Κατάλογος ελληνικών αλιευμάτων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Κατάλογος κυριοτέρων αλιευμάτων των ελληνικών χωρικών υδάτων κατ΄ αλφαβητική σειρά της κοινής ονομασίας τους, κατά τις τέσσερις επίσημες διακρίσεις τους:

Ιχθύες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Διων. ονοματολογία Εικόνα
Αθερίνα Αtherina hepsetus Atherina hepsetus Stefano Guerrieri 1.jpg
Αθερίνα Atherina boyeri Atherina boyeri.jpg
Ασπροσαύριδο Trachurus mediterraneus Trachurus mediterraneus 2.jpg
Αστρογαλέος Mustelus asterias Mustelus asterias.jpg
Βακαλάος Gadus morhua Gadus morhua2.jpg
Βάτος Batoidea Ray 600.jpg
Βλάχος Polyprion americanus Polyprion americanus.2 - Aquarium Finisterrae.JPG
Γαλέος Galeorhinus galeus Galeorhinus galeus.jpg
Γάστρος Liza saliens Meeräsche.jpg
Γαύρος Engraulis encrasicolus Engraulis encrasicolus.jpg
Γκριζογαλέος Mustelus mustelus Mustelus mustelus.jpg
Γκριζοσαύριδο Trachurus trachurus Atlantic Horse Mackerel.jpg
Γλώσσα Sogliola Lined sole.jpg
Γόπα Boops boops Boga Galiza.jpg
Γοφάρι Pomatomus saltatrix Pomatomus saltatrix.jpg
Δράκαινα Trachinus draco Trachinus draco1.jpg
Ζαργάνα Belone belone Belone belone3.jpg
Καλκάνι Psetta maxima Psetta maxima Luc Viatour.jpg
Καλκανόβατος Raja clavata Raja clavata aquarium mareis.JPG
Καπόνι Chelidonichthys lastoviza Chelidonichthys lucerna.jpg
Κεντρόνι Squalus acanthias Squalus acanthias2.jpg
Κέφαλος Mugil cephalus Mucep u0.gif
Κοκκαλάς Squalus blainville Squalus blainville (Longnose spurdog).gif
Κοκκινόψαρο Lutjanus campechanus Lutjanus campechanus.jpg
Κοκοβιός Gobius niger Gobius niger (varietà Albidus) - (Stefano Guerrieri).jpg
Κολιός Scomber japonicus Scomber japonicus (Matsuwasaba).jpg
Κουτσομούρα Mullus barbatus Mullus barbatus - Gervais.jpg
Λαβράκι Dicentrarchus labrax Dicentrarchus labrax (Belgium).jpg
Λυθρίνι Pagellus erythrinus Pagellus erythrinus1.jpg
Λούτσος Sphyraena sphyraena Barracuda.JPG
Λύχνος Uranoscopus scaber Uranoscopus scaber.jpg
Μαγιάτικο Seriola dumerilli Seriola dumerili by NPS 1.jpg
Μαρίδα Spicara smaris Spicara smaris 1.jpg
Ματόβατος Raja miraletus Ramir u1.jpg
Μαυράκι Liza ramada Liza ramada.jpg
Μαυρορινόβατος Rhinobatos cemiculus Rhinobatos cemiculus.raie-guitare02.jpg
Μαυροσαύριδο Trachurus picturatus
Μελανούρι Oblada melanura Capo Gallo Oblada melanura.jpg
Μένουλα Spicara maena Spicara maena male spawning.jpg
Μουρμούρα Lithognathus mormyrus Lithognathus mormyrus.jpg
Μπακαλιάρος Merluccius merluccius Merluccius merluccius.jpg
Μπαλάς Dentex macrophthalmus
Μπαρμπούνι Mullus surmuletus Mullus surmuletus.jpg
Μυλοκόπι Umbrina cirrosa Umbrina cirrosa Acquario di Genova.jpg
Μυξινάρι Liza aurata Liza aurata Corsica.jpg
Ξιφίας Xiphias gladius Xiphias gladius1.jpg
Παλαμίδα Sarda sarda Sarda sarda.jpg
Παπαλίνα Sprattus sprattus
Πατερίτσα ή Ζύγαινα Sphyrna zygaena Sphyrna zygaena noaa.jpg
Πεσκανδρίτσα Lophius piscatorius Lophius piscatorius.jpg
Πεσκαντρίτσα μαύρη Lophius budegassa Hal - Lophius budegassa.jpg
Προσφυγάκι Phycis phycis Phycis phycis.jpg
Ρέγγα Clupea harengus Herringadultkils.jpg
Ρίκι Katsuwonus pelamis XRF-Katsuwonus pelamis.png
Ρινόβατος Rhinobatos rhinobatos Rhinobatos rhinobatos.jpg
Ροφός Epinephelus marginatus Epinephelus marginatus 1 by Line1.jpg
Σάλπα Sarpa salpa Sarpa salpa 02.jpg
Σαργός Diplodus sargus Diplodus sargus helenae.jpg
Σαρδέλα Sardina plichardus Clupea sprattus.jpg
Σκαθάρι Spondyliosoma cantharus Spondyliosoma cantharus.jpg
Σκαρμός Synodus saurus Atlantic lizardfish.jpg
Σκιός Sciaena umbra Sciaena umbra 01.jpg
Σκορπιός Scorpaena HusaKG.jpg
Σκουμπρί Scomber scombrus Scomber scombrus.jpg
Σμέρνα Muraenidae G.javanicus7.JPG
Σολομός Salmo salar Blanklax, Iduns kokbok.jpg
Σπάρος Diplodus annularis Diplodus annularis.jpg
Στικτογαλέος Mustelus punctulatus
Συναγρίδα Dentex dentex Dentex dentex.jpg
Σφυρίδα Epinephelus aeneus Epaen u0.gif
Ταούκι Merlangius merlangus Merlangius merlangus.jpg
Τόνος Thunnus thynnus Bluefin-big.jpg
Τραχύβατος Raja radula
Τσιπούρα Sparus aurata Sparus aurata.jpg
Φαγκρί Pagrus pagrus Pagrus pagrus1.jpg
Φίγι Trisopterus minutus Trisopterus minutus.jpg
Φρίσσα Alosa Alosa fallax.jpg
Χάνος Serranus cabrilla Cabrilla reina.jpg
Χειλονάρι Chelon laborsus Mavri kefalb.jpg
Χειλού Symphodus ocellatus Symphodus ocellatus 24-05-07 (Stefano Guerrieri).jpg
Χέλι Anguilla Anguillarostratakils.jpg
Χριστόψαρο Zeus faber Zeus.faber.jpg

Κεφαλόποδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θράψαλα
Καλαμάρια
Μοσκιοί
Σουπιές
Χταπόδια

Μαλακόστρακα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αστακοί
Γαρίδες
Καβούρια
Καραβίδες

Οστρακοειδή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φούσκα

Αχιβάδες

Αχινοί
Κυδώνια
Μύδια
Στρείδια
Χτένια

Διάφορα άλλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σπόγγοι
Κοράλια

Ιχθυοκαλλιέργειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Α

Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]