Σμέρνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά το ψάρι. Για το ομώνυμο χωριό, δείτε: Σμέρνα Ηλείας.
Σμέρνα

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Ακτινοπτερύγιοι (Actinopterygii)
Τάξη: Εγχελυόμορφα (Anguilliformes)
Οικογένεια: Μυραινίδες (Muraenidae)
Γένος: Μύραινα (Muraena)
Είδος: M. helena
Διώνυμο
Muraena helena (Μύραινα η ελένη)
Linnaeus, 1758

Η σμέρνα είναι ψάρι του γένους Μύραινα (Muraena), το οποίο κατατάσσεται στην κλάση οστεϊχθύες και στην τάξη εγχελυόμορφα ή άποδα και στην οικογένεια μυραινίδες. Η επιστημονική της ονομασία είναι Μύραινα η ελένη (Muraena helena). Μοιάζει πολύ με το φίδι και το χέλι, γι’ αυτό και ανήκει στα εγχελυόμορφα. Το κρέας της είναι φαγώσιμο. Το δάγκωμά της είναι επικίνδυνο, ακόμα και για τον άνθρωπο. Ζει κοντά σε ακτές, μέσα σε κοιλότητες βράχων.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το δέρμα της εκκρίνει μια βλέννα, με αποτέλεσμα να είναι δυσδιάκριτα τα μικρά λέπια της. Δεν έχει ζυγά πτερύγια, όπως όλα τα εγχελυόμορφα (μουγγρί, χέλι). Κινείται με κινήσεις όπως του φιδιού. Έχει σχετικά μικρό κεφάλι, με τεράστιο όμως στόμα. Το σώμα της είναι καφέ, με κηλίδες κίτρινου χρώματος. Στο στόμα της έχει πολύ ισχυρά δόντια. Δαγκώνει μόνο όταν βρίσκεται σε κίνδυνο. Σπάνια επιτίθεται στους εχθρούς της. Φτάνει σε μήκος τα 1,2 μέτρα και σε βάρος τα 5 κιλά. Λέγεται και σμύνερα.

Τρέφεται με νεκρά ψάρια, ενώ έχει αδυναμία στα κεφαλόποδα και συγκεκριμένα στα χταπόδια και τις σουπιές.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αλίευσης της σμέρνας είναι με τη χρήση κιουρτού με δόλωμα πλοκάμι χταποδιού, σουπιά (σε κομμάτια η ολόκληρη) ή μικρά ψάρια όπως σαυρίδια.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ψάρι αυτό ήταν γνωστό από τα αρχαία χρόνια. Στην αρχαία Ρώμη διατηρούσαν σμέρνες σε δεξαμενές, σύμφωνα με μία άποψη για εκτροφή, ενώ άλλη άποψη ήθελε τους Ρωμαίους να χρησιμοποιούν τις σμέρνες ως ποινή θανάτωσης των δούλων (έριχναν τους δούλους στις δεξαμενές και οι τελευταίοι κατασπαράζονταν από τις σμέρνες).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νέα Εγκυκλοπαίδεια, τ. 24, σελ. 62-63, εκδ. Μαλλιάρης Παιδεία, 2007.