Διεθνής Εκκλησία του Τετραγωνικού Ευαγγελίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διεθνής Εκκλησία του Τετραγωνικού Ευαγγελίου

To έμβλημα της Διεθνούς Εκκλησίας του Τετραγωνικού Ευαγγελίου.
Κατάταξη Προτεσταντική
Θεολογία Πεντηκοστιανή
Ιδρυτής Έιμυ Σεμπλ Μακφέρσον
Ανεξαρτησία/'Ιδρυση 1927
Προκαθήμενος Τζακ Χέυφορντ
Έδρα Λος Άντζελες, Καλιφόρνια, Ηνωμένες Πολιτείες
Περιοχή Παγκόσμια
Πιστοί 8.500.000 μέλη
Δικτυακός τόπος foursquare.org

Η Διεθνής Εκκλησία του Τετραγωνικού Ευαγγελίου είναι παγκόσμια ευαγγελική, πεντηκοστιανή χριστιανική εκκλησία. Στην Ελλάδα συνδέεται με την Αποστολική Εκκλησία του Χριστού.

Η εκκλησία ιδρύθηκε το 1923 από την Έιμυ Σεμπλ Μακφέρσον, και είχε ως κέντρο της τον Angelus Temple, μια εκκλησία που χωρούσε 5.300 άτομα, στο Λος Άντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Εκκλησία του Τετραγωνικού Ευαγγελίου έχει ορθόδοξη Προτεσταντική θεολογία. Το όνομά της (του Τετραγωνικού Ευαγγελίου) βασίζεται στις τέσσερις αλήθειες ότι: ο Ιησούς Χριστός είναι Σωτήρας, θεραπεύει, βαπτίζει με Άγιο Πνεύμα και είναι ο ερχόμενος Βασιλιάς.[1]

Γνωστό μέλος της εκκλησίας ήταν ο ηθοποιός Άντονι Κουίν.[2]

Στατιστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κεντρική εκκλησία Angelus Temple

Σήμερα αριθμεί πάνω από 8,5 εκατομμύρια μέλη και 68,000 εκκλησίες παγκοσμίως σε 144 χώρες (περιλαμβανομένων 950 μελών και 10 εκκλησιών στην Ελλάδα).[3] Τεράστια αύξηση παρουσιάζει σε χώρες όπως η Βραζιλία, στην οποία έχει 3,1 εκατομμύρια μέλη.[4]

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Church, The Foursquare. «Overview | The Foursquare Church». www.foursquare.org (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2017. 
  2. «The religion of Anthony Quinn, actor». www.adherents.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιουνίου 2007. Ανακτήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2017. 
  3. Για όλα τα στατιστικά στοιχεία δείτε στην επίσημη σελίδα Αρχειοθετήθηκε 2015-05-20 στο Wayback Machine. της Εκκλησίας.
  4. «Brazil | The Foursquare Church». www.foursquaremissions.org (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]