Κατάλογος επεισοδίων της τηλεοπτικής σειράς Sherlock

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

To Sherlock είναι ένα βρετανικό τηλεοπτικό αστυνομικό δράμα, το οποίο παρουσιάζει μια προσαρμογή στη σύγχρονη εποχή των ιστοριών του Άρθουρ Κόναν Ντόυλ με πρωταγωνιστή τον Σέρλοκ Χολμς. Δημιουργήθηκε από τους Στίβεν Μόφατ και Μαρκ Γκέιτις και τους πρωταγωνιστικούς ρόλους έχουν οι Μπένεντικτ Κάμπερμπατς και Μάρτιν Φρίμαν ως Σέρλοκ Χολμς και Δρ. Τζον Γουάτσον αντίστοιχα. Ο πρώτος κύκλος τριών επεισοδίων μεταδόθηκε το 2010, ο δεύτερος το 2012 και ο τρίτος το 2014. Ο τρίτος κύκλος έφερε στη σειρά την υψηλότερη τηλεθέαση δραματικής σειράς στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2001.[1] Ένα μονό επεισόδιο με τίτλο «The Abominable Bride» και το οποίο διαδραματίζεται στη Βικτοριανή εποχή, προβλήθηκε το 2016 ως ειδικό. Ο τέταρτος κύκλος της σειράς προβλήθηκε το 2017, ενώ η σειρά πωλήθηκε προς προβολή σε περισσότερες από 180 επικράτειες.[2]

Η σειρά ακολουθεί τον «συμβουλευτικό ντετέκτιβ» Χολμς, ο οποίος βοηθάει την Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, κυρίως τον Επιθεωρητή Ντετέκτιβ Γκρεγκ Λεστράντ (Ρούπερτ Γκρέιβς), στην επίλυση διαφόρων εγκλημάτων. Τον Χολμς βοηθάει ο συγκάτοικός του, Δρ. Τζον Γουάτσον, ο οποίος επέστρεψε από τη στρατιωτική του θητεία στο Αφγανιστάν. Αν και η σειρά απεικονίζει μια ποικιλία εγκλημάτων και δραστών, η διαμάχη του Χολμς με τη νέμεσή του, τον Τζιμ Μοριάρτι (Άντριου Σκοτ), αποτελεί ένα επαναλαμβανόμενο χαρακτηριστικό. Η Μόλι Χούπερ (Λουίζ Μπρίλι), μια παθολογοανατόμος στο νοσοκομείο St Bartholomew, βοηθάει περιστασιακά τον Χολμς στις υποθέσεις του. Άλλοι επαναλαμβανόμενοι ρόλοι περιλαμβάνουν την Ούνα Σταμπς στον ρόλο της σπιτονοικοκυράς των Χολμς και Γουάτσον, κ. Χάντσον, και τον συνδημιουργό της σειράς Γκέιτις στον ρόλο του μεγαλύτερου αδελφού τους Χολμς, Μάικροφτ.

Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2017, προβλήθηκαν συνολικά 13 επεισόδια, συμπεριλαμβανομένου κι ενός ειδικού, ολοκληρώνοντας τον τέταρτο κύκλο. Τον Ιανουάριο του 2014, ο Μόφατ δήλωσε πως ένας πέμπτος κύκλος προγραμματιζόταν.[3] Ωστόσο, ανεξαρτήτως αυτού, ο Γκέιτις δήλωσε πως εξαιτίας των αλληλοσυγκρουόμενων προγραμμάτων των Κάμπερμπατς και Φρίμαν, ένας πιθανός πέμπτος κύκλος βρίσκεται ακόμα στον αέρα.[4]

Επισκόπηση σειράς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύκλος Επεισόδια Α' Προβολή Τηλεθέαση (εκατομμύρια)
Πρεμιέρα κύκλου Φινάλε κύκλου ΗΒ ΗΠΑ
1 3 25 Ιουλίου 2010 8 Αυγούστου 2010 8.37[5] Ν/Α
2 3 1 Ιανουαρίου 2012 15 Ιανουαρίου 2012 10.23[5] 4.4[6]
3 3 1 Ιανουαρίου 2014 12 Ιανουαρίου 2014 11.82[7] 6.6[6]
Ειδικό 1 Ιανουαρίου 2016 11.64[8] 3.4[9]
4 3 1 Ιανουαρίου 2017 15 Ιανουαρίου 2017 10.00[10] Ν/Α

Επεισόδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτος κύκλος (2010)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρ.
επεισοδίου
σειράς
Αρ.
επεισοδίου
κύκλου
Τίτλος Σκηνοθεσία Σενάριο Α' Προβολή Τηλεθέαση
(εκατομμύρια)
11 "A Study in Pink" Paul McGuiganSteven Moffat25 Ιουλίου 2010 (ΗΒ)
24 Οκτωβρίου 2010 (ΗΠΑ)
8.70 (ΗΒ)[8]

Η αστυνομία ερευνά μια σειρά θανάτων που σχετίζεται με άτομα τα οποία φαινομενικά δείχνουν να έχουν αυτοκτονήσει παίρνοντας ένα χάπι που περιέχει δηλητήριο. Στρέφονται για βοήθεια στον ανεπίσημο σύμβουλό τους, Σέρλοκ Χολμς, ο οποίος συνάγει διάφορα στοιχεία που οδηγούν σε έναν κατά συρροή δολοφόνο. Στο μεταξύ, ο Χολμς συναντά τον Τζον Γουάτσον, έναν πρώην στρατιώτη που υπηρέτησε στο Αφγανιστάν, και οι δυο τους συγκατοικούν αμέσως σε ένα διαμέρισμα στην οδό Μπέικερ. Ο Τζον γνωρίζει και εμπιστεύεται σιγά σιγά τον Σέρλοκ παρά τις προειδοποιήσεις της αστυνομικού Σάλι Ντόνοβαν πως ο Χολμς είναι ψυχοπαθής και μια μέρα θα είναι υπεύθυνος για κάποιο φόνο. Ο αδελφός του Σέρλοκ, ο Μάικροφτ, ο οποίος δεν αποκαλύπτει αρχικά την ταυτότητά του, κανονίζει μια συνάντηση με τον Τζον όπου του ζητάει να κατασκοπεύει τον Σέρλοκ με αντάλλαγμα χρήματα, αλλά εκείνος αρνείται να το κάνει. Έπειτα από μια σειρά γεγονότων, το άτομο που ευθύνεται για τους φόνους, ένας ταξιτζής, αποκαλύπτει πως τα θύματά του αφαίρεσαν τη ζωή τους παίζοντας ένα παιχνίδι Ρώσικης ρουλέτας διαλέγοντας ανάμεσα σε δύο χάπια: ένα θανάσιμο κι ένα ασφαλές. Πριν ο Σέρλοκ παίξει κι αυτός το παιχνίδι του ταξιτζή, ο Τζον πυροβολεί τον ταξιτζή από το απέναντι κτίριο. Ο ταξιτζής πριν πεθάνει αποκαλύπτει στον Σέρλοκ πως ο χορηγός του για να κάνει αυτά που έκανε ήταν ένας «Μοριάρτι».


Ελαφρώς βασισμένο στο μυθιστόρημα με την πρώτη εμφάνιση του Σέρλοκ Χολμς, Σπουδή στο Κόκκινο.[11] 
22 "The Blind Banker" Euros LynStephen Thompson1 Αυγούστου 2010 (ΗΒ)
31 Οκτωβρίου 2010 (ΗΠΑ)
7.74 (ΗΒ)[8]

Ο Σέρλοκ προσλαμβάνεται από έναν παλιό φίλο για να ερευνήσει μια μυστηριώδη διάρρηξη σε μια τράπεζα στη Σίτι. Εξετάζοντας τον χώρο ανακαλύπτει πως τα σύμβολα που σχεδιάστηκαν ως γκράφιτι μέσα στο γραφείο αποτελούν ένα κωδικοποιημένο μήνυμα, το οποίο προοριζόταν για έναν από τους υπαλλήλους της τράπεζας και ο οποίος ανευρίσκεται λίγο αργότερα νεκρός στο διαμέρισμά του. Την επόμενη μέρα, ένας δημοσιογράφος δολοφονείται και κοντά βρίσκονται τα ίδια σύμβολα γκράφιτι που βρέθηκαν και στο γραφείο της τράπεζας. Ο Σέρλοκ και ο Τζον ακολουθούν ένα μονοπάτι στοιχείων που συνδέουν τους δύο άντρες με μια Κινεζική οργάνωση λαθρεμπόρων, οι οποίοι προσπαθούν να ανακτήσουν ένα πολύτιμο αντικείμενο το οποίο έκλεψε ένας από τους δύο άντρες. Ο Σέρλοκ καταφέρνει τελικά να σπάσει το κωδικοποιημένο μήνυμα αλλά όχι πριν ο Τζον και το ραντεβού του, η Σάρα, απαχθούν από τους εγκληματίες οι οποίοι πιστεύουν πως ο Τζον είναι ο Σέρλοκ. Ο Σέρλοκ τους σώζει αλλά η αρχηγός της συμμορίας καταφέρνει να ξεφύγει. Αργότερα, η αρχηγός επικοινωνεί με τον ανώτερό της μέσω υπολογιστή, ο οποίος υπογράφει με το αρχικό γράμμα «Μ», και κατά τη συνομιλία τους κάποιος εκτελεί την αρχηγό.


Ελαφρώς βασισμένο στη μικρού μήκους ιστορία «Η περιπέτεια των χορευτών» από τη συλλογή ιστοριών Η επιστροφή του Σέρλοκ Χολμς.[12] Η υπόθεση του επεισοδίου ενσωματώνει επίσης στοιχεία από άλλες ιστορίες του Σέρλοκ Χολμς. Τα κωδικοποιημένα μηνύματα, τα σημάδια στα πόδια των μελών της οργάνωσης «Μαύρος Λωτός» και η πλοκή του να ξεφύγει κάποιος από μια μυστική κοινωνία, να εντοπιστεί και να δολοφονηθεί στην Αγγλία συμπεριλαμβάνονται στο μυθιστόρημα Η κοιλάδα του Φόβου. Η ανεύρεση του θύματος σε ένα κλειδωμένο δωμάτιο με μόνη δυνατότητα εισόδου να είναι η αναρρίχηση στο κτίριο, υπαινίσσεται στο μυθιστόρημα Το σήμα των Τεσσάρων.[12] 
33 "The Great Game" Paul McGuiganMark Gatiss8 Αυγούστου 2010 (ΗΒ)
7 Νοεμβρίου 2010 (ΗΠΑ)
8.66 (ΗΒ)[8]

Ο Μάικροφτ αναθέτει στον Σέρλοκ να ερευνήσει τον ύποπτο θάνατο ενός υπαλλήλου της κυβέρνησης ο οποίος δούλευε σε ένα άκρως απόρρητο πρότζεκτ με το όνομα Bruce-Partington Project.[13] Αφού απορρίπτει την υπόθεση και τη δίνει στον Τζον, ένας εγκληματίας αρχίζει να χλευάζει τον Σέρλοκ φορώντας στα θύματά του εκρηκτικό μηχανισμό και δίνοντας προθεσμία στον Σέρλοκ κάποιες ώρες για να λύσει κάποιες φαινομενικά ασύνδετες υποθέσεις. Αυτές περιλαμβάνουν μια υπόθεση 22 χρόνων για ένα αγόρι που πνίγηκε, την εξαφάνιση ενός επιχειρηματία, τον θάνατο μιας παρουσιάστριας και τη δολοφονία του φύλακα ενός μουσείου από τον «Γκόλεμ». Καθώς ο Σέρλοκ λύνει τις υποθέσεις, βρίσκει το συνδετικό κρίκος που τις ενώνει. Αφού ξεκαθαρίζει την πρώτη υπόθεση που αφορά τον υπάλληλο της κυβέρνησης, ο Σέρλοκ προσπαθεί να αναγκάσει τον αθέατο αντίπαλό του να αποκαλυφθεί. Προς το τέλος του επεισοδίου, ο Σέρλοκ και ο «Τζιμ Μοριάρτι» έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο, με τον Τζιμ να αποκαλύπτει πως εκείνος ευθύνεται για τα εγκλήματα. Στα τελευταία δευτερόλεπτα, ο Σέρλοκ στρέφει το όπλο του στη βόμβα που βρίσκεται στο πάτωμα, η οποία ήταν προηγουμένως δεμένη πάνω στον Τζον.


Η υπόθεση του επεισοδίου προέρχεται κατά κάποιο τρόπο από τη μικρού μήκους ιστορία «Η υπόθεση των σχεδίων Μπρους-Πάρτινγκτον» και σε διάφορα σημεία κάνει αναφορές στην επίσης μικρού μήκους ιστορία «Τα πέντε κουκούτσια πορτοκαλιού» (όπως τα πέντε θύματα και τα πέντε ηλεκτρονικά μπιπ στο τηλέφωνο) καθώς και σε άλλες δουλειές του Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ. 

Δεύτερος κύκλος (2012)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρ.
επεισοδίου
σειράς
Αρ.
επεισοδίου
κύκλου
Τίτλος Σκηνοθεσία Σενάριο Α' Προβολή Τηλεθέαση
(εκατομμύρια)
41 "A Scandal in Belgravia" Paul McGuiganSteven Moffat1 Ιανουαρίου 2012 (ΗΒ)
6 Μαΐου 2012 (ΗΠΑ)
10.66 (ΗΒ)[8]
3.2 (ΗΠΑ)[14]

Ο Μάικροφτ προσλαμβάνει τον Σέρλοκ και τον Τζον για να ανακτήσουν κάποιες φωτογραφίες ενός μέλους της βασιλικής οικογένειας οι οποίες δεν πρέπει να δημοσιευτούν και τις οποίες κατέχει στο τηλέφωνό της η Αϊρίν Άντλερ, μια αδίστακτη και πανέξυπνη γυναίκα που δουλεύει ως "Κυρίαρχο Θηλυκό" και ανταλλάσσει απόρρητες πληροφορίες που αποσπά από τους πλούσιους και ισχυρούς πελάτες της. Ο Σέρλοκ εξασφαλίζει το τηλέφωνό της αλλά ανακαλύπτει πως είναι παγιδευμένο και μόνο με συγκεκριμένο κωδικό μπορεί να το ανοίξει χωρίς να καταστραφούν οι πληροφορίες. Όταν η Άντλερ ανακαλύπτει πως η CIA την καταδιώκει, εξαφανίζεται και φαινομενικά σκοτώνεται. Επανεμφανίζεται όμως ζητώντας από τον Τζον να πάρει το τηλέφωνό της από τον Σέρλοκ και να της το επιστρέψει. Βδομάδες αργότερα όταν τα πράγματα ηρεμούν, η Άντλερ ξεγελάει τον Σέρλοκ στο να αποκρυπτογραφήσει ένα κωδικοποιημένο μήνυμα στο τηλέφωνό της, το οποίο πήρε από κάποιον καλά δικτυωμένο πελάτη της. Στέλνει το αποκωδικοποιημένο μήνυμα στον Μοριάρτι, ο οποίος με τη σειρά του το χρησιμοποιεί για να ματαιώσει μια Βρετανική επιχείρηση κατά της τρομοκρατίας. Η Άντλερ σχεδόν καταφέρνει να εκβιάσει τον Μάικροφτ, αλλά ο Σέρλοκ σπάει τελικά τον κωδικό του τηλεφώνου της και, παραδίδοντάς το στον Μάικροφτ, αφήνει την Άντλερ χωρίς την προστασία που χρειάζεται για να επιβιώσει. Το επεισόδιο ολοκληρώνεται με τον Μάικροφτ να λέει στον Τζον πως η Άντλερ σκοτώθηκε από μια ομάδα τρομοκρατών στο Πακιστάν, ενώ στην πραγματικότητα έχει διασωθεί από τον Σέρλοκ, κάτι το οποίο κανείς δεν γνωρίζει.


Βασισμένο στη μικρού μήκους ιστορία «Ένα σκάνδαλο στη Βοημία».[15] 
52 "The Hounds of Baskerville" Paul McGuiganMark Gatiss8 Ιανουαρίου 2012 (ΗΒ)
13 Μαΐου 2012 (ΗΠΑ)
10.27 (ΗΒ)[8]

Ο Χένρι Νάιτ, ένας άντρας ψυχικά τραυματισμένος από τον θάνατο του πατέρα του από ένα γιγάντιο λαγωνικό στο Ντάρτμορ πριν από 20 χρόνια, έρχεται σε επαφή με τον Σέρλοκ και τον Τζον. Ερευνώντας την περιοχή Ντόουερς Χόλοου, μια τοποθεσία κοντά στην περιοχή όπου φέρεται να έχει θεαθεί το θηρίο, καθώς και τα κοντινά εργαστήρια δοκιμών του Υπουργείου Άμυνας στο Μπάσκερβιλ, ο Σέρλοκ και ο Τζον αποκαλύπτουν μια συνωμοσία όπου ένας από τους επιστήμονες του Μπάσκερβιλ, ο Δρ. Φράνκλαντ, συνεχίζει να δουλεύει πάνω στο πρότζεκτ H.O.U.N.D. (λαγωνικό) το οποίο είχε εγκαταλειφθεί και κατά το οποίο δημιουργούσαν παραισθησιογόνα αέρια για στρατιωτικούς σκοπούς. Ο Σέρλοκ και ο Τζον ανακαλύπτουν πως το θρυλικό λαγωνικό είναι ένας συνηθισμένος σκύλος τον οποίο έβλεπαν ως γιγάντιο δαιμονικό τέρας εξαιτίας του παραισθησιογόνου. Το «λαγωνικό» που σκότωσε τον πατέρα του Χένρι ήταν στην πραγματικότητα ο Φράνκλαντ, ο οποίος φορούσε μια μάσκα αερίων με κόκκινα μάτια κι ένα μπλουζάκι με τυπωμένο το λογότυπο της ομάδας H.O.U.N.D. πάνω σε αυτό. Ερχόμενοι αντιμέτωποι στο Ντόουερς Χόλοου τόσο με τον σκύλο όσο και με τον Φράνκλαντ, ο Τζον και ο Λεστράντ πυροβολούν τον σκύλο. Ο Φράνκλαντ επιχειρεί να το σκάσει αλλά πεθαίνει όταν εισέρχεται στο ναρκοπέδιο της περιοχής και προκαλεί την έκρηξη μιας νάρκης. Στην τελευταία σκηνή, ο Μάικροφτ απελευθερώνει τον Τζιμ Μοριάρτι, ο οποίος για κάποιο λόγο βρισκόταν υπό κράτηση.


Βασισμένο στο μυθιστόρημα Το λαγωνικό των Μπάσκερβιλ
63 "The Reichenbach Fall" Toby HaynesStephen Thompson15 Ιανουαρίου 2012 (ΗΒ)
20 Μαΐου 2012 (ΗΠΑ)
9.78 (ΗΒ)[8]

Ο Μοριάρτι καταστρώνει μιας ταυτόχρονη ληστεία στον Πύργο του Λονδίνου, στην Τράπεζα της Αγγλίας και στις φυλακές Πέντοβιλ, εγκλήματα που εκείνος επιτρέπει στην αστυνομία να τον συλλάβει και να τον οδηγήσει στη φυλακή. Καταφέρνοντας να εκφοβίσει τους ενόρκους, ανακηρύσσεται αθώος και επισκέπτεται τον Σέρλοκ εξηγώντας πως σκοπεύει να τον «κάψει» και προκαλώντας τον με ένα «τελευταίο πρόβλημα» για να λύσει. Στην πορεία, προσπαθεί επίσης να καταστρέψει τη φήμη του Σέρλοκ, κάνοντας όλους να πιστέψουν πως είναι μια απάτη. Οι δυο τους συναντιούνται στην οροφή ενός νοσοκομείου όπου ο Μοριάρτι εξηγεί πως αν ο Σέρλοκ δεν αυτοκτονήσει, τότε επαγγελματίες δολοφόνοι θα σκοτώσουν τους Τζον, κ. Χάτσον και Λεστράντ. Ο Μοριάρτι θέλει τον Σέρλοκ να αυτοκτονήσει ώστε να εδραιώσει την ιστορία του πως ο Σέρλοκ είναι απάτη, αφού πρώτα του εξηγεί πως ο «κωδικός πρόσβασης» που υποτίθεται πως κατέχει, είναι ένας μύθος. Ο Μοριάρτι αυτοκτονεί έτσι ώστε να αναγκάσει τον Σέρλοκ να κάνει το ίδιο. Ο Σέρλοκ καλεί τον Τζον, ομολογεί πως ήταν μια απάτη, λέει το τελευταίο «αντίο» και πηδάει από την οροφή του κτιρίου. Στο τέλος του επεισοδίου, ενώ ο Τζον απομακρύνεται από τον τάφο του Σέρλοκ, ο Σέρλοκ τον παρακολουθεί από μακριά.


Εμπνευσμένο από την ιστορία μικρού μήκους «Το στερνό πρόβλημα».[16] Ο τίτλος του επεισοδίου αναφέρεται στους καταρράκτες του Reichenbach, όπου ο Χολμς και ο Μοριάρτι φαινομενικά έπεσαν προς τον θάνατό τους στην αυθεντική ιστορία.[17] 

Τρίτος κύκλος (2014)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρ.
επεισοδίου
σειράς
Αρ.
επεισοδίου
κύκλου
Τίτλος Σκηνοθεσία Σενάριο Α' Προβολή Τηλεθέαση
(εκατομμύρια)
-- "Many Happy Returns" Jeremy Lovering[18]Mark Gatiss
και Steven Moffat
24 Δεκεμβρίου 2013Ν/Α

Ο Άντερσον πιστεύει πως ο Σέρλοκ είναι ακόμα ζωντανός μετά τα γεγονότα του επεισοδίου «The Reichenbach Fall». Ο Άντερσον πιστεύει πως μια σειρά γεγονότων τα οποία ξεκινούν από το Θιβέτ, επεκτείνονται μέχρι την Ινδία και φτάνουν μέχρι τη Γερμανία, διαλευκάνθηκαν με τη βοήθεια του Σέρλοκ κάτι το οποίο οφείλεται στο ότι ο Σέρλοκ δεν μπορεί να κρατηθεί μακριά από έρευνες, μια θεωρία την οποία εμπιστεύεται στον Λεστράντ. Ο Λεστράντ λέει στον Άντερσον πως ο Σέρλοκ είναι σίγουρα νεκρός και πάει να επισκεφτεί τον Τζον, ο οποίος έχει μετακομίσει από την οδό Μπέικερ μετά τον θάνατο του Σέρλοκ. Ο Λεστράντ δίνει στον Τζον μερικά από τα πράγματα του Σέρλοκ, συμπεριλαμβανομένου κι ενός βίντεο με το αμοντάριστο υλικό το οποίο είχε φτιάξει ο Σέρλοκ για τα γενέθλια του Τζον. Στο μήνυμα, ο Σέρλοκ δηλώνει πως θα δει τον Τζον πολύ σύντομα και του εύχεται να έχει χαρούμενα γενέθλια χωρίς εκείνον καθώς είναι 'απασχολημένος' και δεν μπορεί να παρευρεθεί στο πάρτι-δείπνο.


Επεισόδιο διάρκειας 7 λεπτών, το οποίο διατέθηκε μόνο διαδικτυακά. 
71 "The Empty Hearse" Jeremy LoveringMark Gatiss1 Ιανουαρίου 2014 (ΗΒ)
19 Ιανουαρίου 2014 (ΗΠΑ)
12.72 (ΗΒ)[8]
4.0 (ΗΠΑ)[14]

Δύο χρόνια μετά τον αναφερόμενο θάνατό του, ο Σέρλοκ, ο οποίος πια έχει απαλλαχθεί από όλες τις κατηγορίες απάτης που εκκρεμούσαν εναντίον του, επιστρέφει με τη βοήθεια του Μάικροφτ στο Λονδίνο για να βοηθήσει στην υπόθεση απειλής μιας τρομοκρατικής επίθεσης. Προσπαθεί να πείσει τον Τζον, ο οποίος έχει πια προχωρήσει με τη ζωή του και έχει για σύντροφό του τη Μαίρη Μόρσταν, να τον βοηθήσει, αλλά ο Τζον είναι θυμωμένος με το γεγονός πως ο Σέρλοκ δεν του είπε πως ήταν ζωντανός τόσο καιρό και αρνείται. Έτσι, ο Σέρλοκ καλεί τη Μόλι να τον συντροφεύει στις έρευνές του. Όταν ο Τζον πέφτει θύμα απαγωγής από αγνώστους και διασώζεται από τον Σέρλοκ και τη Μαίρη, ο Τζον επιστρέφει και βοηθάει τον Σέρλοκ να εντοπίσει τους τρομοκράτες. Οι έρευνες για το υπόγειο δίκτυο δράσης των τρομοκρατών τους οδηγούν σε ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά βαγόνι το οποίο βρίσκεται κάτω από το Κοινοβούλιο και πρόκειται να ανατιναχθεί κατά τη διάρκεια μιας σημαντικής ψηφοφορίας, αλλά ο Σέρλοκ καταφέρνει να αφοπλίσει τη βόμβα.


Βασισμένο στις μικρού μήκους ιστορίες «Η περιπέτεια της κενής οικίας»[19] και «The Lost Special» με αρκετές αναφορές σε άλλες δουλειές του Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ, καθώς και άλλες προσαρμογές των αυθεντικών ιστοριών. 
82 "The Sign of Three" Colm McCarthyStephen Thompson,
Steven Moffat
& Mark Gatiss
5 Ιανουαρίου 2014 (ΗΒ)
26 Ιανουαρίου 2014 (ΗΠΑ)
11.38 (ΗΒ)[8]
2.9 (ΗΠΑ)[20]

Είναι η μέρα του γάμου του Τζον και της Μαίρη και ο Σέρλοκ τρομοκρατείται με το γεγονός πως ως κουμπάρος του ζευγαριού, πρέπει να βγάλει λόγο. Στον λόγο του, κάνει αναφορές σε διάφορες υποθέσεις που έχει δουλέψει με τον Τζον, συμπεριλαμβανομένων μιας που αφορούσε έναν στρατιώτη τον οποίο παρακολουθούσε κάποιος και με κάποιο τρόπο μαχαιρώθηκε σε ένα κλειδωμένο μπάνιο και μιας γυναίκας που βγήκε ραντεβού με ένα φάντασμα, με τη δεύτερη υπόθεση να αποτελεί μέρος της αποτυχημένης βραδιάς εξόδου των Τζον και Σέρλοκ ως εργένηδες πριν από τον γάμο. Πριν ολοκληρώσει τον λόγο του, ο Σέρλοκ συνειδητοποιεί πως ανάμεσα στους καλεσμένους βρίσκεται ένας δολοφόνος, ο οποίος σκοπεύει να σκοτώσει τον παλιό φίλο του Τζον, Συνταγματάρχη Σόλτο. Ο Σέρλοκ του σώζει τη ζωή και εντοπίζει τον δολοφόνο, ενώ αργότερα, κατά τη διάρκεια του γαμήλιου πάρτι, ενημερώνει τον Τζον και τη Μαίρη για τη σημασία των τριών σημαδιών, εννοώντας πως η Μαίρη είναι έγκυος.


Ο τίτλος του επεισοδίου βασίζεται στο μυθιστόρημα Το σήμα των Τεσσάρων
93 "His Last Vow" Nick HurranSteven Moffat12 Ιανουαρίου 2014 (ΗΒ)
3 Φεβρουαρίου 2014 (ΗΠΑ)
11.38 (ΗΒ)[8]
3.0 (ΗΠΑ)[21]

Κάποια κλεμμένα γράμματα οδηγούν τον Σέρλοκ σε μια αντιπαράθεση με τον Κάρολο Αύγουστο Μαγκνούσεν, τον «Ναπολέοντα του εκβιασμού», ο οποίος γνωρίζει τις προσωπικές αδυναμίες κάθε σημαντικού προσώπου του Δυτικού κόσμου. Κατά τη διάρκεια της έρευνας ο Σέρλοκ πυροβολείται από τη Μαίρη, η οποία εκβιάζεται από τον Μαγκνούσεν για το παρελθόν της, και μεταφέρεται στο νοσοκομείο σχεδόν νεκρός. Αφού ξυπνάει στο νοσοκομείο, ο Σέρλοκ το σκάει και παρασύρει τη Μαίρη σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο, όπου την αναγκάζει να παραδεχτεί πως έχει κρυφή ταυτότητα και προσπάθησε να τον σκοτώσει, ενώ ο Τζον βρίσκεται εκεί και ακούει τα πάντα. Μήνες αργότερα, κατά τη διάρκεια του οικογενειακού Χριστουγεννιάτικου πάρτι στο πατρικό σπίτι των Χολμς, ο Σέρλοκ ναρκώνει τους πάντες εκτός του Τζον, κλέβει τον προσωπικό υπολογιστή του Μάικροφτ που περιέχει τα μυστικά του κράτους και μαζί με τον Τζον το πηγαίνει στον Μαγκνούσεν με σκοπό να το ανταλλάξει με όλες τις πληροφορίες που εκείνος έχει σχετικά με τη 'Μαίρη Μόρσταν'. Εκεί αποκαλύπτεται πως ο Μαγκνούσεν δεν έχει κάποιο αρχείο και όλα τα στοιχεία είναι φυλαγμένα στη σχεδόν τέλεια φωτογραφική του μνήμη. Για να προστατέψει τον Τζον, τη Μαίρη και το επερχόμενο παιδί τους, ο Σέρλοκ σκοτώνει τον Μαγκνούσεν μπροστά στον Μάικροφτ και αρκετούς άλλους μάρτυρες, με αποτέλεσμα να πρέπει να αποδεχτεί μια αποστολή μακριά από το Λονδίνο, από την οποία είναι σίγουρο πως δε θα επιστρέψει ζωντανός. Ωστόσο, λίγα μόλις λεπτά μετά την αναχώρησή του με το ιδιωτικό τζετ επιστρέφει, εξαιτίας ενός βίντεο που αρχίζει να μεταδίδεται σε όλες τις τηλεοράσεις της Αγγλίας όπου εμφανίζεται το πρόσωπο του Τζιμ Μοριάρτι ρωτώντας «Σας έλειψα;»


Ο τίτλος του επεισοδίου είναι βασισμένος στην ιστορία μικρού μήκους του Ντόυλ «Η τελευταία του υπόκλιση», ενώ η πλοκή περιέχει στοιχεία από δύο άλλες ιστορίες μικρού μήκους, τις «Η περιπέτεια του Καρόλου Αυγούστου Μίλβερτον» και «Ο άνδρας με το στραβό χείλος». 

Ειδικό επεισόδιο (2016)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρ.
επεισοδίου
σειράς
Τίτλος Σκηνοθεσία Σενάριο Α' Προβολή Τηλεθέαση
(εκατομμύρια)
10 "The Abominable Bride" Douglas MackinnonSteven Moffat
και Mark Gatiss
1 Ιανουαρίου 201611.64 (ΗΒ)[8]
3.4 (ΗΠΑ)[9]

Ο Σέρλοκ, υπό την επήρεια ναρκωτικών, εισέρχεται στο παλάτι του μυαλού του για να λύσει μια υπόθεση από τη Βικτοριανή εποχή σχετικά με μια νύφη που αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι και στη συνέχεια αναστήθηκε για να σκοτώσει τον σύζυγό της. Αν καταφέρει να λύσει αυτό τον φόνο, τότε ίσως να μπορέσει να οδηγηθεί και στη λύση του πώς ο Μοριάρτι αναστήθηκε και επέστρεψε, αφού ο ίδιος τον είδε να αυτοπυροβολείται στο κεφάλι και να πέφτει νεκρός. Καταφέρνει να λύσει την υπόθεση και συμπεραίνει πως ο Μοριάρτι είναι όντως νεκρός, αλλά «επέστρεψε».


Ο τίτλος του επεισοδίου είναι βασισμένος σε μια ατάκα, «Ricoletti of the club foot and his abominable wife» (ελεύθερη μετάφραση: «Ο Ρικολέτι από τη λέσχη και η απεχθής σύζυγός του»), από την ιστορία μικρού μήκους «Η περιπέτεια του τελετουργικού των Μάσγκρεϊβ», η οποία παραπέμπει σε μια υπόθεση που αναφέρεται από τον Χολμς.[22] Το επεισόδιο υπαινίσσεται επίσης στοιχεία από την ιστορία μικρού μήκους «Τα πέντε κουκούτσια πορτοκαλιού» και αναφέρεται στην ιστορία «Η περιπέτεια του γαλάζιου γρανάτη», οι οποίες προέρχονται από τη συλλογή Οι περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς.[23] 

Τέταρτος κύκλος (2017)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρ.
επεισοδίου
σειράς
Αρ.
επεισοδίου
κύκλου
Τίτλος Σκηνοθεσία Σενάριο Α' Προβολή Τηλεθέαση
(εκατομμύρια)
111 "The Six Thatchers" Rachel TalalayMark Gatiss1 Ιανουαρίου 201711.33 (ΗΒ)[8]
3.7 (ΗΠΑ)[24]

Ο Σέρλοκ καλείται να ερευνήσει έναν μυστηριώδη θάνατο ενός νεαρού άντρα τον οποίο λύνει πολύ γρήγορα αλλά, μέσω αυτού, οδηγείται σε ένα άλλο μυστήριο όταν παρατηρεί πως μια προτομή της Μάργκαρετ Θάτσερ, την οποία κατείχε ο πατέρας του νεαρού, θρυμματίζεται από έναν διαρρήκτη. Περισσότερες ίδιες προτομές θρυμματίζονται με τον ίδιο τρόπο και ο Σέρλοκ ανακαλύπτει πως το μυστήριο πίσω από αυτό συνδέεται με το παρελθόν της Μαίρη όταν εκείνη ενεργούσε ως πράκτορας της κυβέρνησης. Κάποιος από το παρελθόν της αναζητά εκδίκηση πιστεύοντας πως η Μαίρη πρόδωσε εκείνον και όλη την ομάδα, αλλά ο Σέρλοκ ανακαλύπτει πως ο προδότης ήταν η γραμματέας ενός Βρετανικού μέλους του Κοινοβουλίου. Η Μαίρη σκοτώνεται από τη γραμματέα όταν εκείνη πυροβολεί τον Σέρλοκ και η Μαίρη μπαίνει μπροστά για να τον προστατέψει. Ο Τζον κατηγορεί τον Σέρλοκ για τον θάνατο της Μαίρη και η φιλία τους ραγίζει.


Ο τίτλος του επεισοδίου είναι ελαφρώς βασισμένος σε μια ιστορία μικρού μήκους του Ντόυλ με τίτλο «Η περιπέτεια των έξι Ναπολεόντων». Η πλοκή περιέχει στοιχεία από δύο άλλες ιστορίες μικρού μήκους, τις «Η περιπέτεια του αντίχειρα του μηχανικού» και «Η περιπέτεια του ωχρού προσώπου».[25] 
122 "The Lying Detective" Nick HurranSteven Moffat8 Ιανουαρίου 20179.53 (ΗΒ)[8]

Η κόρη του επιχειρηματία Κάλβερτον Σμιθ επικοινωνεί με τον Σέρλοκ και ισχυρίζεται πως ο πατέρας της έχει εξομολογηθεί πως έχει σκοτώσει κάποιον, αλλά εκείνη δεν μπορεί να θυμηθεί ποιο ήταν το θύμα καθώς της έδωσε ένα ναρκωτικό το οποίο επηρεάζει τη μνήμη. Ο Σέρλοκ συμπεραίνει πως ο πατέρας της είναι ένας κατά συρροή δολοφόνος και βάζει σκοπό να τον εκθέσει αλλά, έχοντας επιστρέψει στις παλιές του συνήθειες κάνοντας χρήση ναρκωτικών από τότε που πέθανε η Μαίρη, είναι ανίκανος να διακρίνει την πραγματικότητα από τις σκέψεις του. Έρχεται αντιμέτωπος με τον Σμιθ και του επιτίθεται αναγκάζοντας τον Τζον να τον σταματήσει κτυπώντας τον. Καθώς ο Σέρλοκ αναρρώνει στο νοσοκομείο, ο Σμιθ εμφανίζεται στο δωμάτιό του και αφού ομολογεί τα εγκλήματά του, επιχειρεί να τον σκοτώσει. Ο Τζον εισβάλει στο δωμάτιο την κατάλληλη στιγμή σώζοντας τον Σέρλοκ, ο οποίος αποκαλύπτει πως η συμπεριφορά του μέχρι εκείνο το σημείο δεν ήταν απλά ένα εξειδικευμένο παιχνίδι για να μπορέσει να εκθέσει τον Σμιθ, αλλά και η εκπλήρωση της τελευταίας ευχής της Μαίρη προς εκείνον να «σώσει τον Τζον». Αργότερα, η ψυχοθεραπεύτρια του Τζον του αποκαλύπτει πως στην πραγματικότητα είναι η μυστική αδελφή του Σέρλοκ, η Εύρος, και χρησιμοποιούσε τόσο καιρό μεταμφιέσεις χειραγωγώντας τόσο τον Σέρλοκ όσο και τον Τζον. Το επεισόδιο τελειώνει με την Εύρος να πυροβολεί τον Τζον.


Ο τίτλος και η πλοκή του επεισοδίου περιέχουν στοιχεία τα οποία είναι ελαφρώς βασισμένα στην ιστορία μικρού μήκους του Ντόυλ, «Η υπόθεση του ετοιμοθάνατου ντετέκτιβ».[25] 
133 "The Final Problem" Benjamin CaronMark Gatiss
και Steven Moffat
15 Ιανουαρίου 20179.06 (ΗΒ)[8]

Ο Σέρλοκ και ο Τζον - τον οποίο η Εύρος είχε πυροβολήσει με ηρεμιστικό - ξεγελούν τον Μάικροφτ ώστε να παραδεχτεί πως υπάρχει μια αδελφή Χολμς. Η Εύρος συνεχίζει τις επιθέσεις της στον Σέρλοκ με αποκορύφωμα την ανατίναξη του διαμερίσματός του στην οδό Μπέικερ. Ο Σέρλοκ, ο Τζον και ο Μάικροφτ βάζουν μπρος μια επιχείρηση για να φτάσουν στο Σέρινφορντ, μια ψυχιατρική μονάδα υψίστης ασφαλείας όπου κρατείται η Εύρος όλα αυτά τα χρόνια. Αν και ο Μάικροφτ δυσκολεύεται να πιστέψει πως η Εύρος έχει δραπετεύσει, όταν φτάνουν εκεί ανακαλύπτουν πως η Εύρος έχει καταφέρει να συμβιβάσει το προσωπικό της μονάδας και στην πραγματικότητα εκείνη είναι που ελέγχει ολόκληρο το άσυλο. Εξαναγκάζει τους τρεις άντρες να ακολουθήσουν μια σειρά δοκιμασιών που τους φέρνουν αντιμέτωπους με τις ηθικές τους αξίες, αναγκάζοντάς τους να επιλέξουν ποια από τα θύματά της θα ζήσουν και ποια θα πεθάνουν. Στο τέλος, αναγκάζει τον Σέρλοκ να έρθει αντιμέτωπος με την ανάμνηση του «Κοκκινογένη», έναν παιδικό του φίλο του οποίου ο θάνατος πυροδότησε τα γεγονότα που οδήγησαν στον εγκλεισμό της Εύρος. Συνειδητοποιώντας πως θα συνεχίσει να τον δοκιμάζει μέχρι κάποιος για τον οποίο νοιάζεται να πεθάνει, ο Σέρλοκ προσπαθεί να συνδεθεί μαζί της σε συναισθηματικό επίπεδο προσφέροντάς της αγάπη και μια σχέση με έναν αδελφό που ποτέ δεν είχε. Αυτό φέρνει αποτέλεσμα και η Εύρος αποσύρεται από το «παιχνίδι». Ο Σέρλοκ και ο Τζον επιστρέφουν στο κατεστραμμένο διαμέρισμά τους στην οδό Μπέικερ όπου βρίσκουν ένα καινούριο μήνυμα από τη Μαίρη και στο οποίο τους παρακαλά να μείνουν μαζί. Ενώ ο χρόνος περνά, βλέπουμε τους δυο τους να επαναφέρουν το διαμέρισμα στην αρχική του μορφή πριν αρχίσουν να δέχονται και πάλι ασυνήθιστους πελάτες και να αναλαμβάνουν υποθέσεις, ενώ ο Σέρλοκ επισκέπτεται την αδελφή του στο μέρος όπου κρατείται και παίζει μαζί της βιολί.


Ο τίτλος του επεισοδίου ταιριάζει με την ιστορία μικρού μήκους του Ντόυλ «Το στερνό πρόβλημα»,[26] αλλά η πλοκή περιέχει στοιχεία από τις ιστορίες μικρού μήκους «Η περιπέτεια του τελετουργικού των Μάσγκρεϊβ», «Η περιπέτεια των τριών Γκάριντεμπ» και «Η περιπέτεια του «Γκλόρια Σκοτ»».[27] 

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Jones, Paul (22 Ιανουαρίου 2014). «Sherlock season 3 is most watched BBC drama series ever». Radio Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουνίου 2019. 
  2. BBC Worldwide Showcase (23 Φεβρουαρίου 2012). «Sherlock in five languages». YouTube. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουνίου 2019. 
  3. Denham, Jess (9 Ιανουαρίου 2014). «Sherlock writers plot fourth and fifth series». The Independent. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουνίου 2019. 
  4. Jeffery, Morgan (17 Ιανουαρίου 2017). «Steven Moffat speaks out on Sherlock's future: "It rather depends on our two stars"». Digital Spy. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουνίου 2019. 
  5. 5,0 5,1 «Sherlock Returns». One8One. 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2015. 
  6. 6,0 6,1 «Sundays on PBS Remain TV's Top Destination for Drama». PBS. 26 Μαρτίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2019. 
  7. «Sherlock Series 3 Ratings – Series Average». Radio Times. 22 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2019. 
  8. 8,00 8,01 8,02 8,03 8,04 8,05 8,06 8,07 8,08 8,09 8,10 8,11 8,12 8,13 «Weekly Top 30 Programmes». Barb.co.uk. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2019.  (Μόνιμος σύνδεσμος δεν είναι διαθέσιμος. Ψάξτε χειροκίνητα τις αντίστοιχες ημερομηνίες.)
  9. 9,0 9,1 Porter, Rick (5 Ιανουαρίου 2017). «'Sherlock' returns slightly lower on PBS». TVByTheNumbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2019. 
  10. «#Sherlock consolidated series average of 10 million viewers». BBC Press Office via Official Twitter Account. 24 Ιανουαρίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2019. 
  11. Oglethorpe, Tim (23 Ιουλίου 2010). «Sherlock's got sexy! With nicotine papers instead of a pipe and taxis replacing hansom cabs, the new TV Holmes is a very 21st century hero». Daily Mail. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2019. 
  12. 12,0 12,1 Moffat, Steven (1 Αυγούστου 2010). «Steven Moffat: "Cos people have asked: tonight's Sherlock ("The Blind Banker") is loosely based on The Dancing Men."». Twitter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2010. 
  13. Ο ηχητικός σχολιασμός του επεισοδίου στο DVD επιβεβαιώνει πως το Bruce-Partington Programme απορρέει από το The Adventure of the Bruce-Partington Plans, μια μικρού μήκους ιστορία του Κόναν Ντόυλ για έναν άντρα που βρέθηκε νεκρός στο District Railway.
  14. 14,0 14,1 Kissell, Rick (20 Ιανουαρίου 2014). «'Sherlock' Sees Rising Ratings in Return to PBS on Sunday». Variety. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2019. 
  15. Asher-Perrin, Emily· Britt, Ryan (5 Ιανουαρίου 2012). «Adler Cracks the Whip! Sherlock: "A Scandal in Belgravia"». Tor.com. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2019. 
  16. Munro, Michael (1 Ιανουαρίου 2014). «How the original Sherlock survived the Reichenbach fall». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Νοεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2019. 
  17. Wilson, Philip. «Sherlock Holmes - Fictional character». Britannica. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2019. 
  18. «Sherlock: Many Happy Returns (S)». Film Affinity. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2019. 
  19. «Sherlock series three: new details revealed». The Daily Telegraph. 3 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2019. 
  20. Hibberd, James (27 Ιανουαρίου 2014). «'Downton Abbey' ratings still huge, yet 'Sherlock' drops». Entertainment Weekly. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2019. 
  21. Hibberd, James (3 Φεβρουαρίου 2014). «Weekend ratings: 'Downton,' 'Sherlock,' 'Black Sails'». Entertainment Weekly. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2019. 
  22. Jones, Paul (24 Οκτωβρίου 2015). «What does the title The Abominable Bride tell us about the Sherlock special?». Radio Times. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2019. 
  23. Conan Doyle, Arthur. «The Adventures of Sherlock Holmes» (PDF). Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2019. 
  24. Hibberd, James (5 Ιανουαρίου 2017). «Sherlock ratings dip from last season». Entertainment Weekly. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2019. 
  25. 25,0 25,1 Mellor, Louisa· Leane, Rob· Howard, Kristen (25 Σεπτεμβρίου 2016). «Sherlock series 4: first 2 episode titles revealed». Den of Geek. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2019. 
  26. Jones, Paul (12 Δεκεμβρίου 2016). «What is Sherlock's Final Problem?». RadioTimes. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2019. 
  27. Jones, Paul (15 Ιανουαρίου 2017). «What is Sherlock's Musgrave Ritual?». Radio Times. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]