Έξι Ναπολέοντες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έξι Ναπολέοντες
(The Pearl of Death)
ΣκηνοθεσίαΡόι Γουίλιαμ Νιλ
ΠαραγωγήΧάουαρντ Μπένετικτ
ΣενάριοΜπέρτραμ Μιλχάουζερ
Βασισμένο σεμυθιστόρημα του Άρθουρ Κόναν Ντόυλ, το The Adventure of the Six Napoleons
ΠρωταγωνιστέςΜπέιζιλ Ράθμποουν
Νάιτζελ Μπρους
Έβελιν Άνκερς
ΜουσικήΠολ Σότγουελ
ΦωτογραφίαΒίρτζιλ Μίλερ
ΜοντάζΡέι Σνάιντερ
Εταιρεία παραγωγήςUniversal Pictures
ΔιανομήUniversal Pictures
Πρώτη προβολή1944 και 1  Αυγούστου 1944 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)[1]
Κυκλοφορία1 Αυγούστου 1944 (ΗΠΑ)
Διάρκεια69 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
ΠροηγείταιThe Scarlet Claw
ΈπεταιΤο Σπίτι του Τρόμου

Το Έξι Ναπολέοντες (Πρωτότυπος τίτλος: The Pearl of Death) είναι Αμερικανική ασπρόμαυρη ταινία μυστηρίου του 1944 σε σκηνοθεσία Ρόι Γουίλιαμ Νιλ. Ειναι η όγδοη ταινία μυστηρίου βασισμένη στο χαρακτήρα του Σέρλοκ Χολμς με πρωταγωνιστικό ζευγάρι τον Μπέιζιλ Ράθμποουν και Νάιτζελ Μπρους και αποτελεί ελεύθερη έμπνευση από την ιστορία The Adventure of the Six Napoleons, μια από τις ιστορίες που περιέχονται στην Επιστροφή του Σερλοκ Χολμς του σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ (1905).

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο διαβόητος εγκληματίας Τζιλ Κόνοβερ κλέβει το διάσημο " Borgia Pearl" από το Royal Regent Museum κάτω από τη μύτη του Χολμς και του Γουότσον, αλλά όταν αργότερα θα συλλυφθει το μαργαριτάρι δεν θα βρεθεί σε αυτόν και αφήνεται ελεύθερος.

Αργότερα, ο Χολμς ακούει μια φαινομενικά χωρίς κίνητρο δολοφονία. Ένας ηλικιωμένος συνταγματάρχης βρίσκεται με την πλάτη του σπασμένη μέσα σε ένα σωρό από θρυμματισμένη πορσελάνη. Ο Χολμς ενδιαφέρεται άμεσα για την υπόθεση, καθώς η ασυνήθιστη μέθοδος δολοφονίας παραπέμπει σε αυτή του "Τέρατος του Χόκτον", που είναι γνωστό ότι είναι το δεξί χερι του Κόνοβερ. Στη συνεχεια μια νεα δολοφονία συμβαίνει, αυτήν μιας ηλικιωμένης κυρίας, που περιβάλλεται επίσης από θρυμματισμένη πορσελάνη. Ο Κονοβερ κάνει δύο προσπάθειες να σκοτώσει τον Χολμς, ο οποίος υποθέτει ότι ο Κονοβερ προσπαθεί απεγνωσμένα να ανακτήσει το κλεμμένο μαργαριτάρι.

Μετά απο μία τρίτη δολοφονία, ο Χολμς βρίσκει το κοινό χαρακτηριστικό του καθενόςβτο οποίο ειναι η προτομή του Ναπολέοντα. Ο Κόνοβερ στην προσπάθεια του να ξεφύγει απο την αστυνομία, είχε περάσει από το εργαστήριο όπου κατασκευαζονταν οι προτομές και έκρυψε το μαργαριτάρι μέσα σε μία από τις έξι πανομοιότυπες προτομές.

Ο Χολμς ακολουθεί τον πωλητή των προτομών και ανακαλύπτει ότι δεν είναι ακόμα κατανοητό, οτι εμπλέκεται και η συνεργός του Κόνοβερ, Ναόμι. Ο Κόνοβερ και το Τέρας του Χόκτον φτάνουν στο σπίτι του ιδιοκτήτη της τελευταίας προτομής, μόνο για να διαπιστώσουν ότι ο Χολμς έχει πάρει τη θέση του ιδιοκτήτη. ο Χολμς όντας μεταμφιεσμένος, αξιοποιεί το "τέρας", πείθοντας τον ότι το αφεντικό του ο Κονοβερ κάνει ό, τι μπορεί για να τον απομακρύνει από τη νεαρή Naomi Derek, με την οποία είναι κρυφά ερωτευμένη μαζί του, αλλά τον απορρίπτει εξαιτίας της εμφάνισης του. Το τέρας στρέφεται κατά του Κόνοβερ και τον σκοτώνει προσπαθώντας να κάνει το ίδιο και με τον Χολμς, ο οποίος όμως καταφέρνει να σκοτώσει τον επιτιθέμενο του. Ο Χολμς τελικά σπάει την τελευταία προτομή και βρίσκει το μαργαριτάρι "με το αίμα πέντε άλλων θυμάτων στην ιστορία του".

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0037168/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 26  Νοεμβρίου 2022.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]