Σπύρο Άγκνιου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σπύρο Άγκνιου
Ο Σπύρο Άγκνιου
39ος Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών
Περίοδος
20 Ιανουαρίου 1969 – 10 Οκτωβρίου 1973
ΠρόεδροςΡίτσαρντ Νίξον
ΠροκάτοχοςΧιούμπερτ Χάμφρεϊ
ΔιάδοχοςΤζέραλντ Φορντ
55ος Κυβερνήτης του Μέριλαντ
Περίοδος
25 Ιανουαρίου 1967 – 7 Ιανουαρίου 1969
ΠροκάτοχοςΤζ. Μίλαρντ Τος
ΔιάδοχοςΜάρβιν Μάντελ
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση9 Νοεμβρίου 1918, Βαλτιμόρη, Μέριλαντ, ΗΠΑ
Θάνατος17 Σεπτεμβρίου 1996 (77 ετών)
Μπερλίν, Μέριλαντ, ΗΠΑ
Πολιτικό κόμμαΡεπουμπλικανικό Κόμμα
ΣύζυγοςΤζούντι Άγκνιου
Παιδιά4
ΚατοικίαΒαλτιμόρη, Μέριλαντ, ΗΠΑ
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς
Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βαλτιμόρης
ΕπάγγελμαΧημικός
Πολιτικός
ΘρήσκευμαΕπισκοπική Εκκλησία (προηγουμένως Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία)
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Σπύρο Θίοντορ Άγκνιου (αγγλικά: Spiro Theodore Agnew, 9 Νοεμβρίου 1918 - 17 Σεπτεμβρίου 1996) ήταν Ελληνοαμερικανός πολιτικός, που υπηρέτησε ως 39ος Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1969 έως το 1973. Γεννήθηκε στην Βαλτιμόρη του Μέριλαντ, από Έλληνα πατέρα και Αμερικανίδα μητέρα. Μέχρι και σήμερα είναι ο μόνος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ο οποίος παραιτήθηκε εξαιτίας ποινικών αδικημάτων.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σπούδασε χημεία στο πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης. Οι γονείς του κατάγονται από τους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας. Για την ακρίβεια ο πατέρας του ήταν Έλληνας και η μητέρα του ήταν Αμερικανίδα. Η σταδιοδρομία του γενικά ήταν αρκετά σημαντική. Στρατιώτης με το αμερικανικό σώμα πεζοναυτών στην Ευρώπη κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πήρε μέρος σε πολλές επιχειρήσεις και έλαβε και παράσημα ανδρείας.[1] Μετά τον πόλεμο απέκτησε πτυχίο νομικής από το πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης (στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου του Μέριλαντ υπάρχει ειδική αίθουσα αφιερωμένη στην σταδιοδρομία του[2]). Κατόπιν ασχολήθηκε με την πολιτική και ήταν για τρία χρόνια Κυβερνήτης της πολιτείας του Μέριλαντ με σημαντικό έργο (φορολογικές μεταρρυθμίσεις, σκληρή νομοθεσία κατά της μόλυνσης, αντιρατσιστική νομοθεσία). Μέλος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, στενός συνεργάτης του μετέπειτα Αμερικανού Προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον, τελικά το 1969 έγινε ο 39ος Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επί Προεδρίας Ρ. Νίξον. Στις 10 Οκτωβρίου 1973 αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την Αντιπροεδρία των ΗΠΑ μετά την αποκάλυψη στελεχών κατασκευαστικών εταιρειών ότι τον είχαν δωροδοκήσει, ενώ μετά από συμφωνία η επίσημη κατηγορία περιορίστηκε σε φοροδιαφυγή, κατηγορία την οποία δεν αντέκρουσε.[3] Στην θέση του ορίστηκε ως Αντιπρόεδρος ο Τζέραλντ Φορντ, ο οποίος μετέπειτα έγινε Πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά την παραίτηση του Προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον το 1974.

Η συμβολή του στην νίκη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και την ανάληψη της Προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ρίτσαρντ Νίξον και της Αντιπροεδρίας από τον ίδιο, στις εκλογές του 1968 ήταν καθοριστική. Κατά την προεκλογική του εκστρατεία όργωσε όλη την Αμερική. Ήταν δεινός ρήτορας και κατάφερνε να κατατροπώνει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον κατηγορούσαν ότι είχε ακραίες θέσεις σε ορισμένα ζητήματα, ειδικότερα στο μεγάλο θέμα του πολέμου στο Βιετνάμ. Μετά την παραίτησή του δεν αναμίχθηκε στην πολιτική αλλά ακολούθησε επαγγελματικό και ιδιωτικό βίο. Πέθανε το 1996.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Spiro T. Agnew, US Senate
  2. Spiro Agnew, The 30th Anniversary of His Resignation As Vice President Αρχειοθετήθηκε 2009-06-20 στο Wayback Machine., University of Maryland
  3. Η μη αντίκρουση (no contest) στο αμερικανικό νομικό σύστημα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος κρατά ουδέτερη στάση απέναντι στην κατηγορία, χωρίς να δηλώνει δηλαδή ευθέως ούτε ένοχος, ούτε αθώος. Πρακτικά όμως ισοδυναμεί με παραδοχή ενοχής.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Φωτεινή Τομαή, ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΟΥ 1971 Η επίσκεψη του Αγκνιου στην Ελλάδα Πώς ο τότε αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης πραγματοποίησε το «πιο άχρηστο ταξίδι» στη γη των προγόνων του[1]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]