Κολιός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο κολιός (επιστ. ονομ.: Scomber colias) είναι μεταναστευτικό ψάρι της οικογένειας των Σκομβριδών.

Η κυρίαρχη μέθοδος αλίευσης του κολιού είναι το ψάρεμα με ανεμότρατα. Από τεχνικές ερασιτεχνικής αλιείας το τσαπαρί είναι η αποτελεσματικότερη. Ακολουθούν η συρτή αφρού, το vertical και slow jigging,το lrf και το spinning[ασαφές]. Πολύ λιγότερες συλλήψεις έχουν σημειωθεί με τεχνικές της καθετής και του casting[ασαφές].

Εξωτερικά χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει ημικυκλικό σχήμα, διχαλωτή ουρά, γκριζογάλανη - γκριζοπράσινη ράχη με μαύρες ρίγες και άσπρη κοιλιά. Επίσης, έχει πολύ σκούρα γαλάζια μάτια.

Τροφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κολιός τρέφεται κυρίως με γαύρους, σαρδέλες, αλλά και ασπόνδυλα όπως γαρίδες. Τον Αύγουστο κολυμπάει σε μικρότερα βάθη για να βρει ευκολότερα τροφή, γεγονός όπου οφείλεται και η γνωστή παροιμία «Κάθε πράμα στον καιρό του και τον Αύγουστο κολιός». Σε κάποια μέρη όμως ισχύει και για το πουλί κολιός η πιο πάνω παροιμία.

Τόπος διαβίωσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα βάθη όπου ζει ο κολιός απο τα 30 έως 300 μέτρα, κάποιες φορές και ρηχότερα.

Επιστημονική ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επιστημονική ονομασία του κολιού είναι Scomber colias, για τα είδη που συναντούνται στη Μεσόγειο, στον Βόρειο Ατλαντικό και στη Μαύρη Θάλασσα ( Εύξεινο Πόντο) και Scomber japonicus για τα είδη που συναντούνται στον Ινδικό και στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]