/0,8599,1942614,00.html. Ανακτήθηκε στις December 6, 2010. 
 5. «US President - D Primaries Race - Feb 01, 1996». Our Campaigns. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2010. 
 6. Julie Hirschfeld Davis (26 January 2012), "'Stop-Newt' Republicans Confront New Base" Bloomberg News
 7. «US President – R Primaries Race – July 7, 1996». Our Campaigns.com. Ανακτήθηκε στις 10 Μαρτίου 2008. 
 8. Woodward, Bob and Duffy, Brian, "Chinese Embassy Role In Contributions Probed", Washington Post, February 13, 1997
 9. Eskenazi, Michael, "For both Gore and GOP, a guilty verdict to watch" Αρχειοθετήθηκε 2013-04-03 στο Wayback Machine., CNN.com, March 3, 2000
 10. Abse, Nathan, "A Look at the 94 Who Aren't Talking", Washington Post, June 9, 1998
 11. Holmes, Steven A. (November 5, 1992). «THE 1992 ELECTIONS: DISAPPOINTMENT -- NEWS ANALYSIS An Eccentric but No Joke; Perot's Strong Showing Raises Questions On What Might Have Been, and Might Be». The New York Times. http://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=9E0CE0DB1F3FF936A35752C1A964958260. Ανακτήθηκε στις May 26, 2010. 
 12. 12,0 12,1 Presidential Election Exit Poll http://www.cnn.com/ALLPOLITICS/1996/elections/natl.exit.poll/index1.html
 13. 1996 Election Tracking Polls http://www.cnn.com/ALLPOLITICS/1996/polls/cnn.usa.gallup/tracking/
 14. 14,0 14,1 14,2 «'96 Presidential and Congressional Election Statistics». Official website of the Office of the Clerk of the House of Representatives. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιανουαρίου 2006. Ανακτήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2006. 
 15. Pollitt, Katha; readers of The Nation (April 10, 2000). «Saint Ralph and the Dragon». The Nation. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2009-01-05. https://web.archive.org/web/20090105111407/http://www.thenation.com/doc/20000410/exchange. Ανακτήθηκε στις 2011-09-18. 
 16. «November 12, 1996» (PDF). Minutes of the Meetings of the Board of Supervisors. Cerro Gordo County. 1996. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 26 Μαΐου 2006. Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2006. 
 17. Fernandez, Sonia (2000-02-22). «Nader '55 to run for president». The Daily Princetonian (Daily Princetonian Publishing Company, Inc). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-01-02. https://archive.today/20130102080841/http://www.dailyprincetonian.com/2000/02/22/234/. Ανακτήθηκε στις 2006-03-30. 
 18. «Electors of President and Vice President». Cattaraugus County: Board of Elections: 1996 Election Results. Cattaraugus County, New York State. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Σεπτεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2006. 
 19. http://uselectionatlas.org/RESULTS/data.php?year=1996&datatype=national&def=1&f=0&off=0&elect=0

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Laurence W. Moreland· Robert P. Steed, επιμ. (1997). The 1996 Presidential Election in the South: Southern Party Systems in the 1990s. ISBN 0-275-95951-1. 
 • Ceaser, James W.· Andrew E. Busch (1997). Losing to Win: The 1996 Elections and American Politics. ISBN 0-8476-8405-9. 
 • Clinton, Bill (2005). My Life. Vintage. ISBN 1-4000-3003-X. 
 • Green, John C. (1999). Financing the 1996 Election. ISBN 0-585-26014-1. 
 • Pomper, Gerald M. (1997). The Election of 1996: Reports and Interpretations. ISBN 0-585-22457-9. 

Εφημερίδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Jelen, Ted G.; Marthe Chandler (2000). «Culture Wars in the Trenches: Social Issues as Short-Term Forces in Presidential Elections, 1968–1996». The American Review of Politics 21: 69–87. 

Αναφορές στον ιστό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]