Ασπροσαύριδο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ασπροσαύριδο
Ασπροσαύριδο
Ασπροσαύριδο
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Ακτινοπτερύγιοι (Actinopterygii)
Τάξη: Περκόμορφα (Perciformes)
Οικογένεια: Καρανγκίδες (Carangidae)
Γένος: Τράχουρος(Trachurus)
Είδος: T. mediterraneus
Διώνυμο
Trachurus mediterraneus (Τράχουρος ο Μεσογειακός)
Steindachner, 1868

Το Ασπροσαύριδο, Trachurus mediterraneus είναι ψάρι της οικογένειας των καραγκιδών. Το ασπροσαύριδο ζει στον Ατλαντικό Ωκεανό, από τον Βισκαϊκό κόλπο μέχρι τη Μαυριτανία συμπεριλαμβανομένης της Μεσογείου. Στη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Μαρμαρά ζει το υποείδος Trachurus mediterraneus ponticus. Είναι βενθοπελαγικό ψάρι με μέγεθος μέχρι 60 εκατοστά. Έχει εμπορική αξία.

Συνήθως συναντάται σε μεγέθη 7-25 εκατοστών στα Ελληνικά νερά.Ειναι ψάρι που συναντάται κυρίως στην ανοιχτή θάλασσα και σπανιότερα κοντά στην ακτή. Κολυμπούν μέχρι βάθη των 200 μέτρων. Τρέφονται με μικρές γαρίδες,αθερίνες και μικρούς γαύρους.

Κύρια μέθοδος αλιευσεις του από σκάφος είναι το τσαπαρίβκαι σπανιώτερα η ελαφριά συρτή αφρού, ενώ από την ακτή αλιεύεται σχεδόν αποκλειστικά με την τεχνική του lrf και σπανιότερα με casting,πεταχτάρι η εγγλέζικο. Αποτελεί εξαιρετικό δόλωμα για συρτή ανοιχτής θαλάσσης. Αποτελεί αγαπημένη τροφή μεγάλων πελαγίσιων θηρευτών όπως των μαγιάτικων και των τόνων. Είναι ψάρι βρώσιμο και εξαιραιτικος μεζές, αφού πρώτα τηγανιστεί.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Froese, Rainer and Pauly, Daniel, eds. (2006), Trachurus mediterraneus στον ιστότοπο FishBase

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Mediterranean horse mackerel της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).