Κολιός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Κολιός (Scomber colias) είναι μεταναστευτικό ψάρι της οικογένειας των Σκομβριδών. Επίσης είναι πουλί της οικογένειας των Κορακοειδών (Corvus or Crow στα Αγγλικά) και στην αρχαία Ελληνική σημαίνει μελαμψός.

Εξωτερικά Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει ημικυκλικό σχήμα, διχαλωτή ουρά, γαλαζοπράσινη ράχη με μαύρες ρίγες και άσπρη κοιλιά. Επίσης, έχει πολύ σκούρα γαλάζια μάτια.

Το πουλί Κολιός είναι πιο μικρό από τον κοινό κόρακα και τα φτερά του είναι μόνο μαύρα.


Τροφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κολιός τρέφεται κυρίως με γαύρους, σαρδέλες, αλλά και ασπόνδυλα. Τον Αύγουστο κολυμπάει σε μικρότερα βάθη για να βρει ευκολότερα τροφή, γεγονός όπου οφείλεται και η γνωστή παροιμία "Κάθε πράμα στον καιρό του και τον Αύγουστο κολιός". Σε κάποια μέρη όμως ισχύει και για το πουλί Κολιός η πιο πάνω παροιμία.

Το πουλί Κολιός συνήθως τρέφεται όπως και τα υπόλοιπα κορακοειδή. Με ότι βρει. Τον Ιούνιο και Ιούλιο όμως, που ωριμάζουν και υπάρχουν αφθονα φρούτα, τρέφεται με φρούτα.Έτσι η παροιμία "Κάθε πράμα στον καιρό του και τον Αύγουστο κολιός" ταιριάζει γάντι και σε αυτή την περίπτωση αφού τον Αύγουστο είναι το μόνο μήνα του χρόνου που μπορεί να φαγωθεί ο Κολιός που έχει καθαρίσει το κρέας του και γίνεται πιο ευγεστο.

Τόπος Διαβίωσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα βάθη όπου ζει ο κολιός φτάνουν τα 250 με 300 μέτρα.


Επιστημονική Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επιστημονική ονομασία του κολιού είναι Scomber colias, για τα είδη που συναντούνται στη Μεσόγειο, στον Βόρειο Ατλαντικό και στη Μαύρη Θάλασσα ( Εύξεινο Πόντο) και Scomber japonicus για τα είδη που συναντούνται στον Ινδικό και στον Ειρηνικό Ωκεανό.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

http://www.mageirikesdiadromes.gr/component/content/article/34-2009-03-20-07-23-47/124-2009-08-18-16-54-09.pdf

http://www.homefood.gr/fishes/fish.asp?l=202&id=20

http://www.ygeiaonline.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=48945:skoympri