Σπουδή στο Κόκκινο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σπουδή στο Κόκκινο
ΣυγγραφέαςΆρθουρ Κόναν Ντόυλ
ΤίτλοςA Study in Scarlet
ΓλώσσαΑγγλική γλώσσα
Ημερομηνία δημοσίευσης1887
ΜορφήΑστυνομικό μυθιστόρημα
ΣειράΣέρλοκ Χολμς
ΧαρακτήρεςΔρ. Γουάτσον, Σέρλοκ Χολμς, επιθεωρητής Λεστράντ, Stamford, Inspector Gregson και Enoch J. Drebber
ΤόποςΛονδίνο
LC ClassOL262496W[1]
Πρώτη έκδοσηWard, Lock & Co.
ΕπόμενοΤο σήμα των Τεσσάρων
Δημοσιεύθηκε στοBeeton's Christmas Annual 1887
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Σπουδή στο κόκκινο (αγγλικά: A Study in Scarlet) είναι αστυνομικό μυθιστόρημα του Βρετανού συγγραφέα Άρθουρ Κόναν Ντόυλ, που δημοσιεύτηκε το 1887. Γραμμένο το 1886, το μυθιστόρημα σηματοδοτεί την πρώτη εμφάνιση του Σέρλοκ Χολμς και του δρα Γουάτσον, οι οποίοι θα γινόταν δύο από τους πιο διάσημους χαρακτήρες της λαϊκής φαντασίας. Ο τίτλος του βιβλίου προέρχεται από μία ομιλία που έδωσε ο Χολμς, ένας ερασιτέχνης ντετέκτιβ, στον φίλο και χρονικογράφο του Γουάτσον για τη φύση της δουλειάς του, όπου περιγράφει την έρευνα για τη δολοφονία ως "σπουδή στο κόκκινο": "Υπάρχει το κόκκινο νήμα του φόνου ανάμεσα στο άχρωμο κουβάρι της ζωής και το καθήκον μας δεν είναι άλλο από το να το ξεμπλέξουμε, να το απομονώσουμε και να φέρουμε στο φως και το παραμικρό εκατοστό του".[2]

Όταν δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά, η ιστορία και οι κύριοι χαρακτήρες της δεν τράβηξαν ιδιαίτερα την προσοχή του κοινού. Σήμερα είναι γνωστή η ύπαρξη μόνο 11 αντίτυπων του περιοδικού στο οποίο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά η ιστορία, του Beeton's Christmas Annual του 1887, τα οποία έχουν μεγάλη αξία.[3] Παρόλο που ο Κόναν Ντόυλ έγραψε 56 σύντομες ιστορίες με τον Χολμς, η Σπουδή στο κόκκινο είναι ένα από τα μόλις τέσσερα πλήρους μεγέθους μυθιστορήματά του. Το έργο ακολουθήθηκε από Το σήμα των τεσσάρων, που δημοσιεύτηκε το 1890. Το Σπουδή στο κόκκινο ήταν το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα, που ενσωμάτωσε τον μεγεθυντικό φακό ως ερευνητικό εργαλείο.

Εκδόσεις στα ελληνικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μελετώντας Έναν Φόνο, μετάφραση: Βαγγέλης Παραμπούκης
  • Σπουδή Στο Κόκκινο, Εκδόσεις Ερατώ, 1999, μετάφραση: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης
  • Οι Περιπέτειες Του Σέρλοκ Χολμς, 4π Ειδικές Εκδόσεις, 2011

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «A Study in Scarlet by Arthur Conan Doyle | Open Library». Ανακτήθηκε στις 18  Ιουλίου 2023.
  2. «Σέρλοκ Χολμς σπουδή στο κόκκινο (δεμένο) - Άρθουρ Κόναν Ντόυλ - 9789602290163 | Protoporia.gr». www.protoporia.gr. Ανακτήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2019. 
  3. «Beeton's Christmas Annual 1887 - the first Sherlock Holmes publication: A Checklist by R. Stock». www.bestofsherlock.com. Ανακτήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]