Η τελευταία του υπόκλιση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η τελευταία του υπόκλιση είναι μία συλλογή 7 μικρών ιστοριών με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ Σερλοκ Χολμς, που δημοσίευσε ο σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ το 1917. Οι 6 ιστορίες είχαν πρωτοδημοσιευτεί αυτοτελώς στο περιοδικό Strand, ενώ η 7η εμφανίστηκε με την έκδοση του βιβλίου.

Η πρώτη έκδοση του έργου Η τελευταία υπόκλιση του Α.Κόναν Ντόυλ (1917).

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι έξι ιστορίες εμφανίστηκαν μεμονωμένα στο μηνιαίο περιοδικό Νήμα (Strand) από τον Σεπτέμβριο του 1908 ως το Δεκέμβριο του 1913. Το 1917 ο σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ εξέδωσε το βιβλίο Η τελευταία του υπόκλιση (His last bow) με τον υπότιτλο Μερικές αναμνήσεις του Σέρλοκ Χολμς. Στην αμερικανική έκδοση, ο υπότιτλος είναι Μερικές παλαιότερες αναμνήσεις του Σέρλοκ Χολμς. Υπήρχε πρόλογος "υπό του Δρ. Τζον Χ. Γουάτσον", όπου αναφερόταν ότι "ο ντετέκτιβ έχει αποσυρθεί από το επάγγελμά του και πως είναι καλά στην υγεία του, αν και με λίγους ρευματισμούς". Επίσης επαναδημοσιεύτηκε η ιστορία H περιπέτεια του κουτιού από χαρτόνι από τη συλλογή Οι αναμνήσεις του Σέρλοκ Χολμς του 1894, επειδή απουσίαζε από μετέπειτα εκδόσεις της συλλογής. Ως τελευταία υπήρχε η ιστορία Η τελευταία υπόκλιση: Η στρατιωτική υπηρεσία του Σέρλοκ Χολμς. Αυτή είχε δημοσιευθεί τον Σεπτέμβριο του 1917 στο εβδομαδιαίο, αμερικανικό περιοδικό Collier. Ένα μήνα μετά, στις 22 Οκτωβρίου 1917 έγινε η παρουσίαση του βιβλίου.

Περιεχόμενο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Η περιπέτεια της έπαυλης με τις γλυτσίνες (Wisteria lodge).
  2. Η περιπέτεια του κόκκινου κύκλου.
  3. Η περιπέτεια των σχεδίων του υποβρυχίου Μπρους-Πάρλινγκτον.
  4. Η περιπέτεια του θνήσκοντος ντετέκτιβ.
  5. Η εξαφάνιση της λαίδης Φράνσις Κάρφαξ.
  6. Η περιπέτεια του ποδιού του διαβόλου.
  7. Η τελευταία του υπόκλιση.

Προσαρμογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ιστορίες μεταγράφτηκαν από τους Bert Coules, Roger Danes, Peter Ling και Robert Forrest για το ραδιόφωνο του BBC το 1993-94.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "His Last Bow: Some Reminiscences of Sherlock Holmes". De Encyclopédie de Conan Doyle & Sherlock Holmes. Société Sherlock Holmes de France. Retrieved 21 January 2014.
  • Doyle, Arthur Conan (October 1979). The Sherlock Holmes Omnibus (2nd illustrated ed.). John Murray. ISBN 071953691X.