Το λαγωνικό των Μπάσκερβιλ (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά την ταινία. Για το μυθιστόρημα, δείτε: Το λαγωνικό των Μπάσκερβιλ.
Το λαγωνικό των Μπάσκερβιλ
(The Hound of the Baskervilles)
Κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΤέρενς Φίσερ
ΠαραγωγήΜάικλ Καρρέρας, Anthony Hinds[1] και Κένεθ Χάιμαν[1]
Βασισμένο σεΤο Σκυλί των Μπάσκερβιλ
ΠρωταγωνιστέςΠίτερ Κούσινγκ, Κρίστοφερ Λι, Marla Landi, Αντρέ Μορέλ, Μάιλς Μάλεσον, Τζον λε Μεσουριέ, Φράνσις ντε Γουλφ, Ντέιβιντ Όξλεϊ, Ewen Solon, Helen Goss, Σαμ Κιντ και Μάικλ Χόκινς
ΜουσικήΤζέιμς Μπέρναρντ
ΦωτογραφίαΤζακ Άσερ
Εταιρεία παραγωγήςHammer Film Productions
ΔιανομήUnited Artists και Netflix
Πρώτη προβολή4  Μαΐου 1959 (Ηνωμένο Βασίλειο)[1][2], 3  Ιουλίου 1959 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Δημοκρατία της Ιρλανδίας και Ολλανδία)[2] και 27  Νοεμβρίου 1959 (Γερμανία)[2]
Διάρκεια87 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένο Βασίλειο
ΓλώσσαΑγγλικά και Ισπανικά[1]

Το λαγωνικό των Μπάσκερβιλ (αγγλικά: The Hound of the Baskervilles‎‎) είναι Βρετανική ταινία μυστηρίου του 1959 σε σκηνοθεσία του Τέρενς Φίσερ και σε παραγωγή της Χάμερ Στούντιος. Αποτελεί την κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος του Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ και πρωταγωνιστούν ο Πίτερ Κάσινγκ στο ρόλο του Σέρλοκ Χολμς, ο Κρίστοφερ Λι στο ρόλο του Σερ Χένρι Μπασκερβιλ και ο Αντρέ Μορέλ στο ρόλο του Δρ Γουάτσον.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Δρ. Ρίτσαρντ Μόρτιμερ ζητά από τον Σέρλοκ Χολμς και τον Δρ. Γουάτσον να ερευνήσουν το θάνατο του φίλου του, Σερ Τσαρλς Μπάσκερβιλ. Ο Μόρτιμερ πιστεύει ότι ο Σερ Τσαρλς σκοτώθηκε από ένα τερατώδες κυνηγόσκυλο που, ο μύθος του φέρεται να έχει δολοφονήσει και τον πρόγονο του, τον Σερ Χιούγκο Μπάσκερβιλ αιώνες πριν. Αυτό θα κινήσει την περιέργεια του Χολμς και θα ετοιμαστούν μαζί με τον Δρ. Γουάτσον να συναντήσουν τον νέο ιδιοκτήτη του Πύργου των Μπάσκερβιλ, Σερ Χένρι Μπάσκερβιλ. Ο Χολμς θυμάται ότι πρόκειται να πάει μακριά για μια άλλη υπόθεση, και αφήνει τον Γουάτσον να συναντηθεί με τον Σερ Χένρι. Κατά την άφιξή του στο Λονδίνο μια ταραντούλα θα επιτεθεί στον Σερ Χένρι και ο Χολμς υποψιάζεται ότι είναι κάποιο βρώμικο παιχνίδι. Πριν από την αναχώρησή του, ο Χολμς λέει στον Γουάτσον να μην επιτρέψει στον Σερ Χένρι να βγει έξω την νύχτα και να πλησιάσει τους βάλτους, όπου βρήκε τον θάνατο ο θείος του Σερ Τσάρλς Μπάσκερβιλ.

Στο δρόμο για τον πύργο των Μπάσκερβιλ, ο οδηγός της άμαξας αναφέρει ότι ένας κατάδικος που ονομάζεται Σέλντεν (Μάικλ Μαλκάστερ) έχει αποδράσει από την κοντινή φυλακή του Νταρτμορ πριν από δύο ημέρες. Ο Γουάτσον θυμάται την υπόθεση: ο Σέλντεν είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία κάποιων γυναικών του δρόμου, και λόγω του ότι βρέθηκε παράφρων, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, αντί να κρεμαστεί. Στο Μπάσκερβιλ Χωλ, ο Γουάτσον και ο Σερ Χένρι μαθαίνουν από τον μπάτλερ, Μπάριμορ, ότι ένα από τα δύο έργα ζωγραφικής του Σερ Χιούγκο έχει κλαπεί πριν από μερικούς μήνες.

Ο Γουάτσον στη συνέχεια ρωτάει τον Μπάριμορ για να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το θάνατο του Σερ Τσαρλς, επειδή ο Μπάριμορ ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε το πτώμα. Ο Μπάριμορ εξηγεί ότι ήταν στο δρόμο για να ειδοποιήσει τον Δρ Μόρτιμερ για την εξαφάνιση του Σερ Τσαρλς και στη συνέχεια βρήκε το πτώμα του κατά τύχη καθώς περνούσε μέσα από τους βάλτους. Την επομένη μέρα ο Γουάτσον με τον Σερ Χένρι θα επισκεφτούν τον τοπικό ιερέα, Επίσκοπο Φρανκλάντ (ο οποίος είναι επίσης ένας συλλέκτης εντομολόγος.

Μετά από την αναχώρηση τους από τον ιερέα ο Γουάτσον θα λάβει οδηγίες από τον Χολμς μέσω του ταχυδρομείου της πόλης, και συναντά έναν άντρα με το όνομα Σταπλετον και την κόρη Σέσιλ, ο οποίος θα τον σώσει από το να βυθιστεί σε κινούμενη άμμο στον βάλτο. Η Σέσιλ φαίνεται να ενεργεί παράξενα γύρω από τον Σερ Χένρι και τον Γουάτσον.

Ο Χολμς θα εμφανιστεί στον πύργο των Μπάσκερβιλ και θα λύσει την υπόθεση: Οι Σταπλέτον είναι νόθοι απόγονοι του Σερ Χιούγκο και θα κληρονομήσουν όλη την περιουσία των Μπάσκερβιλ εάν όλοι οι Μπασκερβιλς πεθάνουν. Ο Χολμς θα συνάγει αυτό το συμπέρασμα μετά από την ανάκριση του Μπάριμορ για το πορτρέτο που είχε κλαπεί επειδή αποκάλυπτε τα δάχτυλα στο δεξί χέρι του Σερ Χιούγκο ήταν παραμορφωμένα όπως του Στάπλετον. Η Σέσιλ θα πάρει τον Σερ Χένρι κοντά στο βάλτο και τον δένει έτσι ώστε να μπορεί να σκοτωθεί από το κυνηγόσκυλο. Ο Χολμς και ο Γουάτσον Θα πάνε βιαστικά και αυτοί στον βάλτο. Ο σκύλος επιτίθεται στον Σερ Χένρι και ο Σταπλέτον επιτίθεται στον Γουάτσον με το θρυλικό κυρτό μαχαίρι που είχε χρησιμοποιηθεί από τον Σερ Χιούγκο, αλλά ο Γουάτσον τον πυροβολεί και τον τραυματίζει. Ο Χολμς πυροβολεί το λαγωνικό και το σκοτώνει, αποκαλύπτοντας ότι είναι ένας μεγάλος σκύλος που φορούσε μια φρικτή μάσκα για να φανεί πιο τρομακτικός. Η Σέσιλ θα πέσει κατά λάθος μέσα στο βούρκο και θα πεθάνει. Ο Σέρλοκ Χολμς θα πάρει τον σοκαρισμένο Σερ Χένρι πίσω στον πύργο των Μπάσκερβιλ.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πίτερ Κάσινγκ ως Σέρλοκ Χολμς
  • Αντρέ Μορέλ ως Δρ. Γουάτσον
  • Κρίστοφερ Λι ως Σερ Χένρι Μπάσκερβιλ
  • Μάρλα Λαντί ως Σέσιλ Σταπλέτον
  • Ντέιβιντ Οξλέυ ως Σερ Χιούγκο Μπάσκερβιλ
  • Φρανσίς ντε Γουλφ ως Δρ. Ρίτσαρντ Μόρτιμερ
  • Μάιλς Μάλεσον ως Επίσκοπος Φράνκλαντ
  • Τζον λε Μεσούριερ ως Μπάριμορ
  • Έλεν Γκος ως κυρία Μπάριμορ

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η New York Herald Tribune ανέφερε ότι "Ο Πίτερ Κάσινγκ είναι ένας ισχυρός και πρόθυμος Σέρλοκ Χολμς",[3] ενώ ο Γουάτσον του Αντρέ Μόρελ έχει επαινεθεί για την πολύ πιο ακριβή απόδοση του ο χαρακτήρας όπως οραματίστηκε ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, σε αντίθεση με τον κωμικό μπούφο που δημιούργησε ο Νάιτζελ Μπρους.[4][3]

Μια αρνητική κριτική στο Μηναίο δελτίο κινηματογράφου ανέφερε ότι "οποιεσδήποτε νέες δυνατότητες διασκέδασης σε αυτήν την πολυγυρισμένη ιστορία έχουν χαθεί σε έναν καταιγισμό αίματος, αγάπης και μουσικής διάθεσης".[5] Η κριτική σημείωσε επίσης ότι τα σκηνικά και η σκηνοθεσία είναι χωρίς φαντασία και "βαριές ερμηνείες".[5] Το Time Out (Λονδίνο) την αποκάλεσε "την καλύτερη ταινία του Σέρλοκ Χολμς που έγινε ποτέ και μία από τις καλύτερες ταινίες των Χάμερ Στούντιο". [6]

Ο ιστότοπος συλλογής κριτικών Rotten Tomatoes, δίνει βαθμολογία θετικής έγκρισης 94% βασισμένες σε 18 κριτικές με μέσο όρο 7.20/10.[7]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Freebase Data Dumps. Google.
  2. 2,0 2,1 2,2 (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0052905/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 17  Δεκεμβρίου 2022.
  3. 3,0 3,1 .com/Cushing1.html «Peter Cushing and Sherlock Holmes – An Overview» Check |url= value (βοήθεια). bakerstreetdozen.com. Ανακτήθηκε στις 15 Αυγούστου 2012. [νεκρός σύνδεσμος]
  4. Barnes 2002, σελίδες 63–65.
  5. 5,0 5,1 «Hound of the Baskervilles, The, Great Britain, 1959». Monthly Film Bulletin (British Film Institute) 26 (300): 94. 1939. 
  6. «The Hound of the Baskervilles Review. Movie Reviews – Film – Time Out London». Time Out. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Δεκεμβρίου 2013. 
  7. «The Hound of the Baskervilles – Rotten Tomatoes». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 15 Αυγούστου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]