Το Σπίτι του Τρόμου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Σπίτι του Τρόμου
ΣκηνοθεσίαΡόι Γουίλιαμ Νιλ
ΠαραγωγήΡόι Γουίλιαμ Νιλ
Βασισμένο σεΤα πέντε κουκούτσια πορτοκαλιού
ΠρωταγωνιστέςΜπέιζιλ Ράθμποουν, Νάιτζελ Μπρους, Όμπρει Μάδερ, Dennis Hoey, Χολμς Χέρμπερτ, Χάρι Κόρντινγκ, Ντόρις Λόιντ, Σίριλ Ντελεβάντι, Gavin Muir, Paul Cavanagh και David Clyde
ΜουσικήΠολ Σότελ
ΦωτογραφίαΒέρτζιλ Μίλερ
Εταιρεία παραγωγήςUniversal Studios
ΔιανομήUniversal Studios
Πρώτη προβολή1945 και 16  Μαρτίου 1945 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)[1]
Διάρκεια73 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
ΠροηγείταιΤο Μαργαριτάρι του Θανάτου
ΈπεταιThe Woman in Green

Το Σπίτι του Τρόμου (Αγγλικά:The House of Fear) είναι Αμερικανική αστυνομική ταινία μυστηρίου του 1945 σε σκηνοθεσία Ρόι Γουίλιαμ Νιλ και σενάριο του Ρόι Τσάνσλορ βασισμένο στο διήγημα Τα πέντε κουκούτσια πορτοκαλιού ή Οι πέντε σπόροι πορτοκαλιού το οποίο περιέχεται στην σειρά Οι περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς του σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ του 1892. Είναι η δέκατη ταινία βασισμένη στο χαρακτήρα του Σέρλοκ Χολμς με πρωταγωνιστικό ζευγάρι τον Μπέιζιλ Ράθμποουν (στον ρόλο του Σέρλοκ Χολμς) και τον Νάιτζελ Μπρους (στον ρόλο του Δρ. Γουάτσον).

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ασφαλιστικός πράκτορας κύριος Τσάλμερς επισκέπτεται τον Σέρλοκ Χολμς στο σπίτι του, όπου του αναφέρει μια παράξενη ιστορία. Επτά ανύπαντροι άνδρες, που αποκαλούνται «Οι καλοί σύντροφοι», ζουν μαζί στο απομακρυσμένο κάστρο της Σκωτίας το Ντρίρκλιφ Χάουζ, κοντά στο χωριό Ινβέρνιλ. Πρόσφατα ένας από τους "Καλούς συντρόφους" έλαβε ένα παράξενο μήνυμα, έναν φάκελο που δεν περιείχε τίποτα άλλο παρά μόνο επτά κουκούτσια πορτοκαλιού. Εκείνη τη νύχτα, δολοφονήθηκε και το σώμα του βρέθηκε να είναι ακρωτηριάσμενο φρικτά. Λίγες μέρες αργότερα, παραδόθηκε ένας δεύτερος φάκελος, αυτή τη φορά που περιείχε έξι κουκούτσια και ο παραλήπτης πέθανε επίσης μυστηριώδως λίγο αργότερα, με το πτώμα του να ανακτάται από το έδαφος ενός γκρεμού. Ο Τσάλμερς αναφέρει στον Χολμς ότι κατέχει 100.000 λίρες σε ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής για τους επτά άνδρες και υποψιάζεται ότι κάποιος δολοφονεί συστηματικά τους άλλους για να συλλέξει τα χρήματα, και παρακαλεί τον Χολμς να ερευνήσει την υπόθεση.

Ο Χολμς και ο Δρ. Γουάτσον φτάνουν στο κάστρο διαπιστώνοντας ότι συνέβη μια ακόμη δολοφονία που αυτήν την φορά το πτώμα του «καλού συντρόφου» του κάηκε. Ο Επιθεωρητής της Σκότλαντ Γιαρντ Λεστράντ φτάνει επίσης στο κάστρο για να ερευνήσει και αυτός την υπόθεση. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Χολμς, συμβαίνουν τρεις ακόμη θάνατοι, κάθε φορά με το πτώμα του θύματος να μην αναγνωρίζεται. Εν τω μεταξύ, ο τοπικός καπνοπώλης Αλεκ ΜακΓκρέγκορ στέλνει ένα μήνυμα στον Λεστράντ, το οποίο δυστυχώς είχε ήδη ανοιχτεί και ξανασφραγιστεί πριν φτάσει στην κατοχή του επιθεωρητή. Ο Χολμς και ο Λεστράντ πηγαίνουν στο κατάστημα του ΜακΓκρέγκορ για να μάθουν τι συμβαίνει, μόνο για να διαπιστώσουν ότι ο καπνοπώλης είναι νεκρός αφού πυροβολήθηκε στο πίσω μέρος του κεφαλιού του.

Ο Λεστράντ φτάνει στο προφανές συμπέρασμα, ότι το τελευταίο μέλος που έχει επιβίωσει, ο Μπρους Άλιστερ, δολοφόνησε όλους τους άλλους συντρόφους του. Ωστόσο, αφού ο Δρ. Γουότσον εξαφανίζεται, ο Χολμς φτάνει στην λύση του μυστηρίου οδηγώντας τους Λεστράντ και Άλιστερ σε ένα μυστικό δωμάτιο όπου όλοι οι "καλοί σύντροφοι" είναι τελικά ζωντανοί και καλά στην υγεία τους, με τον Γουότσον δεμένο. Ο Χολμς εξηγεί ότι ο Άλιστερ ήταν θύμα μιας συνωμοσίας για να τον καταδικαστεί για τις δολοφονίες και οι αλλοι σύντροφοι να εισπράξουν τα ασφαλιστικά χρήματα. Οι έξι "καλοί σύντροφοι" δολοφόνησαν τον ΜακΓκρέγκορ επειδή ποτέ δεν πίστεψε σε φαντάσματα και εντόπισε ένα από αυτούς του σύντροφους ζωντανό στην παραλία.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν τον Μάιο του 1944, αλλά η ταινία δεν κυκλοφόρησε πριν από τον Μάρτιο του 1945. Η εταιρεία παραγωγής Universal Pictures έδωσε στην ταινία τον ίδιο τίτλο με αυτήν του 1939 με πρωταγωνιστές τους Γουίλιαμ Γκάργκαν και Ίρεν Χέρβεϊ.[2]

Ο Μπέιζιλ Ράθμποουν πήρε ως αμοιβή 20.000 λίρες και ο Νάιτζελ Μπρους πήρε 12.000 λίρες. Ο προϋπολογισμός παραγωγής της ταινίας ανήλθε συνολικά σε 192.250 δολάρια.[2]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Σπίτι του Τρόμου θεωρείται ως μια από τις καλύτερες από τις 12 παραγωγές της Universal με θέμα τον χαρακτήρα του Σέρλοκ Χολμς. Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι οι κριτικοί του κινηματογράφου. Οι κριτικές ήταν ανάμεικτες, με τις περισσότερες να δηλώνουν ότι η ταινία ήταν τουλάχιστον διασκεδαστική και ικανοποιητική. Οι New York Times είχαν σαφώς αρνητική στάση απέναντι στην ταινία:

«Ούτε το μυστήριο ούτε η λύση είναι τίποτα που θα πρέπει να ανησυχείτε και η απόδοση του κύριου Ράθμποουν για τον ρόλο του ντετέκτιβ είναι τόσο πεζή όσο και ο αστυνομικός που περιπολούσε».

— Μπόσλεϊ Κράουδερ, The New Yorker, 31 Μαρτίου, 1945[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0037794/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 25  Νοεμβρίου 2022.
  2. 2,0 2,1 2,2 «πληροφορίες και κριτικές για την ταινία Το Σπίτι του Τρόμου». www.basilrathbone.net. Ανακτήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2020.  (Αγγλικά)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]